Feeding special categories Fat body requirements متطلبات الجسم من الدهون
Saturday, April 4, 2020
Add Comment
3- متطلبات الجسم من الدهون Feeding special categories Fat body requirements
لا
يتأثر أداء الرياضي بانخفاض مستوى الدهن في وجباته أو في جسمه، كما هو الحال
بالنسبة للكربوهيدرات، أضف إلى ذلك أن مخزون الجسم من الدهن يعتمد على الفائض من
الطاقة مهما كان مصدرها، ولا يقتصر على ما يتناوله الشخص من الدهن. لذلك لا داعي
لأن يتناول الرياضي وجبات غنية بالدهون. أضف إلى ذلك أن الدهون تحتاج إلى فترة أطل
من الكربوهيدرات للهضم والاستقلاب metabolism مما يقلل من كفاءتها كمصدر للطاقة الجاهزة.
والإسراف في تناول الدهن يكون على حساب الكربوهيدرات اللازمة لتوفير مخزون كاف من
الغليكوجين.
تعتبر
الدهون مصدرا هاما للطاقة في فترة الراحة وأثناء القيام بتمارين خفيفة ومعتدلة
طويلة الأمد، أي عندما تكون السعة الهوائية أقل من 60 - 65% وفي هذه الحالة تعتبر
الحموض الدهنية الحرة في الدم ومخزون العضلات من الغليسريدات الثلاثية المصدرين
الرئيسيين للطاقة خلال التمرين المعتدل طويل الأمد. ولكن عندما تصل شدة التمرين
إلى 60- 65% من السعة الهوائية عند الشخص العادي، تبدأ الخلية بالاعتماد على
الكربوهيدرات كمصدر للطاقة ويزداد هذا الاعتماد كلما زادت شدة التمرين.
من
الضروري توفير الدهن في وجبات الرياضة وخاصة حمض اللينولييك "حمض
الكتان" لأن عضلة القلب تفضل استعمال الحموض الدهنية، وخاصة الأساسية منها،
كمصدر للطاقة. ويقترح أن يشكل الدهن ما بين 20- 25 % من الاحتياجات اليومية للطاقة
على أن يحتوي على حمض اللينولييك. كما أن هذه النسبة تسمح بتناول كميات كافية من
الكربوهيدرات والبروتين.
وتعمل
الحموض الدهنية الحرة على توفير مخزون كاف من الغليكوجين أثناء القيام بالتمرين
وبعده، هذا ما يعرف بتأثير الحموض الدهنية في توفير الغليكوجين glycogen sparing effect of free fatty
acids فقد لوحظ
أنه في أثناء التمرين، يزداد استعمال الخلايا للحموض الدهنية الحرة كلما ارتفع
مستواها في الدم، مما يقل من استعمال الغليكوجين كمصدر للطاقة، وذلك بسبب تأثير
التمرين أو النشاط الجسدي على تنشيط ليباز البروتينات الشحمية lipoprotein lipase
الذي يحلل الدهن المخزون. وبعد انتهاء التمرين يستعمل الدهن كمصدر للطاقة مما يوفر
من مخزون
الغليكوجين وبنفس الوقت يساعد على احتراق الدهن. لذا فإن القيام بتمارين رياضية
هوائية ذات طابع الجلد يفيد في تنظيم وزن الجسم والتخلص من الدهن الفائض فيه،
إضافة إلى أنه يقلل من احتمالات حصول أمراض القلب. فالتمرين الهوائي له تأثير
إيجابي على شحوم الدم، فهو يزيد من مستوى كوليسترول البروتينات الشحمية عالية
الكثافة HDL-C
ويقلل من كوليسترول البروتينات الشحمية منخفضة الكثافة LDC-C،
كما يزيد من نسبة كما يزيد من نسبة البروتينات عالية الكثافة عن تلك منخفضة
الكثافة، ويعمل على تخفيض مستوى الغليسريدات الثلاثية في الدم عند الأشخاص
الطبيعيين والذين يعانون من السمنة على السوء. ومع أن التمرين القاسي rigorous
قبل أو بعد تناول الطعام يقلل من فرط شحوم الدم، إلا أن النظام الغذائي العلاجي هو
أكثر كفاءة في السيطرة على هذه الشحوم. ولكن لا يبدو أي تاثير للنشاط الرياضي على
مستوى الكوليسترول في الدم.
ويزيد
التمرين الهوائي من مقدرة الألياف العضلية في استعمال الدهن كمصدر للطاقة، ويدل
على ذلك نشاط ليباز البروتينات الشحمية المسؤول عن نقل غليسريدات بلازما الدم إلى
الخلايا العضلية. فقد أشارت بعض الدراسات إلى أن التدريب الرياضي المعتدل يزيد من
استفادة الجسم من الحموض الدهنية كمصدر للطاقة، كما يؤدي التمرين إلى خفض مستوى
الأنسولين في الدم، مما يقلل من تخزين الدهن، ويمكن أن يحصل بعد شوط واحد من
التدريب وعند الذين يعانون من فرط البدانة.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Feeding special categories3. Fat body requirements:The performance of the athlete is not affected by the low level of fat in his meals or in his body, as is the case with carbohydrates. In addition, the body's stock of fat depends on the excess of energy, whatever its source, and not just the person's intake of fat. So you do not have to eat high-fat meals. In addition, fat needs an extended period of carbohydrates to digest and metabolize, reducing its efficiency as a source of ready-made energy. Excessive intake of fat is at the expense of the carbohydrates needed to provide an adequate supply of glycogen.
Fat
is an important source of energy during rest and during moderate and moderate
long-term exercises, when the air capacity is less than 60-65%. In this case,
free fatty acids in the blood and muscle stores of triglycerides are the main
energy exporters during the long-term moderate exercise. But when the intensity
of the exercise reaches 60-65% of the average person's aerobic capacity, the
cell begins to rely on carbohydrate as an energy source and this dependence
increases as the exercise intensifies.
It
is necessary to provide fat in sports meals, especially linoleic acid,
"flaxseed" because the heart muscle prefer to use fatty acids,
especially the essential ones, as an energy source. It is suggested that lipids
form between 20- 25% of the daily energy requirement to contain linoleic acid.
It also allows the intake of adequate amounts of carbohydrates and protein.
Free
fatty acids provide sufficient glycogen storage during and after exercise,
which is known as the effect of fatty acids in the provision of glycogen
sparing effect of free fatty acids. It has been observed that during exercise,
the use of free fatty acids increases in the blood levels, Which reduces the
use of glycogen as an energy source, because of the impact of exercise or physical
activity on the activation of lipase lipoprotein lipase, which analyzes the fat
stock. After the exercise, fat is used as a source of energy
Stocks
of glycogen and at the same time helps to burn fat. Therefore, aerobic exercise
of a skin nature is useful in regulating body weight and disposal of excess
fat, and it reduces the risk of heart disease. Aerobic exercise has a positive
effect on blood lipids. It increases the level of HDL cholesterol and lowers
LDL cholesterol. Reduce the level of triglycerides in the blood in natural
persons and those who suffer from obesity on the bad. Although severe rigorous
exercise before or after eating reduces hyperlipidemia, the therapeutic diet is
more efficient in controlling the lipid. But no effect of sports activity
appears to be on the level of cholesterol in the blood.
Aerobic
exercise increases the ability of muscle fibers to use fat as a source of
energy. This is demonstrated by lipase activity of lipid proteins responsible
for transferring blood plasma glycerides to muscle cells. Some studies have
suggested that moderate sports training increases the body's intake of fatty
acids as an energy source. Exercise reduces insulin levels in the blood,
reducing fat storage, and can occur after one step of training and in people
suffering from obesity.
0 Response to "Feeding special categories Fat body requirements متطلبات الجسم من الدهون"
Post a Comment