Nutritional Assessment of the Elderly التقييم التغذوي للمسنين
Saturday, April 4, 2020
Add Comment
التقييم التغذوي للمسنين Nutritional Assessment of the Elderly
هناك
كثير من المعضلات التي تفرض نفسها عند تقييم الحالة التغذوية للمسنين، بسبب
الاختلافات الفردية المتعلقة بعملية الكبر. فالتقييم التغذوي للمسن يفترض الأخذ في
الاعتبار كثير من العوامل، مما يجعل التقييم في حد ذاته عملية متعددة الأبعاد،
وينقص معظم القياسات المستعملة في تقييم الحالة التغذوية للمسنين تحديد مدى
الفروقات التي تعتبر طبيعية بين فرد وآخر.
القياسات
البشرية anthropometric measures:
تتأثر
القياسات البشرية بعملية تقدم العمر وبالذات الطول. وللطول أهمية خاصة في هذه
القياسات باعتباره ثابتا بعد اكتمال فترة النمو، لذا فإن كثيرا من جوانب القياس
البشري "مؤشر كتلة الجسم، ومؤشر الكرياتينين الطولي creatinine height index
تحسب بالأخذ في الاعتبار طول الجسم. فطول الجسم ينقص مع تقدم العمر، وقد قدر هذا
النقصان في الطول بما بين 1.2 - 4.2 سم لكل 20 سنة، ويعود هذا النقصان إلى تآكل
العمود الفقري، والحداب kyphosis وتخلخل العظام.
لذا
فإن قياس طول المتقدمين في العمر قد يصبح أمرا صعبا بين أولئك الذين لا يستطيعون
الوقوف باعتدال ولتلافي هذه المعضلة اتجه بعض الباحثين إلى تقييم ارتفاع الركبة Knee height
كقياس بشري بديل لطول الجسم، باعتبار أن طول عظم الساق لا يتأثر بتقدم العمر. وتدل
النتائج الأولية التي نشرها هؤلاء الباحثون على إمكانية
استعمال هذا القياس عند تقييم الحالة التغذوية للمسنين.
يزداد
الوزن طبيعيا مع تقدم العمر، حتى سن الأربعين للذكور وسن الخمسين للإناث، ويستقر
لفترة 15 إلى 20 سنة ثم يأخذ في النقصان. غير أن هنالك عوامل كثيرة قد تؤثر على
هذا المسار الطبيعي للوزن سلبا أو إيجابا، مثل تغيير أسلوب الحياة بعد بلوغ عمر
معين، وكذلك الإصابة ببعض الأمراض التي قد تؤثر على وزن الجسم.
وبجانب
التغييرات في الوزن والطول عند المسنين، هنالك تغيير آخر مهم وهو التغيير في تكوين
الجسم. فمع تقدم العمر يقل حجم العضلات وتزداد نسبة الدهون وتقل نسبة الماء في
الجسم. ومن بين القياسات البشرية المستعملة لقياس كمية الدهون في الجسم، قياس ثخن
الجلد خلف العضلة العضدية ثلاثة الرؤوس triceps skinfold thickness
الذي يتوافق مع نسبة الدهون في جسم الإناث، كما يتوافق ثخن الجلد تحت عظمة الكتف subscapular
مع نسبة الدهون عند الرجال. ومما يؤثر على هذه القياسات مع تقدم العمر هو ضمور
ثخانة الجلد ومطاطيته مع تقدم السن، لذا فقد وضعت جداول مرجعية خاصة بالمسنين لهذه
القياسات.
وفي
السنوات الأخيرة استحدثت بعض التقنيات المتقدمة لقياس مكونات الجسم وتعتمد هذه
التقنيات إما على على ماوقة الجسم لتيار كهربائي ضعيف bioelectrical impedance
أو على تفاعل مكونات الجسم مع بعض مصادر الإشعاع، مثل تقنية الرنين المغنطيسي magnetic resonance،
وتقنية التصوير المقطعي المحوسب. وقد أثبتت هذه التقنيات دقة متناهية في تقييس
مكونات الجسم من عضلات وأنسجة دهنية وماء. وينتظر أن يؤدي استخدام هذه التقنيات
إلى الكشف عن العلاقة بين توزيع الدهون في الجسم وانحسار حجم العضلات، وإلى
التغييرات في خصائص بعض الخلايا، وعلاقة كل ذلك بتقدم العمر. ويبدو أن هذه
التقنيات ستحل كثيرا من المشاكل التي نواجهها الآن في عملية القياسات البشرية
للمسنين.
القياسات
البيوكيميائية biochemical measures:
تتأثر
كثير من القياسات البيوكيميائية التي تستعمل لتقييم الحالة التغذوية بتقدم العمر،
إلا أن التغييرات الخاصة بأهم مؤشر في هذا المجال. وهو تركيز بروتين الألبومين في
الدم، قليلة للغاية. وعند استعمال هذا المؤشر لتقييم الحالة التغذوية.
للمسن،
لا بد من الأخذ في الاعتبار غياب حالة التجاف، ونوع العقاقير التي قد يستعملها
المسن، وكذلك وضعه الصحي. ومن المعروف أن تزكيز الألبومين في الدم يتاثر بطول
الفترة التي تتطلب الحالة الصحية للمسن المريض أن يكون فيها ملازما للسرير. ومن
ناحية ثانية، فإن تركيز بروتين الترانسفران في الدم يتأثر سلبيا بزيادة كمية مخزون
الحديد في أجسام المسنين، وقد يقود استعمال هذا المؤشر إلى تشخيص خاطئ لأعراض سوء
التغذية.
أما
بالنسبة إلى ضمور العضلات مع تقدم السن، فهنالك قياس نقص إفراز الكرياتنين creatinine
في البول. وقد يزيد من نقصان إفراز الكرياتينين تراجع في عمل الكلى عند المسنين.
وقد استعمل مؤشر الكرياتينين الطولي لتقييم حالة العضلات في الجسم، ولكن الصعوبة
في قياس طول المسنين تجعل استعمال هذا المؤشر غير ملائم لتقييم حالة العضلات عند
المسنين. هذا وقد استعمل بعض الباحثين طول الذراع كبديل لطول القامة في هذا
الخصوص.
أما
بالنسبة للمؤشرات البيوكيميائية الأخرى التي تستخدم في تقييم الحالة التغذوية،
فإنها تبقى في المعدل الطبيعي مع تقدم العمر، ما لم تؤثر فيها الأمراض التي قد
يتعرض لها المسن.
القياسات
الدموية والمناعية:
مع
تقدم السن تتراجع نسبة تركيز الهيوغلوبين hemolglobin
في الدم، لذا فقد اقترحت نسبة تركيز 12 غراما في كل 100 مليلتر كحد أدنى للتركيز
الطبيعي للهيموغلوبين في دم الإناث المسنات والذكور المسنين على حد سواء.
ولقد
سبقت الإشارة إلى نقص مناعة الجسم الطبيعية مع تقدم السن، إضافة إلى ذلك فإن كثيرا
من الأمراض مثل السرطان cancer، وكذلك العمليات الجراحية الرئيسية magor surgical operations والإصابة بالكسور fractures
تقلل من مناعة الجسم الطبيعية. لذا فإن استعمال اختبارات المناعة لتقييم الحالة
التغذوية عند المسنين لا يبدو ملائما في كثير من الأحيان.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Feeding the elderlyNutritional Assessment of the Elderly
There
are many dilemmas that impose themselves when assessing the nutritional status
of the elderly, because of individual differences related to the process of
aging. The nutritional assessment of the elderly presupposes many factors,
which in turn makes the evaluation multidimensional, and most of the
measurements used to assess the nutritional status of older persons limit the
extent of differences that are considered normal between individuals.
Human
measurements anthropometric measures:
Human
measurements are influenced by the process of aging and in particular length.
The length is especially important in these measurements as a constant after
the completion of the growth period, so many aspects of human measurement
"BMI, and the index of creatinine longitudinal creatinine height index is
calculated taking into account the length of the body. The length is between
1.2 - 4.2 cm per 20 years, and this decrease is due to the erosion of the
spine, kyphosis and osteoporosis.
Therefore,
measuring the length of the elderly may become difficult among those who can
not stand in moderation. To avoid this dilemma, some researchers have sought to
evaluate knee height as a human measurement, as long as the leg bone is not
affected by age. Preliminary results published by these researchers indicate
This
measurement can be used when assessing the nutritional status of older persons.
The
weight increases naturally with age, until the age of 40 for males and 50 years
for females, and stabilizes for 15 to 20 years and then takes the decrease.
However, there are many factors that may affect this normal course of weight
negatively or positively, such as lifestyle change after reaching a certain
age, as well as the incidence of certain diseases that may affect the body
weight.
Besides
changes in weight and height in the elderly, another important change is the
change in body composition. As the age increases, the volume of the muscles
decreases, the proportion of fat increases and the water in the body decreases.
Among the human measurements used to measure the amount of fat in the body, the
measurement of thickening of the skin behind the brachial muscle three head
triceps skinfold thickness, which corresponds to the proportion of fat in the
body of females, and the thickness of the skin under the shoulder bone
subscapular with the proportion of fat in men. The effect of these measurements
on aging is the atrophy of the thickness and elasticity of the skin as age
progresses.
In
recent years, some advanced techniques have been developed to measure the
body's components. These techniques are based either on the bioelectrical
impedance of the body or on the interaction of the body's components with some
sources of radiation, such as magnetic resonance technology and CT technology.
These techniques have proven to be extremely accurate in standardizing the
body's components of fatty, fatty muscles and tissues. The use of these
techniques is expected to reveal the relationship between the distribution of
fat in the body and the decline of muscle size, and changes in the
characteristics of some cells, and the relationship of all of this with age.
These techniques seem to solve many of the problems we now face in the process
of human measurements of the elderly.
Biochemical
measurements Biochemical measurements:
Many
biochemical measurements used to assess nutritional status are influenced by
age, but changes to the most important indicator in this area. An albumin
concentration in the blood, is very low. And when this indicator is used to
assess the nutritional status.
For
the elderly, it is necessary to take into account the absence of the state of
sedition, the type of drugs that the elderly may use, as well as their health
status. It is known that the concentration of albumin in the blood affects the
length of time that requires the health condition of the elderly patient to be
in bed. On the other hand, the concentration of transpermine in the blood is
negatively affected by an increase in the amount of iron stock in the bodies of
the elderly. The use of this indicator may lead to a mistaken diagnosis of the
symptoms of malnutrition.
As
for muscle atrophy with age, there is a measurement of creatinine creatinine
deficiency in urine. Decreased creatinine secretion may decrease the renal
function in the elderly. The longitudinal creatinine index was used to assess
the condition of the muscles in the body, but the difficulty in measuring the
length of the elderly makes the use of this indicator inappropriate to assess
the condition of the muscles in the elderly. Some researchers have used arm
length as an alternative to height in this regard.
For
other biochemical indicators used to assess nutritional status, they remain in
the normal range with age, unless diseases affecting the elderly may affect
them.
Hematological
and Immunological Measurements:
As
age progresses, the concentration of hemoglobin decreases in the blood.
Therefore, a concentration of 12 grams per 100 ml was suggested as a minimum
for the normal concentration of hemoglobin in the blood of both older and older
males.
In
addition, many diseases such as cancer, major surgical operations and fractures
reduce physical immunity. The use of immunological tests to assess the
nutritional status of older persons does not often seem appropriate.
0 Response to "Nutritional Assessment of the Elderly التقييم التغذوي للمسنين"
Post a Comment