How to use a system of alternatives in planning meals كيفية استخدام نظام البدائل في تخطيط الوجبات
Monday, April 6, 2020
Add Comment
كيفية استخدام نظام البدائل في تخطيط الوجبات
من
المهم قبل تخطيط الوجبة الغذائية معرفة كمية الطعام التي سوف تؤكل من كل مجموعة من
البدائل، وذلك حسب المكاييل المنزلية أو الأوزان. ويتم ذلك غالبا حسب الاحتياجات
الغذائية للعمر والجنس. وتستخدم الطاقة الكلية كأساس لإعداد الوجبات. ومع التنويع
في المجموعات حسب الكمية فإنه يسهل الحصول على بقية العناصر الغذائية.
خطوات تخطيط الوجبات الغذائية:
1- حدد كمية الطاقة الحرارية والكربوهيدرات
والدهون والبروتين المطلوبة في الوجبة الغذائية.
2- رتب قوائم البدائل بحيث تكون كالتالي:
الحليب، الخضراوات، الفواكه، الخبز ومنتجاته، اللحوم، الدهون. وتعتبر القوائم
الثلاث الأخيرة أساس المواد الكربوهيدراتية.
3- حدد العدد المناسب من كل مجموعة من قوائم
البدائل بحيث لا يقل عدد البدائل عما هو موصى به في المجموعات الأربع التي ورد
ذكرها سابقا.
مثال:
نريد وضع قوائم غذائية ليوم واحد تحتوي على 1800 كالوري، لشخص بالغ ذي نشاط خفيف. يتم ذلك حسب الخطوات التالية:
1- يجب أن تؤمن البروتينات حوالي12- 20 % من
الطاقة الحرارية، والدهون بما لا يزد عن 30 % من الطاقة، والباقي تؤمنه المواد
الكربوهيدراتية.
2- يتم حساب كمية البروتين كالتالي
كمية
الطاقة المطلوبة من البروتين = 360 =20/100X1800=
تقسم
كمية البروتين على 4 "عدد الكالوري الذي يوفره غرام واحد من البروتين".
90=360/4
غراما. وهذا يعني أن القائمة يجب أن تحتوي على حوالي 90 غراما بروتين كحد أعلى.
3- يتم حساب الدهون بنفس الطريقة:
كمية
الكالوري التي تؤمنها الدهون 540=30/100X1800= كالوري.
عدد
الغرامات من الدهون 60=540/9= غراما "غرام واحد من الدهون يعطي 9
كالوري".
4- يتم طرح كمية الطاقة التي يؤمنها البروتين
والدهون من الطاقة الكلية للتعرف على كمية الطاقة التي تؤمنها المواد
الكربوهيدراتية.
900="540+360"
- 1800 كالوري "كل غرام واحد من الكربوهيدرات يعطي 4 كالوري"
5- تكون كمية الكربوهيدرات المطلوبة 225=900/4
غراما
6- يكون التركيب الغذائي للقائمة كالتالي:
المواد
الكربوهيدراتية 225= غراما
البروتين
90= غراما
الدهون
60= غراما
7- يتم تحديد البدائل في القوائم الغذائية حسب
ما توفره كل مجموعة من المواد الكربوهيدراتية والبروتينات والدهون مع التركيز على كل
مجموعة حسب كمية العناصر الغذائية التي تؤمنها. فمثلا مجموعة اللحوم والحليب هي
أهم مصدر للبروتين. ويفضل اتباع أسلوب المجموعات الأربع أو الهرم الغذائي للحصول
على الوجبة المتوازنة.
8- بعد اختيار الأغذية من كل مجموعة من بدائل
الأطعمة نقوم بجمع كمية الطاقة الحرارية والبروتين والمواد الكربوهيدراتية والدهون
بحيث يكون المجموع قريبا من الكمية التي تم حسابها سابقا
مثال
لقوائم طعام يومية توفر 1800 كالوري
المراجع:
1- عبد الرحمن مصيقر، واقع التغذية في
البحرين، وزارة الصحة، البحرين "1986".
2- عبد الرحمن مصيقر، العادات الغذائية في
البحرين، وزارة الصحة، البحرين "1982"
3- هدى الحوراني، حامد تكروري، علي مشعل، مرض
السكر "نشرة إرشادية حول الجديد في التثقيف الصحي"، المستشفى الإسلامي،
عمان، الأردن "1994".
4- حامد التكروري، خضر المصري، تغذية الإنسان،
مكتبة الفلاح، الكويت "1994".
5- Krause, M. V. and Mahan, L.K. (1984) Food, Nutrition and Diet Therapy, 7
th
edn.
W.B. Saunders Co., Philadelphia.
6- Williams, S. R. (1955) Basic Nutrition and Diet Theraphy, 10 th edn.
Mosby. St-
Louis.
7- Williams, S.R. and Roberts, B.S. (1992) Nutrition Through the Life
Cycle. 2 nd.
Mosby.,
St-Louis.
8- Hourani, H.M. (1991) The Effect of Nutrition Education of A Sample of
Jordanian
Diabetic Patients on Baby Weight, Blood Glucose and Lipids. M.S. Thesis,
University of Jordan, Jordan.
9- American Diabetes Association and The American Dietitic Association
(ADA
& ADA) (1989) . Exchange Lists for Meal Pinning. ADA. Inc. Chicago.
10- Department of Food Science and Nutrition (1994) : Dietary Guildline for
the
Prevention
and Reduction of Diet Related Chronic diseases in the Arab Middle East
Countries, UAE University, Al-Ain, UAE.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
How to use a system of alternatives in planning meals
Before
planning a meal, it is important to know the amount of food that will be eaten
from each group of alternatives, depending on household weights or weights.
This is often done according to the food needs of age and sex. Total energy is
used as the basis for preparing meals. With the diversification of groups by
quantity, it is easier to obtain the rest of the nutrients.
Steps
to plan meals:
Determine
the amount of heat energy, carbohydrates, fats and protein required in the
meal.
2
- Sort the lists of alternatives to be as follows: milk, vegetables, fruits,
bread and its products, meat, fat. The last three lists are the basis of
carbohydrate.
3.
Identify the appropriate number of each set of alternatives so that the number
of alternatives is not less than what is recommended in the four groups
mentioned earlier.
Example:
We
want to develop a one-day diet with 1,800 calories, for an active adult. This
is done as follows:
1.
Proteins must provide about 12-20% of the thermal energy, and fat not more than
30% of the energy, and the remainder is guaranteed by carbohydrates.
2
- the amount of protein is calculated as follows
The
amount of energy required of protein = 360 = 20 / 100X1800 =
The
amount of protein is divided by 4 "the number of calories provided by one
gram of protein."
90
= 360/4 grams. This means that the list should contain about 90 grams of
protein as a maximum.
3-
Fat is calculated in the same way:
The
amount of calories provided by fat 540 = 30 / 100X1800 = calorie.
The
number of fat fines 60 = 540/9 = grams "one gram of fat gives 9
calorie".
4-
The amount of energy provided by the protein and fat is subtracted from the
total energy to identify the amount of energy provided by the carbohydrates.
900
= "540 + 360" - 1800 calorie "Each gram of carbohydrate gives 4
calorie"
5
- The amount of carbohydrates required 225 = 900/4 grams
6-
The nutritional structure of the list shall be as follows:
Carbohydrates
225 = grams
Protein
= 90 grams
Fat
60 = grams
7
- Alternatives are identified in the food lists as provided by each group of
carbohydrates, proteins and fats with a focus on each group according to the
amount of nutrients that you provide. For example, meat and milk are the most
important source of protein. A four-course or a food pyramid approach is
preferred for a balanced meal.
8.
After selecting food from each group of food alternatives, we collect the
amount of heat energy, protein, carbohydrate and fat so that the total is close
to the amount previously calculated
An
example of a daily menu provides 1,800 calories
References:
1
- Abdulrahman Musaykar, The reality of nutrition in Bahrain, Ministry of
Health, Bahrain "1986".
2
- Abdul Rahman Muzayqar, Food habits in Bahrain, Ministry of Health, Bahrain
"1982"
3.
Huda al-Hourani, Hamed Takrori, Ali Meshaal, Diabetes, "Bulletin on the
New in Health Education", Islamic Hospital, Amman, Jordan, 1994.
4-
Hamed Al-Takouri, Khader Al-Masri, Human Nutrition, Al-Falah Library, Kuwait,
1994.
5.
Krause, M. V. and Mahan, L.K. (1984) Food, Nutrition and Diet Therapy, 7 th
edn.
W.B. Saunders Co., Philadelphia.
6.
Williams, S. R. (1955) Basic Nutrition and Diet Theraphy, 10 th edn. Mosby. St-
Louis.
7.
Williams, S.R. and Roberts, B.Sc. (1992) Nutrition Through the Life Cycle. 2
nd.
Mosby.,
St-Louis.
8.
Hourani, H.M. (1991) The Effect of Nutrition Education of A Sample of
Jordanian
Diabetic Patients on Baby Weight, Blood Glucose and Lipids. M.S. Thesis,
University of Jordan, Jordan.
9.
American Diabetes Association and The American Dietetic Association
(ADA
& ADA) (1989). Exchange Lists for Meal Pinning. ADA. Inc. Chicago.
10.
Department of Food Science and Nutrition (1994): Dietary Guildline for the
Prevention
and Reduction of Diet Related Chronic diseases in the Arab Middle East
Countries, UAE University, Al-Ain, UAE.
0 Response to "How to use a system of alternatives in planning meals كيفية استخدام نظام البدائل في تخطيط الوجبات"
Post a Comment