Feeding the elderly Gastrointestinal tract and age الجهاز الهضمي وتقدم السن
Saturday, April 4, 2020
Add Comment
الجهاز الهضمي وتقدم السن Feeding the elderly Gastrointestinal tract and age
يمكن
تقسيم التغييرات في أداء الجهاز الهضمي الناجمة عن الكبر إلى ثلاثة أنواع. النوع
الأول تغييرات مرضية pathologic مثل تليف الكبد والتهاب البنكرياس المزمن.
والنوع الثاني تغييرات تلازم عملية تقدم السن والكبر، مثل نقل إفرازات الغدد
المعوية، وزيادة رقة جدار الأمعاء thinging
of gastric wall
والتهاب القولون الإقفاري ischemic
colitis. أما النوع
الثالث من التغييرات فهو الذي ينجم عن عملية الكبر مثل فقد الأسنان، والإمساك
الناتج عن تراجع في انقباضات الجهاز الهضمي. وهذه التغييرات متداخلة ولا تحدث
منفردة في العادة.
ويعتقد
أن عملية البلع في الحلقوم لا تتأثر بالكبر، وليس هنالك من معلومات علمية تفسر
التغييرات في إخلاء المعدة الملازمة للكبر. ومن أكبر اضطرابات الكبر في الجهاز
الهضمي الإمساك الذي يزيد عند المسنين بأربعة إلى ثمانية أضعاف موازاة بالشباب.
وينجم الإمساك الملازم للكبر عن تراجع في التوتر العضلي muscular tonus
لعضلات الجهاز الهضمي وعن نقص مرونة القولون والمستقيم.
تقوم
الإنزيمات التي يفرزها الغشاء الخارجي الفرجوني brush border membrane
للجهاز الهضمي بهدم جزيئات الكربوهيدرات والبروتينات والدهون. وفيما عدا إنظيم
اللاكتاز "الذي يعرف أن نشاطه يعتمد على العمر والأصل العرقي" لوحظ أن
الإنزيمات الأخرى مثل المالتاز، وألكالين فوسفاتاز، واللوسين أمينوببتيداز، يزيد
نشاطها مع تقدم العمر. وقد يكون السبب في زيادة نشاط هذه الإنزيمات
عند المسنين هو أن دورة TURNOVER خلال الجهاز الهضمي أطول عند المسنين، مما
يوفر لهم خلايا ناضجة يفوق عددها مثيلاتها عند غير المسنين، تسبب زيادة في إفراز
ونشاط هذه الإنزيمات. وبناء على هذه الملاحظة يمكن القول إن عملية الهضم لا تتغير
نوعا مع تقدم السن.
وكما
هو الحال بالنسبة لعملية الهضم، تشير الدلائل إلى أن عملية امتصاص العناصر
الغذائية هي الأخرى لا تتغير نوعيا مع تقدم العمر. فقد دلت نتائج الاختبارات التي
أجريت على امتصاص السكريات بأن امتصاص السكريات الأحادية متناقضة النتائج ولا يمكن
الجزم حتى اليوم في أمر أثر العمر والكبر على امتصاص السكريات.
وبما
أن عملية امتصاص الدهون أكثر تعقيدا من امتصاص السكريات العناصر الغذائية هي
الأخرى لا تتغير نوعيا مع تقدم العمر. فقد دلت نتائج الاختبارات التي أجريت على
امتصاص السكريات بأن امتصاص السكريات الأحادية لا يتغير بتقدم العمر. غير أن
الدراسات المنشورة عن امتصاص السكريات الأحادية متناقضة النتائج ولا يمكن الجزم
حتى اليوم في أمر أثر العمر والكبر على امتصاص السكريات.
وبما
أن عملية امتصاص الدهون أكثر تعقيدا من امتصاص السكريات، فإن تقدم العمر يؤثر أكثر
على امتصاص الدهون مقارنة بالكربوهيدرات. وهنالك كثير من الدراسات التي تشير إلى
أن طرح الدهن في البراز بعد تناول وجبة عالية الدهن، أكثر بالنسبة للمسنين
"70 سنة وما فوق" مقارنة بغير المسنين كما أن هنالك بعض الدراسات التي
تشير إلى انخفاض في نشاط تميم إنزيم أحادي غلسيريد أسيل ترانسفراز، وهو الإنزيم
الذي ينشط عملية إعادة بناء الشحوم بعد امتصاص الحموض الدهنية والغلسيرول. وليس
هنالك ما يمنع الاعتقاد بأن إفراز إنزيم الليباز البنكرياسي وإفراز عصارة البنكرياس
يتراجعان مع تقدم السن. عموما تشير كل نتائج الدراسات المنشورة إلى أن هضم وامتصاص
الدهون يقل مع تقدم العمر.
من
المعروف أن جراثيم الجهاز الهضمي تلعب دورا مهما في تغذية الإنسان بالذات بالنسبة
لاستقلاب البروتين وبعض الفيتامينات. وفي بعض الدراسات التي أجريت في اليابان لوحظ
أن هنالك تغيرا نوعيا في جراثيم الجهاز الهضمي عند المسنين "ثمانين عاما وما
فوق" مقارنة بمن هم أقل منهم عمرا. هذا التغير بالطبع يؤثر على استقلاب
البروتين والفيتامينات. ولكنه قد لا يكون موازيا لتقدم السن فقط. فقد يكون ناتجا
عن اختلاف العادات الغذائية خصوصا في نسبة تناول الألياف الغذائية.
تغيرات تكوين الجسم الملازمة للكبر:
تصبح
التغيرات في تكوين الجسم التي تستمر مدى العمر أكثر أهمية في الحقبة الأخيرة من
العمر. فهنالك فقدان لحوالي 5% من حجم العضلات مع كل حقبة زمنية من العمر، وزيادة
نسبة الدهون اطراديا "كما هو موضح في الجدول التالي" كما أن هنالك
تناقصا في نسبة الماء مع تقدم العمر من 70% من وزن الجسم للشباب إلى 60 بالنسبة
للرجال المسنين و 50% بالنسبة للنساء المسنات.
الجدول
1- التغييرات في تكوين الجسم الملازمة لتقدم العمر "بالنسبة المئوية من وزن
الجسم"
ويصعب
عزل التغيرات في مكونات الجسم الملازمة لتقدم العمر عن تلك التي تعود إلى الأسلوب
الحياتي للمسنين، أو تلك التي تنتج عن بعض الحالات المرضية. فالسمنة
"البدانة" مثلا أصبحت من المشكل التغذوية الرئيسية التي يعاني منها
المسنون في بعض الأقطار الغربية وفي بعض الدول العربية. وهنالك كثير من الدراسات
الحديثة التي تربط زيادة الوزن بزيادة معدل الوفيات عند المسنين، كما تزداد نسبة
الوفيات أيضا بين المسنين ذوي الوزن الأقل من الوزن السوي. وقد اعتمدت هذه
الدراسات على مؤشر كتلة الجسم BODY
MASS INDEX "BMI"
والذي يعرف أيضا بمؤشر كويتليت Quetelet لتقييم أوزان المسنين. وبالرغم من الإشارة
في هذه الدراسات إلى علاقة أسلوب الحياة "التدخين، تناول الكحول، العادات
الغذائية" بزيادة أو نقصان الوزن، إلا أن هذا الأمر يحتاج إلى مزيد من
التوثيق العلمي.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Feeding
the elderly
Gastrointestinal
tract and age
Changes
in gastrointestinal performance resulting from senility can be divided into
three types. Type I pathologic pathological changes such as cirrhosis and
chronic pancreatitis. And type II changes associated with the process of aging
and aging, such as the transfer of secretions of the intestinal glands, and
increase the paper wall of the intestine thinging of gastric wall and ischemic
colitis. The third type of change is caused by the process of aging such as
loss of teeth, and constipation resulting from a decline in the contractions of
the digestive system. These changes are interrelated and do not occur
individually.
It
is believed that the swallowing process in the throat is not affected by large,
and there is no scientific information to explain the changes in the evacuation
of the stomach inherent to the big. It is one of the biggest disturbances in
the digestive tract constipation, which increases in the elderly by four to
eight times in parallel with young people. Congestive constipation results in a
decrease in muscle tension (muscular tonus) in the digestive system and a
decrease in colon and rectal flexibility.
The
enzymes produced by the membrane border membrane of the digestive system
destroy the molecules of carbohydrates, proteins and fats. Apart from the
regulation of lactase "whose activity is known to depend on age and ethnic
origin," it was observed that other enzymes such as maltase, alkaline
phosphatase, and lucine aminopptidase increased their activity with age. This
may be due to increased activity
The
enzymes in the elderly are that the TURNOVER cycle during the digestive system
is longer in the elderly, providing them with more mature cells than in
non-elderly, causing an increase in the secretion and activity of these
enzymes. Based on this observation, it can be said that digestion does not
change as the age progresses.
As
with digestion, evidence suggests that the nutrient uptake process also does
not change qualitatively with age. The results of the tests on the absorption
of sugars showed that the absorption of monosaccharides contradicts the results
and it is not yet possible to determine the effect of age and age on the
absorption of sugars.
Since
the fat absorption process is more complex than the absorption of sugars the
nutrients are other not qualitatively altered as the age progresses. The
results of tests on the absorption of sugars showed that the absorption of
monosaccharides does not change with age. However, published studies on the
absorption of monosaccharides are contradictory results and it is not yet
possible to determine the impact of age and age on the absorption of sugars.
Because
fat absorption is more complex than sugar absorption, aging affects more fat
absorption than carbohydrate. There has been a lot of studies suggesting that
fat in feces after a high-fat meal is more likely to be older than 70 years of
age compared to non-elderly. There are also studies indicating a reduction in
the activity of mono-glyceride acetyl transferase, Which activates the process
of rebuilding grease after absorption of fatty acids and glycerol. There is no
reason to believe that the secretion of pancreatic lipase enzyme and the
secretion of pancreatic juice decreases with age. Overall, all published
studies indicate that digestion and absorption of fat decreases with age.
Gastrointestinal
bacteria are known to play an important role in human nutrition for protein
metabolism and certain vitamins. In some studies conducted in Japan it was
noted that there is a qualitative change in the digestive tract bacteria in the
elderly "eighty years and above" compared to those who are younger
than them. This change of course affects the metabolism of protein and
vitamins. But it may not be just parallel to age. It may be due to different
dietary habits, especially in the proportion of dietary fiber intake.
Changes
in body composition inherent to the big:
Changes
in body composition that last a lifetime are more important in the latter
period of life. There is a loss of about 5% of muscle size with each age
period, and a gradual increase in fat as shown in the following table. There is
also a decrease in the proportion of water with age from 70% of body weight to
youth to 60 for elderly men and 50% for older women.
Table
1. Changes in body composition associated with age progression "in
percentage of body weight"
Changes
in the body components that are associated with age progression are difficult
to isolate from those that are related to the lifestyle of the elderly, or
those that result from certain pathological conditions. Obesity, for example,
has become a major nutritional problem for the elderly in some Western
countries and in some Arab countries. There are many recent studies linking
overweight to an increase in the mortality rate among the elderly, and the
mortality rate is also rising among the elderly who are underweight. These
studies were based on BMI BODY MASS INDEX (BMI), also known as the Quetelet
Index to assess elderly weights. Although these studies indicate a lifestyle
relationship, "smoking, alcohol consumption, dietary habits" with
increasing or decreasing weight, this requires further scientific
documentation.
0 Response to "Feeding the elderly Gastrointestinal tract and age الجهاز الهضمي وتقدم السن"
Post a Comment