Food guidelines for reducing and controlling chronic nutritional-related diseases إرشادات غذائية للتقليل والسيطرة على الأمراض المزمنة المرتبطة بالتغذية
Monday, April 6, 2020
Add Comment
إرشادات غذائية للتقليل والسيطرة على الأمراض المزمنة المرتبطة بالتغذية
ازداد
انتشار الأمراض المزمنة المرتبطة بالتغذية بشكل كبير في معظم الدول العربية، وتشمل
هذه الأمراض أمراض القلب والسمنة والسكري والسرطان وتسوس الأسنان. وفي عام 1994
عقدت الندوة الأولى حول التغذية والأمراض المزمنة في الدول العربية، ووضعت الندوة
في ختام أعمالها إرشادات للتقليل من الأمراض المزمنة والسيطرة عليها، نلخصها
كالتالي:
1- قلل من تناول الأغذية الغنية بالدهون
والكوليسترول:
لقد
وجد أن الإكثار من تناول الأغذية الغنية بالدهون "خاصة الدهون المشبعة"
والكوليسترول يساعد على الإصابة بأمراض القلب. لذا يفضل الإكثار من تناول الأغذية
التي تحتوي على كميات قليلة من الدهون والكوليسترول، مثل الخضراوات والفواكه
والحبوب الكاملة والسمك والدجاج "بدون جلد" واللحم "بدون شحم"
ومنتجات الألبان قليلة الدسم. ويفضل أن يتم تحضير الطعام بأقل كمية من الدهون كلما
أمكن ذلك.
2- حافظ على الوزن المثالي:
يجب
أن يحافظ الشخص على وزنه المناسب لطوله، وهذا يتم بمعادلة الطاقة المستهلكة مع
الطاقة المصروفة. ولتقليل كمية الطاقة المستهلكة ينصح بتحديد الأغذية المحتوية على
مقادير كبيرة من الدهون والسكريات. ويجب الانتظام في ممارسة
الرياضة "أو الحركة" لتصريف الطاقة الحرارية. فللرياضة فوائد صحية عديدة
وتساعد في الوقاية من معظم الأمراض المزمنة.
3- حاول الإكثار من الكربوهيدرات المركبة
والألياف الغذائية:
إن
الأغذية الغنية بالمواد الكربوهيدراتية المركبة والألياف الغذائية، مثل الحبوب
الكاملة والخضراوات الورقية الخضراء والفواكه والبقوليات، مثل الحمص والعدس والخبز
الأسمر، تساعد في الوقاية من بعض الأمراض المزمنة.
4- قلل من تناول الصوديوم:
يحتوي
ملح الطعام على عنصري الصوديوم والكلور، وهما عنصران مهمان للجسم، ولكن زيادة
تناول ملح الطعام قد يسبب خطرا للأشخاص الذين لديهم استعداد للإصابة بارتفاع ضغط
الدم. لذا ينصح بالاعتدال في استخدام الملح في الطعام والتقليل من تناول الأطعمة
المالحة. ومن الجدير بالذكر أن العديد من الأغذية المعلبة يحتوي على نسبة عالية من
الصوديوم.
5- أكثر من تناول الأغذية الغنية بالكالسيوم:
إن
عنصر الكالسيوم مهم في تكوين العظام، وتتعرض الفتيات والمراهقات والنساء بصفة خاصة
إلى نقص الكالسيوم مما يعرضهن إلى تخلخل العظام osteoporosis
في الكبر، لذا فإن الاهتمام بتناول الأغذية الغنية بالكالسيوم أمر أساسي للوقاية
من هذا المرض. وتعتبر الألبان ومنتجاتها أغنى المصادر الغذائية بالكالسيوم، ويفضل
تناول الألبان قليلة الدسم لتجنب زيادة تناول الدهون.
6- احرص على تناول الأغذية الغنية بالحديد:
إن
فقر الدم الناتج عن نقص الحديد منتشر بشكل واسع في الدول العربية، خاصة عند
الأطفال والمراهقين والنساء في سن الإنجاب. لذا يجب الإكثار من تناول الأغذية
الغنية بالحديد، مثل اللحوم الحمراء وأكباد بعض الحيوانات، والسمك، والبقوليات،
والخضراوات الورقية، والحبوب الكاملة.
7- قلل من تناول السكر:
إن
زيادة تناول المواد السكرية، كالحلويات والشوكولاته واستخدام السكر في الشاي وفي
تحلية الطعام يعتبر من العوامل المساعدة على الإصابة بتسوس الأسنان
خاصة
عند الأطفال. وقد وجد أن تناول السكر عال جدًّا في الدول العربية، لذا ينصح
بالتقليل من تناول الأغذية السكرية قدر الإمكان.
8- احرص على أن يحتوي ماء الشرب على مادة
الفلور:
يجب
أن يحتوي ماء الشرب على مادة الفلور وبكميات كافية للوقاية من تسوس الأسنان. ولكن
بالمقابل فإن زيادة مادة الفلور في الماء عن الحد المسموح به قد يسبب تبقع الأسنان
fluorosis.
9- قلل من تناول الأغذية المدخنة والمخللة
والمملحة:
يكثر
في أنحاء كثيرة من الوطن العربي تناول الأغذية المخللة، بصفة خاصة، والمملحة. وقد
أظهرت الدراسات أن الإكثار من تناول هذه الأغذية لفترة طويلة له ارتباط ببعض أنواع
السرطان.
10- لا تدخن وابتعد عن مخالطة المدخنين:
من
المعروف أن التدخين له علاقة بأمراض القلب وسرطان الجهاز التنفسي، لذا ينصح بعدم
التدخين. كما أثبتت الدراسات أن الشخص الذي يخالط المدخنين لا يختلف كثيرا في
استعداده للإصابة بالأمراض المرتبطة بالتدخين، وعليه ينصح بالابتعاد عن المدخنين.
11- لا تتناول المشروبات الكحولية:
المشروبات
الكحولية بكل أنواعها مضرة بالصحة ومحرمة. وهي مرتبطة بالعديد من الأمراض المزمنة،
أهمها أمراض القلب وتليف الكبد، لذا يجب الابتعاد عنها.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Food
guidelines for reducing and controlling chronic nutritional-related diseases
The
prevalence of chronic nutritional-related diseases has increased significantly
in most Arab countries. These include heart disease, obesity, diabetes, cancer
and dental decay. In 1994, the first symposium on nutrition and chronic
diseases was held in the Arab countries. The seminar concluded with a guide to
reduce and control chronic diseases.
1
- Reduce the intake of foods rich in fats and cholesterol:
It
has been found that excessive intake of foods high in fat, "especially
saturated fats" and cholesterol helps to develop heart disease. Therefore,
it is preferable to eat a lot of foods that contain low amounts of fat and
cholesterol, such as vegetables, fruits, whole grains, fish, chicken
"without skin" and meat "without fat" and low-fat dairy
products. Food should be prepared with as little fat as possible.
2.
Maintain the ideal weight:
The
person must maintain the appropriate weight for the length, and this is
equivalent to the energy consumed with the energy spent. To reduce the amount
of energy consumed, it is recommended to identify foods containing large
amounts of fat and sugars. You must be regular in
Exercise
or "movement" to discharge heat energy. Sports has many health benefits
and helps prevent most chronic diseases.
3
- Try to increase the complex carbohydrates and dietary fiber:
Foods
rich in complex carbohydrate and dietary fiber, such as whole grains, green
leafy vegetables, fruits and legumes, such as chickpeas, lentils and brown
bread, help prevent some chronic diseases.
4
- reduce the intake of sodium:
Sodium
salt and chlorine are important elements of the body, but increased salt intake
may be dangerous for people who are predisposed to high blood pressure. It is
therefore advisable to moderate the use of salt in food and reduce the intake
of salty foods. It is worth mentioning that many canned foods contain a high
proportion of sodium.
5
- more than eating foods rich in calcium:
Calcium
is important in bone formation. Girls, adolescents and women in particular are
exposed to calcium deficiency, which causes them to osteoporosis in adults, so
interest in calcium-rich foods is essential to prevent this disease. Dairy
products are the richest food sources in calcium, preferably low-fat dairy to
avoid increased intake of fat.
6.
Eat iron-rich foods:
Iron
deficiency anemia is widespread in Arab countries, especially in children,
adolescents and women of childbearing age. Eat plenty of iron-rich foods, such
as red meat, livers of some animals, fish, legumes, leafy vegetables, and whole
grains.
7
- Reduce the intake of sugar:
Increasing
the intake of sugary foods, such as sweets and chocolate, the use of sugar in
tea and in the desalination of food is one of the factors contributing to tooth
decay
Especially
in children. It has been found that eating sugar is very high in the Arab
countries, so it is recommended to reduce the intake of sugary foods as much as
possible.
8.
Make sure that drinking water contains fluorine:
Drinking
water should contain fluorine in sufficient quantities to prevent tooth decay.
In contrast, increasing the fluorine content in water from the permissible
limit may cause the tooth stain fluorosis.
9.
Reduce intake of smoked, pickled and salted foods:
In
many parts of the Arab world, food is especially pickled and salted. Studies
have shown that excessive intake of these foods for a long time is linked to
some cancers.
10
- Do not smoke and keep away from contact with smokers:
It
is known that smoking has to do with heart disease and respiratory cancer, so
it is advised not to smoke. Studies have also shown that the person who mixes
smokers is not much different in his willingness to get diseases related to
smoking, and therefore advised to stay away from smokers.
11.
Do not drink alcohol:
Alcoholic
beverages of all kinds are harmful to health and forbidden. It is associated
with many chronic diseases, the most important of which are heart disease and
cirrhosis of the liver.
0 Response to "Food guidelines for reducing and controlling chronic nutritional-related diseases إرشادات غذائية للتقليل والسيطرة على الأمراض المزمنة المرتبطة بالتغذية"
Post a Comment