Feeding the elderly Nutrition of the elderly تغذية المسنين
Saturday, April 4, 2020
Add Comment
تغذية المسنين Feeding the elderly Nutrition of the elderly
مقدمة
...
تغذية المسنين:الدكتور عبد المنعم صادق حسن
مقدمة:
في
الحقبات الأخيرة من هذا القرن ونتيجة للتقدم الهائل في علوم الطب العلاجية
والوقائية ازدادت نسبة الأفراد المسنين "أكثر من 65 عاما" بالنسبة لعدد
الأفراد الكلي في المجتمعات الصناعية. ويعتقد أن هذه الظاهرة تنسحب على البلدان
النامية مع تحسن المستوى الصحي والتغذوي في هذه البلدان. وفي نهاية القرن الماضي
كان هنالك فرد واحد بين كل 25 فردا من الولايات المتحدة الأميركية يبلغ من العمر
أكثر من 65 عاما، ومع بداية القرن القادم يتوقع أن تتحول هذه النسبة إلى فرد واحد
من كل خمسة أفراد، وهي النسبة الحالية في اليابان.
هذه
التغييرات الديموغرافية تلقى أعباء مباشرة على الخدمات الصحية وتدفعنا إلى إثراء
معرفتنا عن المتطلبات الغذائية والحياتية والطبية لهذا القطاع المتزايد النمو من
أفراد المجتمع. فما يميز قطاع المسنين ليس فقط الفروق في الحالة الصحية ودرجة
الاعتماد على النفس في ممارسة الحياة العادية بين من هم في حقبة السبعين وحقبة
الثمانين من عمرهم مثلا، بل الفروق بين من هم في نفس حقبة العمر الواحدة. فبينما
نجد تزايدا في أعداد من هم في عمر السبعين ويتمتعون بصحة جيدة وغير معتمدين على
الآخرين في تسيير أمورهم اليومية العادية، نجد من هم في نفس هذا العمر يعانون من
الأمراض المزمنة ويحتاجون إلى رعاية في ممارسة أبسط أشيائهم العادية اليومية. ولقد
زاد الاهتمام في الحقبات الأخيرة من هذا القرن بدراسة التغيرات الفيزيولوجية
والبيوكيميائية التي تتزامن مع تقدم العمر وأثر ذلك على الحاجات الغذائية للمسنين،
ولكن تبقى معرفتنا لهذه التغييرات وحاجات المسنين
الغذائية أقل كثيرا مما نصبوا إليه. وعموما فقد تركزت الأبحاث الخاصة بالعلاقة بين
التغذية وتقدم العمر في المجالات التالية:-
1- أثر التغذية على وظائف الجسم مع تقدم
العمر.2- دور التغذية في الوقاية من أعراض الكبر
والشيخوخة.
3
الاحتياجات الغذائية للمسنين.
تعريفات:
الكبر
aging.
تدهور في نشاط الجسم الفيزيولوجي مع تقدم العمر.
طب
الشيوخ geriatrics
فرع من علم الطب يعني بمحاولة تأخير ظهور أعراض الشيخوخة ومعالجة أمراض المسنين.
مبحث
الشيخوخة gerontology
قطاع علمي عريضي يعني بالمظاهر النفسية والاجتماعية والاقتصادية والفيزيولوجية
والطبية لظاهرة الكبر والشيخوخة.
النظريات العلمية لظاهرة الكبر والشيخوخة:
يمكن
محاولة فهم ظاهرة الكبر من منطلقين مختلفين. المنطلق الأول هو أن كل عضو في الجسم
يفقد وظيفته بالتلف التتدريجي للخلايا، وبالتالي يفقد الجسم حيويته وتظهر عليه
أعراض الكبر. أما المنطلق الثاني فيرتكز على أن عضوا أساسيا يتحكم في عمل بقية
الأعضاء "مثل الجهاز العصبي المركزي" يصاب بالتلف تدريجيا، ويؤدي
بالتالي إلى فقدان الأعضاء الأخرى لوظائفها الفيزيولوجية.
1- تلف الخلايا: أظهرت دراسة زراعة الخلايا
خارج الجسم in vitro
أن مقدرة الخلايا على النمو خارج الجسم تعتمد على عمر الشخص الذي أخذت منه
الخلايا. وقد أدت هذه الملاحظة إلى انتشار الدراسات الخاصة بالكبر والشيخوخة عن
طريق زراعة خلايا أعضاء المسنين خارج الجسم. إلا أنه ينبغي الحذر في تقييم نتائج
مثل هذه الدراسات وذلك بعدم استبعاد أثر المواد الموجودة في الوسط الذي تزرع فيه
هذه الخلايا على نمو الخلايا.
2- تدهور "الأعضاء المراقبة":
بمساعدة طرق التصوير والتخطيط المعتمدة على الحاسوب مثل طريقة التصوير المقطعي
بالإصدار البوزيتروني "PET"
positron emission tomography
وطريقة التصوير الطبيعي المقطعي المحوري المحوسب axial computerized tomography
أصبح من الممكن دراسة الدماغ بكثير من التفصيل وقد دلت مثل هذه الدراسات على
انكماش حجم الدماغ مع تقدم السن وبالذات بعد
سنة الخامسة والستين عاما، الأمر الذي قد يعنى موت خلايا الدماغ ويؤدي بالتالي إلى
تدهور وظائف الدماغ.
ويتحكم
الجهاز العصبي المركزي في عملية الاستتباب homeostasis
ويتناقص التحكم في عملية الاستتباب مع تقدم العمر. وقد لوحظ أن كمية مادة الأستيل
كولين تقل مع تقدم العمر، وكذلك يقل تركيز كثير من الهرمونات في الدم، وتقل أيضا
قدرة الجسم المناعية immune capacity وكل هذه الأنظمة معروفة بتأثيرها على خصائص
الخلايا الحيوية.
3- موت الخلايا: كما ورد أعلاه فإن ضمور حجم
الأعضاء "الدماغ مثلا" يعزي في الغالب إلى موت الخلايا، وقد استنبطت
نظريتان لتفسير موت الخلايا.
أ-
الخلايا مبرمجة وراثيا لتموت تخلص هذه النظرية إلى أن إحدى الجينات التي تسمى جينة
التشيخ senescence gene
تتحكم في عمر الخلايا، وتدعم هذه الخلاصة حقيقة أن طول العمر الحياتي محدد لكل
أنواع المخلوقات.
ب-
تلف الخلايا يؤدي إلى موتها. تخلص هذه النظرية إلى أن هناك مسببات داخل الخلايا أو
في الوسط المحيط بالخلايا تؤدي مع الزمن إلى تلف الخلايا وبالتالي إلى موتها، وقد اعتمدت
هذه النظرية بعد إحدى التجارب التي أظهرت أنه يمكن تأخير أعراض الكبر في حيوانات
الاختبار "الفئران" المسنة وذلك بحقنها بسوائل أجسام الحيوانات الشابة.
وقد ورد كثير من التفسيرات المبنية على التجارب المعملية والاستخلاصات النظرية
لتفسير تلف الخلايا، ويمكن تلخيص هذه التفسيرات بالتالي:
-
ترسب المواد وبعض أجزاء الخلية التالفة "clinker theory".
-
الإنهاك الكيميائي والميكانيكي للخلايا "wear and tear theory"
-
خلل في نسخ الحموض النووية الرنا RNA والدنا DNA
أو في ترجمة شفرة الحموض النووية إلى بروتينات، يؤدي إلى نكوص في أداء وظائف
الخلايا "Genetic theory- somatic mutation theory".
-
مهاجمة الأجسام المضادة "التي تهاجم عادة الخلايا الدخيلة على الجسم"
لخلايا الجسم وبالتالي تحطيم هذه الخلايا "autoimmune theory".
-
عمليات الأكسدة الناتجة من تكوين جذور حرة free radicals
وتؤدي إلى ازدياد صمل خلايا الكولاجين وعدم قدرتها على الحركة. كذلك قد تسبب عمليات
الأكسدة أكسدة اللبيدات "الدهون" الموجودة في أعشية الخلايا، فتحطم
منظومة الغشاء وتتلف الخلايا وترسب الدهون البروتينية liporoteins
المؤكسدة.
على
العموم يبدو أن النظرية التي تقول إن الخلايا مبرمجة وراثيا لتموت تحمل تفسيرا
أقرب للملاحظات العلمية عن ظاهرة الكبر، بينما تفسر النظرية التي تقول إن تلف
الخلايا يؤدي إلى موتها حقيقة أن ظاهرة الكبر والشيخوخة قد تتأثر، في تقدم أو تأخر
ظهورها، بعوامل داخلية أو خارجية تؤثر على الخلايا. ويأتي من ضمن هذه المؤثرات
العناصر الغذائية التي قد تمنع أو تؤخر النكوص في عمل الخلايا أو تمد الخلايا ببعض
المواد التي تمنع نكوص الوظائف الفيزيولوجية، مثل تواجد الكميات الكافية من
فيتاميني c
و E
اللذين يعملان كمواد مضادة للأكسدة.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Feeding
the elderly
an
introduction
...
Nutrition
of the elderly:
Dr.
Abdel Moneim Sadek Hassan
an
introduction:
In
the last decades of this century, as a result of the tremendous progress in the
science of medicine and preventive medicine, the proportion of elderly people
"over 65 years" has increased for the total number of people in
industrial societies. It is believed that this phenomenon is affecting
developing countries as health and nutrition levels improve in these countries.
At the end of the last century, there was one person in every 25 people in the
United States aged over 65, and by the beginning of the next century it is
expected to turn out to be one out of five people, the current rate in Japan.
These
demographic changes have a direct bearing on health services and drive us to
enrich our knowledge of the nutritional, life and medical requirements of this
growing sector of society. What distinguishes the elderly sector is not only
the differences in the state of health and the degree of self-reliance in the
practice of normal life between those in the 70s and the 80s, for example, but
the differences between those in the same era of a lifetime. While there is an
increase in the number of people at the age of seventy and enjoy good health
and dependent on others in the conduct of their normal daily life, we find
those who are in the same age suffer from chronic diseases and need to care in
the exercise of the simplest things normal everyday. In the last decades of
this century, attention has been paid to studying the physiological and
biochemical changes that coincide with aging and their impact on the food needs
of the elderly, but our knowledge of these changes and needs
Elderly
food is much less than what they were assigned to. In general, research on the
relationship between nutrition and age was concentrated in the following areas:
1
- the effect of nutrition on the functions of the body with age.
2
- the role of nutrition in the prevention of symptoms of aging and aging.
3
Food Needs of the Elderly.
Definitions:
Aging.
Deterioration in physiological body activity with age.
Geriatrics
A branch of medical science means trying to delay the onset of aging symptoms
and treat the diseases of the elderly.
Gerontology
is a scientific sector that means the physical, psychological, social,
economic, physiological and medical manifestations of the phenomenon of aging
and aging.
Scientific
theories of the phenomenon of aging and aging:
It
is possible to try to understand the phenomenon of generosity in two different
directions. The first is that every member of the body loses its function by
gradual damage to the cells, thus losing the body's vitality and showing the
symptoms of aging. The second premise is that a key member who controls the
work of other members, such as the central nervous system, gradually becomes
damaged and thus leads to loss of physiological functions by other organs.
1
- Cell damage: The study of cell culture outside the body in vitro that the
ability of cells to grow outside the body depends on the age of the person from
which the cells were taken. This observation has led to the proliferation of
studies of aging and aging by transplanting the cells of elderly members
outside the body. However, caution should be taken in evaluating the results of
such studies by not excluding the effect of substances in the medium where
these cells are grown on cell growth.
2.
The deterioration of "control members": with the help of
computer-based imaging and planning methods such as positron emission
tomography (PET) and axial computerized tomography, it has become possible to
study the brain in much detail. Shrinkage of brain size with age and in
particular
After
the age of sixty-five years, which may mean the death of brain cells and thus
lead to the deterioration of brain functions.
The
central nervous system controls the homeostasis process and reduces the control
of the aging process. It has been noted that the amount of acetylcholine
decreases with age, as well as the concentration of many hormones in the blood,
and also reduces the immune capacity of immune immunity and all these systems
are known to affect the characteristics of the biological cells.
3.
Cell death: As noted above, the atrophy of the organ size "brain, for
example" is often attributed to cell death, and two theories have been
devised to explain cell death.
Cells
are genetically programmed to die This theory concludes that a gene called the
senescence gene controls the age of cells. This conclusion supports the fact
that longevity is specific to all species of creatures.
B
- cell damage leads to death. This theory concludes that there are
intracellular or intracellular pathogens that over time lead to cell damage and
thus death. This theory was adopted after one experiment showed that adult
symptoms could be delayed in older mice by injecting them with animal fluid The
young woman. Many interpretations based on laboratory experiments and
theoretical conclusions are given to explain cell damage. These explanations
can be summarized as follows:
-
Deposition of materials and parts of damaged cell "clinker theory".
-
Chemical and mechanical wear of cells "wear and tear theory"
-
A defect in the replication of DNA and RNA or DNA in the translation of the
nucleic acid code into proteins, leading to a decline in the performance of the
functions of cells "Genetic theory - somatic mutation theory."
-
Attacking antibodies that "usually attack the body's exogenous cells"
and thus destroy these cells "autoimmune theory".
-
oxidation processes resulting from the formation of free radicals free radicals
and lead to an increase in the cells of collagen and inability to move. Well it
may cause
Oxidation
processes oxidation of lipid "lipids" found in cell membranes,
cracking the membrane system, damaging cells and depositing lipid proteins
oxidized liporotins
0 Response to "Feeding the elderly Nutrition of the elderly تغذية المسنين "
Post a Comment