بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Feeding the elderly Nutrition of the elderly تغذية المسنين

تغذية المسنين Feeding the elderly Nutrition of the elderly

مقدمة
...

تغذية المسنين:الدكتور عبد المنعم صادق حسن

مقدمة:
في الحقبات الأخيرة من هذا القرن ونتيجة للتقدم الهائل في علوم الطب العلاجية والوقائية ازدادت نسبة الأفراد المسنين "أكثر من 65 عاما" بالنسبة لعدد الأفراد الكلي في المجتمعات الصناعية. ويعتقد أن هذه الظاهرة تنسحب على البلدان النامية مع تحسن المستوى الصحي والتغذوي في هذه البلدان. وفي نهاية القرن الماضي كان هنالك فرد واحد بين كل 25 فردا من الولايات المتحدة الأميركية يبلغ من العمر أكثر من 65 عاما، ومع بداية القرن القادم يتوقع أن تتحول هذه النسبة إلى فرد واحد من كل خمسة أفراد، وهي النسبة الحالية في اليابان.
هذه التغييرات الديموغرافية تلقى أعباء مباشرة على الخدمات الصحية وتدفعنا إلى إثراء معرفتنا عن المتطلبات الغذائية والحياتية والطبية لهذا القطاع المتزايد النمو من أفراد المجتمع. فما يميز قطاع المسنين ليس فقط الفروق في الحالة الصحية ودرجة الاعتماد على النفس في ممارسة الحياة العادية بين من هم في حقبة السبعين وحقبة الثمانين من عمرهم مثلا، بل الفروق بين من هم في نفس حقبة العمر الواحدة. فبينما نجد تزايدا في أعداد من هم في عمر السبعين ويتمتعون بصحة جيدة وغير معتمدين على الآخرين في تسيير أمورهم اليومية العادية، نجد من هم في نفس هذا العمر يعانون من الأمراض المزمنة ويحتاجون إلى رعاية في ممارسة أبسط أشيائهم العادية اليومية. ولقد زاد الاهتمام في الحقبات الأخيرة من هذا القرن بدراسة التغيرات الفيزيولوجية والبيوكيميائية التي تتزامن مع تقدم العمر وأثر ذلك على الحاجات الغذائية للمسنين، ولكن تبقى معرفتنا لهذه التغييرات وحاجات المسنين الغذائية أقل كثيرا مما نصبوا إليه. وعموما فقد تركزت الأبحاث الخاصة بالعلاقة بين التغذية وتقدم العمر في المجالات التالية:-

1- أثر التغذية على وظائف الجسم مع تقدم العمر.2- دور التغذية في الوقاية من أعراض الكبر والشيخوخة.
3 الاحتياجات الغذائية للمسنين.

تعريفات:

الكبر aging. تدهور في نشاط الجسم الفيزيولوجي مع تقدم العمر.

طب الشيوخ geriatrics فرع من علم الطب يعني بمحاولة تأخير ظهور أعراض الشيخوخة ومعالجة أمراض المسنين.
مبحث الشيخوخة gerontology قطاع علمي عريضي يعني بالمظاهر النفسية والاجتماعية والاقتصادية والفيزيولوجية والطبية لظاهرة الكبر والشيخوخة.

النظريات العلمية لظاهرة الكبر والشيخوخة:

يمكن محاولة فهم ظاهرة الكبر من منطلقين مختلفين. المنطلق الأول هو أن كل عضو في الجسم يفقد وظيفته بالتلف التتدريجي للخلايا، وبالتالي يفقد الجسم حيويته وتظهر عليه أعراض الكبر. أما المنطلق الثاني فيرتكز على أن عضوا أساسيا يتحكم في عمل بقية الأعضاء "مثل الجهاز العصبي المركزي" يصاب بالتلف تدريجيا، ويؤدي بالتالي إلى فقدان الأعضاء الأخرى لوظائفها الفيزيولوجية.

1- تلف الخلايا: أظهرت دراسة زراعة الخلايا خارج الجسم in vitro أن مقدرة الخلايا على النمو خارج الجسم تعتمد على عمر الشخص الذي أخذت منه الخلايا. وقد أدت هذه الملاحظة إلى انتشار الدراسات الخاصة بالكبر والشيخوخة عن طريق زراعة خلايا أعضاء المسنين خارج الجسم. إلا أنه ينبغي الحذر في تقييم نتائج مثل هذه الدراسات وذلك بعدم استبعاد أثر المواد الموجودة في الوسط الذي تزرع فيه هذه الخلايا على نمو الخلايا.

2- تدهور "الأعضاء المراقبة": بمساعدة طرق التصوير والتخطيط المعتمدة على الحاسوب مثل طريقة التصوير المقطعي بالإصدار البوزيتروني "PET" positron emission tomography وطريقة التصوير الطبيعي المقطعي المحوري المحوسب axial computerized tomography أصبح من الممكن دراسة الدماغ بكثير من التفصيل وقد دلت مثل هذه الدراسات على انكماش حجم الدماغ مع تقدم السن وبالذات بعد سنة الخامسة والستين عاما، الأمر الذي قد يعنى موت خلايا الدماغ ويؤدي بالتالي إلى تدهور وظائف الدماغ.
ويتحكم الجهاز العصبي المركزي في عملية الاستتباب homeostasis ويتناقص التحكم في عملية الاستتباب مع تقدم العمر. وقد لوحظ أن كمية مادة الأستيل كولين تقل مع تقدم العمر، وكذلك يقل تركيز كثير من الهرمونات في الدم، وتقل أيضا قدرة الجسم المناعية immune capacity وكل هذه الأنظمة معروفة بتأثيرها على خصائص الخلايا الحيوية.

3- موت الخلايا: كما ورد أعلاه فإن ضمور حجم الأعضاء "الدماغ مثلا" يعزي في الغالب إلى موت الخلايا، وقد استنبطت نظريتان لتفسير موت الخلايا.
أ- الخلايا مبرمجة وراثيا لتموت تخلص هذه النظرية إلى أن إحدى الجينات التي تسمى جينة التشيخ senescence gene تتحكم في عمر الخلايا، وتدعم هذه الخلاصة حقيقة أن طول العمر الحياتي محدد لكل أنواع المخلوقات.
ب- تلف الخلايا يؤدي إلى موتها. تخلص هذه النظرية إلى أن هناك مسببات داخل الخلايا أو في الوسط المحيط بالخلايا تؤدي مع الزمن إلى تلف الخلايا وبالتالي إلى موتها، وقد اعتمدت هذه النظرية بعد إحدى التجارب التي أظهرت أنه يمكن تأخير أعراض الكبر في حيوانات الاختبار "الفئران" المسنة وذلك بحقنها بسوائل أجسام الحيوانات الشابة. وقد ورد كثير من التفسيرات المبنية على التجارب المعملية والاستخلاصات النظرية لتفسير تلف الخلايا، ويمكن تلخيص هذه التفسيرات بالتالي:
- ترسب المواد وبعض أجزاء الخلية التالفة "clinker theory".
- الإنهاك الكيميائي والميكانيكي للخلايا "wear and tear theory"
- خلل في نسخ الحموض النووية الرنا RNA والدنا DNA أو في ترجمة شفرة الحموض النووية إلى بروتينات، يؤدي إلى نكوص في أداء وظائف الخلايا "Genetic theory- somatic mutation theory".
- مهاجمة الأجسام المضادة "التي تهاجم عادة الخلايا الدخيلة على الجسم" لخلايا الجسم وبالتالي تحطيم هذه الخلايا "autoimmune theory".
- عمليات الأكسدة الناتجة من تكوين جذور حرة free radicals وتؤدي إلى ازدياد صمل خلايا الكولاجين وعدم قدرتها على الحركة. كذلك قد تسبب عمليات الأكسدة أكسدة اللبيدات "الدهون" الموجودة في أعشية الخلايا، فتحطم منظومة الغشاء وتتلف الخلايا وترسب الدهون البروتينية liporoteins المؤكسدة.
على العموم يبدو أن النظرية التي تقول إن الخلايا مبرمجة وراثيا لتموت تحمل تفسيرا أقرب للملاحظات العلمية عن ظاهرة الكبر، بينما تفسر النظرية التي تقول إن تلف الخلايا يؤدي إلى موتها حقيقة أن ظاهرة الكبر والشيخوخة قد تتأثر، في تقدم أو تأخر ظهورها، بعوامل داخلية أو خارجية تؤثر على الخلايا. ويأتي من ضمن هذه المؤثرات العناصر الغذائية التي قد تمنع أو تؤخر النكوص في عمل الخلايا أو تمد الخلايا ببعض المواد التي تمنع نكوص الوظائف الفيزيولوجية، مثل تواجد الكميات الكافية من فيتاميني c و E اللذين يعملان كمواد مضادة للأكسدة.
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.

Feeding the elderly
an introduction
...
Nutrition of the elderly:
Dr. Abdel Moneim Sadek Hassan
an introduction:
In the last decades of this century, as a result of the tremendous progress in the science of medicine and preventive medicine, the proportion of elderly people "over 65 years" has increased for the total number of people in industrial societies. It is believed that this phenomenon is affecting developing countries as health and nutrition levels improve in these countries. At the end of the last century, there was one person in every 25 people in the United States aged over 65, and by the beginning of the next century it is expected to turn out to be one out of five people, the current rate in Japan.
These demographic changes have a direct bearing on health services and drive us to enrich our knowledge of the nutritional, life and medical requirements of this growing sector of society. What distinguishes the elderly sector is not only the differences in the state of health and the degree of self-reliance in the practice of normal life between those in the 70s and the 80s, for example, but the differences between those in the same era of a lifetime. While there is an increase in the number of people at the age of seventy and enjoy good health and dependent on others in the conduct of their normal daily life, we find those who are in the same age suffer from chronic diseases and need to care in the exercise of the simplest things normal everyday. In the last decades of this century, attention has been paid to studying the physiological and biochemical changes that coincide with aging and their impact on the food needs of the elderly, but our knowledge of these changes and needs
Elderly food is much less than what they were assigned to. In general, research on the relationship between nutrition and age was concentrated in the following areas:
1 - the effect of nutrition on the functions of the body with age.
2 - the role of nutrition in the prevention of symptoms of aging and aging.
3 Food Needs of the Elderly.
Definitions:
Aging. Deterioration in physiological body activity with age.
Geriatrics A branch of medical science means trying to delay the onset of aging symptoms and treat the diseases of the elderly.
Gerontology is a scientific sector that means the physical, psychological, social, economic, physiological and medical manifestations of the phenomenon of aging and aging.
Scientific theories of the phenomenon of aging and aging:
It is possible to try to understand the phenomenon of generosity in two different directions. The first is that every member of the body loses its function by gradual damage to the cells, thus losing the body's vitality and showing the symptoms of aging. The second premise is that a key member who controls the work of other members, such as the central nervous system, gradually becomes damaged and thus leads to loss of physiological functions by other organs.
1 - Cell damage: The study of cell culture outside the body in vitro that the ability of cells to grow outside the body depends on the age of the person from which the cells were taken. This observation has led to the proliferation of studies of aging and aging by transplanting the cells of elderly members outside the body. However, caution should be taken in evaluating the results of such studies by not excluding the effect of substances in the medium where these cells are grown on cell growth.
2. The deterioration of "control members": with the help of computer-based imaging and planning methods such as positron emission tomography (PET) and axial computerized tomography, it has become possible to study the brain in much detail. Shrinkage of brain size with age and in particular
After the age of sixty-five years, which may mean the death of brain cells and thus lead to the deterioration of brain functions.
The central nervous system controls the homeostasis process and reduces the control of the aging process. It has been noted that the amount of acetylcholine decreases with age, as well as the concentration of many hormones in the blood, and also reduces the immune capacity of immune immunity and all these systems are known to affect the characteristics of the biological cells.
3. Cell death: As noted above, the atrophy of the organ size "brain, for example" is often attributed to cell death, and two theories have been devised to explain cell death.
Cells are genetically programmed to die This theory concludes that a gene called the senescence gene controls the age of cells. This conclusion supports the fact that longevity is specific to all species of creatures.
B - cell damage leads to death. This theory concludes that there are intracellular or intracellular pathogens that over time lead to cell damage and thus death. This theory was adopted after one experiment showed that adult symptoms could be delayed in older mice by injecting them with animal fluid The young woman. Many interpretations based on laboratory experiments and theoretical conclusions are given to explain cell damage. These explanations can be summarized as follows:
- Deposition of materials and parts of damaged cell "clinker theory".
- Chemical and mechanical wear of cells "wear and tear theory"
- A defect in the replication of DNA and RNA or DNA in the translation of the nucleic acid code into proteins, leading to a decline in the performance of the functions of cells "Genetic theory - somatic mutation theory."
- Attacking antibodies that "usually attack the body's exogenous cells" and thus destroy these cells "autoimmune theory".
- oxidation processes resulting from the formation of free radicals free radicals and lead to an increase in the cells of collagen and inability to move. Well it may cause
Oxidation processes oxidation of lipid "lipids" found in cell membranes, cracking the membrane system, damaging cells and depositing lipid proteins oxidized liporotins


Related Post:




0 Response to "Feeding the elderly Nutrition of the elderly تغذية المسنين "

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel