Pyramid Food Guide
Monday, April 6, 2020
Add Comment
هرم الدليل الغذائي
استحدث هرم الدليل الغذائي food guide Pyramid للمساعدة في التخطيط الغذائي المتوازن لتفادي الانتقادات التي وجهت لمجموعات الطعام الأربع. وتعتمد فكرة هرم الدليل الغذائي على زيادة عدد الحصص المتناولة من مجموعة الخبز والحبوب من أربع حصص إلى 6 - 11 حصة يوميا، بالإضافة إلى فصل مجموعة الخضراوات والفواكه إلى مجموعتين منفصلتين، فيصل عدد الحصص التي ينصح بتناولها من مجموعة الخضراوات إلى 3 - 5 حصص، بينما يصل في الفاكهة إلى 2 - 4 حصص يوميا، وذلك لتزويد الجسم بالطاقة اللازمة عن طريق النشويات المتوفرة في المجموعات الثلاث آنفة الذكر، والتقليل من تناول الدهون والملح والكوليسترول والتركيز على الألياف.
ويمكن
تلخيص فكرة هرم الدليل الغذائي بما يلي: تحتل مجموعة الخبز والحبوب قاعدة الهرم
العريضة، إذ يوصى بتناول 6 - 11 حصة يوميا من هذه المجموعة من حيث عدد الحصص
الموصى بتناولها. يليها بعد ذلك مجموعة الخضراوات في الجزء الأيسر من الهرم فوق
مجموعة الخبز والحبوب، إذ يوصى بتناول ما مقداره 3 - 5 حصص يوميا، وفي الجزء
الأيمن بجانب مجموعة الخضراوات تقع مجموعة الفواكه والتي يوصى بتناول 2 - 4 حصص
منها يوميا. وتأتي مجموعة اللحوم والدواجن والأسماك والبقوليات والبيض والمكسرات
في الجانب الأيمن للهرم فوق مجموعة الفواكه، ويوصى بتناول 2 - 3 حصص من هذه
المجموعة يوميا. وتقع مجموعة الحليب والأجبان والألبان بجانب مجموعة اللحوم، ويوصى
بتناول 2 - 3 حصص من هذه المجموعة يوميا. وتأتي مجموعة الدهون والزيوت والحلويات
في قمة الهرم، ويوصى بالتقليل من هذه المجموعة واقتصار
تناولها على تزويد الجسم بالطاقة، مع عدم التقليل من الحصص الموصى بها من
المجموعات الخمس آنفة الذكر.
مما
سبق ذكره عن دليل الهرم الغذائي، يستطيع هذا النظام توفير التغذية المتوازنة
لأفراد المجتمع الأصحاء، بالإضافة إلى دوره الوقائي للعديد من الأمراض والتي تنشأ
من عدم توفر التغذية المتوازنة. إذ تركز فكرة الهرم على زيادة استهلاك الحبوب
والخبز والخضراوات والفواكه والتي بدورها تؤدي إلى زيادة استهلاك الألياف والتقليل
من استهلاك الدهون والسكر والكوليسترول. وتجدر الإشارة إلى أن الهرم الغذائي وضع
كدليل غذائي للمجتمع الأميركي الذي يعاني من الأمراض المزمنة المرتبطة بالتغذية،
لذا فهو يصلح لبعض المجتمعات العربية التي تكثر فيها هذه الأمراض. أما المجتمعات العربية
التي يكثر فيها الفقر ونقص الغذاء فلا يصلح تطبيق الهرم الغذائي فيها، لأن ذلك لا
يفيد في علاج نقص التغذية، خاصة في حالة النقص في الوحدات الحرارية.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Pyramid Food Guide
Develop
a food guide Pyramid to help plan balanced food to avoid criticism of the four
food groups. The idea of the guide pyramid is based on increasing the number
of servings from the bread and cereal group from four to six to 11 servings per
day, in addition to separating the vegetables and fruits into two separate
groups. The number of servings recommended for the group of vegetables is 3-5
portions, The fruit is 2 to 4 servings daily, to provide the body with the
necessary energy through carbohydrates in the above three groups, and reduce
the intake of fat, salt and cholesterol and focus on fiber.
The
idea of a food guide pyramid can be summed up as follows: The bread and grain
group occupies the base of the broad pyramid. It is recommended to take 6-11
servings per day of this group in terms of the recommended doses. Followed by a
group of vegetables in the left part of the pyramid over the bread and grain group,
it is recommended to eat 3-5 times a day, and in the right side next to the
vegetables group is located fruit group, which is recommended to take 2 - 4
servings of them daily. Meat, poultry, fish, legumes, eggs and nuts are on the
right side of the pyramid above the fruit group, and 2-3 servings of this group
are recommended daily. The milk, cheese and dairy group is next to the meat
group, and 2-3 servings of this group are recommended daily. The group of fats,
oils and sweets at the top of the pyramid, and recommended to reduce this group
And
limiting them to providing the body with energy, while not reducing the
recommended portions of the five groups mentioned above.
From
the above mentioned guide to the food pyramid, this system can provide balanced
nutrition to healthy members of society, in addition to its preventive role for
many diseases, which arise from the lack of balanced nutrition. The idea of
the pyramid focuses on increased consumption of cereals, bread, vegetables
and fruits, which in turn lead to increased consumption of fiber and reduce the
consumption of fat, sugar and cholesterol. It should be noted that the food
pyramid has been developed as a nutritional guide for the American community
suffering from chronic diseases related to nutrition, so it is suitable for
some Arab societies where these diseases are frequent. In Arab societies where
poverty and lack of food are high, it is not feasible to apply the food
pyramid, as this does not help in the treatment of undernourishment, especially
in the case of shortage in thermal units.
0 Response to "Pyramid Food Guide "
Post a Comment