Economic and social factors affecting food consumption The level of education and Geographical characteristics و الصفات الجغرافية العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 6- مستوى التعليم
Monday, April 6, 2020
Add Comment
العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 6- مستوى التعليم
يعتبر
التعليم من أهل العوامل التي تؤثر بفعالية على استهلاك الأسرة للغذاء. وفد أدت
نتائج العديد من الدراسات [11،13] . أن ارتفاع مستوى تعليم ربة الأسرة يؤدي إلى
تحسين نوعية التغذية التي يتلقاها أفراد الأسرة. ومن الطبيعي أن تكون الأم
المتعلمة أكثر دراية باحتياجات أفراد أسرتها الغذائية، وأن تكون أكثر استجابة
لبرامج التوعية الغذائية التي تطبق باستخدام وسائل الإعلام المختلفة [14] .
وفي
دراسة أجريت في الكويت في العام 1989 أثبت الشاوي [15] أن العمر ومستوى التعليم
أكثر تأثيرا على العادات الغذائية واستهلاك الغذاء من العوامل الأخرى، مثل الجنس
أو المستوى الاجتماعي، وأن السيدات من المستوى التعليمي المحدود يتناولن كميات أقل
من مصادر البروتين الجيدة مثل اللحوم والدواجن، وكميات أكبر من السكريات والحلوى،
بالمقارنة مع السيدات من المستويات التعليمية المرتفعة، وتؤكد ذلك النتائج
المماثلة التي توصل إليها مصقير في البحرين عام 1977 [16] .
ولا
يتوقف الأمر على المستوى التعليمي لربة الأسرة فقط، بل أن لمستوى تعليم الرجل أيضا
دورا هاما في تحديد ما تناوله الأسرة من طعام [17] . ولكن يجب أن يؤخذ في الاعتبار
أن الرجل المتعلم غالبا ما يتزوج من آنسة متعلمة أو ذات مستوى تعليمي مقارب له.
وفي نفس الوقت فإن ارتفاع المستوى التعليمي يعني أيضا ارتفاع مستوى الدخل للأسرة
وبالتالي ترتفع قدرتها الشرائية لتلبية احتياجات الأسرة التغذوية.
والمشكلة
القائمة حاليا في الوطن العربي هي ارتفاع مستوى الأمية في كثير من الأقطار خاصة
بين السيدات، كما يقتصر تعليم نسبة كبيرة منهن على مراحل التعليم الأولى. ويؤثر
ذلك على مستوى الثقافة والوعي لدى المرأة العربية ويقلل من مقدرتها على التخطيط
الغذائي السليم لكل أفراد الأسرة.
ولا
يقتصر تأثير مستوى تعليم الأم على تغذية الكبار من أفراد الأسرة، بل يمتد أيضا
ليؤثر في تغذية الأطفال والرضع. ففي دراسة أجراها أمين والعوضي عام 1989 [18]
أثبتت النتائج انخفاض معدل الإرضاع الطبيعي بين الأمهات المتعلمات 56.9 % عن
الأمهات غير المتعلمات 72.4 %، كما أن مدة الإرضاع الطبيعي كانت 9.9 شهور بين
أمهات المجموعة الأخيرة، بينما انخفضت إلى 4.2 شهور بين الأمهات المتعلمات. وعلى
العكس من ذلك فقد كانت الأمهات غير المتعلمات أكثر قابلية للفطام المفاجئ للطفل
"بسبب حدوث حمل جديد"، بينما كانت الأمهات المتعلمات أكثر استعدادًا
للفطام التدريجي للطفل بسبب نقص إفراز اللبن
بسبب
عمل الأم وابتعادها عن الطفل".
وفي
دراسة عن معدلات انتشار السمنة بين السيدات في الكويت أثبتت العوضي وأمين [19]
ارتفاع معدل الإصابة بالسمنة بين زوجات الرجال غير المتعلمين. ولا يمكن تعميم هذه
النتائج لأن لكل مجتمع عاداته وتقاليده التي تؤثر على بعض الجوانب الصحية والتغذوية.
وتدعو
نتائج هذه الدراسات إلى إجراء مراجعة جادة للمواد التعليمية المتعلقة بالتغذية في
المناهج الدراسية في مختلف مراحل التعليم والتي تتصف حاليا بالنقص الشديد. لذلك
يجب إعادة النظر في محتواها من المعلومات المتعلقة بالتغذية خاصة في مراحل العمر
الأولى، مع التركيز على التربية التغذوية من خلال الدروس العملية حتى يكتسب
التلميذ العادات الغذائية الجيدة، وتنمية الحس التغذوي خاصة بين الطالبات.
العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 7- الصفات الجغرافية
تؤثر الصفات الجغرافية للدولة على استهلاك الغذاء، فعلى سبيل
المثال يرتفع استهلاك الأسماك في البلاد التي تقع على البحار والمحيطات والبحيرات
الداخلية، فيما يتناقص استهلاك المنتجات البحرية بدرجة كبيرة في المناطق الداخلية
التي تبتعد عن مصادر المياه. وتتأكد هذه الظاهرة عندما لا تتوفر وسائل جيدة وسليمة
لنقل الأسماك إلى المناطق الداخلية. وفي الوطن العربي يرتفع استهلاك الأسماك في
دول الخليج العربي التي تتميز بارتفاع نصيب الفرد من الروبيان "القريدس"
وأسماك الخليج الأخرى.
وفي
مصر يرتفع أيضا استهلاك الأسماك في المدن التي تقع على السواحل الشمالية مثل
الإسكندرية ورشيد، وكذلك التي تقع على خليج السويس أو البحر الأحمر. وعلى العكس من
ذلك يتناقص استهلاك الأسماك في المناطق الداخلية التي تقع بعيدا عن مجرى النيل
الذي يعتبر أيضا من المصادر الجيدة للأسماك. وفي المغرب العربي يرتفع إنتاج
واستهلاك الأسماك في دول المغرب العربي وموريتانيا التي تقع على منطقة تعتبر من
أفضل مصايد الأسماك.
وتؤثر
جغرافية إنتاج الغذاء في معدلات الاستهلاك، حيث تنخفض أسعار المواد الغذائية في
مناطق الإنتاج، خاصة عندما لا تتوفر وسائل المواصلات التي تساعد على نقل المواد
الغذائية إلى مناطق الاستهلاك. ويعتبر عدم توفر وسائل النقل من الأسباب الرئيسية
التي تعوق التطور الزراعي والاقتصادي في مناطق الإنتاج. وتزداد المشكلة تفاقما
عندما لا تتوفر الخبرة أو المعرفة الفنية بطرق حفظ المواد الغذائية.
وعلى
العكس من ذلك فإن توفر وسائل نقل المواد الغذائية، وتطور حفظها وسرعة توزيعها من
خلال شبكة طرق متطورة، أدى إلى توفر المواد الغذائية في مختلف مناطق وبلاد العالم.
ونظرة سريعة لأحد الأسواق في أية دولة خليجية تؤكد هذه الظاهرة، حيث تتوافر المواد
الغذائية من كافة بلاد العالم من مختلف القارات. وقد أدى ذلك إلى تشجيع المستهلك
على تجربة المواد الغذائية الجديدة التي أعجبت البعض فأقبل عليها وأصبحت تشكل
جزءًا أساسيا من وجبته الغذائية.
وتكون
هذه الصورة أقل وضوحا في المناطق الريفية حيث تميل الأسرة إلى استهلاك جزء مما
تنتجه من الغذاء، على عكس المدن الرئيسية التي تعتمد في غذائها إما على إنتاج
الغذاء في المناطق الريفية أو على الغذاء المستورد من البلاد الأخرى.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Economic
and social factors affecting food consumption
6.
The level of education
Education
is one of the factors that effectively affect household consumption of food. A
delegation led by many studies [11,13]. The high level of education of the
housewife leads to an improvement in the quality of nutrition received by family
members. It is natural for an educated mother to be more familiar with the
needs of her family members and to be more responsive to nutrition awareness
programs that are applied by different media.
In
a study in Kuwait in 1989, Al-Shawi [15] found that age and level of education
were more influential in dietary habits and food consumption than other
factors, such as sex or social level, and that women of limited educational
level ate fewer good protein sources such as meat and poultry , And higher amounts
of sugars and sweets, compared with women of higher educational levels, and
confirms the similar findings reached by the falcon in Bahrain in 1977 [16].
It
is not only the educational level of the head of household, but also that the
level of education of men also plays an important role in determining what the
family has eaten. But it must be borne in mind that the educated man often
marries an educated or educated mother. At the same time, the high level of
education also means a high level of income for the family and thus increases
its purchasing power to meet the nutritional needs of the family.
The
current problem in the Arab world is the high level of illiteracy in many
countries, especially among women, and a large proportion of them are enrolled
in the first stages of education. This affects the level of culture and
awareness among Arab women and reduces their ability to plan healthy food for
all members of the family.
The
level of mother education not only affects the feeding of adult members of the
family, but also affects the nutrition of children and infants. In a study
conducted by Amin and Al-Awadi in 1989, the results showed a decrease in the
rate of breastfeeding among educated mothers, 56.9% for uneducated mothers and
72.4% for breastfeeding mothers. The period of breastfeeding was 9.9 months
among the mothers of the last group, and 4.2 months among the educated mothers.
Conversely, uneducated mothers were more susceptible to sudden child weaning
because of a "new pregnancy", while educated mothers were more
willing to phase out the child because of lack of milk secretion
Because
of the mother's work and away from the child. "
In
a study on the prevalence of obesity among women in Kuwait, Al Awadi and Amin
[19] showed a high rate of obesity among wives of uneducated men. These results
can not be generalized because each society has its own habits and traditions
that affect certain health and nutritional aspects.
The
results of these studies call for a serious review of nutrition-related teaching
materials in school curricula at various levels of education, which are
currently characterized by extreme under- development. Therefore, it is
necessary to review the content of nutrition information, particularly in the
early stages of life, with a focus on nutrition education through practical
lessons so that students acquire good eating habits and develop nutritional
sense especially among female students.
7. Geographical characteristics
The
geographical characteristics of the country affect the consumption of food. For
example, the consumption of fish increases in countries that are located on the
seas, oceans and inland lakes, while the consumption of marine products is
significantly reduced in inland areas away from water sources. This phenomenon
is confirmed when there are no good and safe means of transporting fish to the
interior. In the Arab world, the consumption of fish in the Arabian Gulf
countries, which is characterized by an increase in per capita shrimp and
prawns and other Gulf fish.
In
Egypt, fish consumption is also rising in cities on the northern coasts of
Alexandria and Rashid, as well as on the Gulf of Suez or the Red Sea. On the
contrary, fish consumption is decreasing in inland areas far from the Nile,
which is also a good source of fish. In the Maghreb, fish production and
consumption are rising in the Maghreb and Mauritania, which are located on one
of the best fisheries.
The
geography of food production affects consumption rates, as food prices fall in
production areas, especially when transportation is not available to transport
foodstuffs to areas of consumption. Lack of transport is a major constraint on
agricultural and economic development in production areas. The problem is
exacerbated when expertise or technical knowledge is not available in ways of
preserving food.
On
the contrary, the availability of food transport, the development of its
conservation and the speed of its distribution through an advanced road
network, led to the availability of food in different regions and countries of
the world. And a quick look at a market in any Gulf country confirms this
phenomenon, where food is available from all over the world from different
continents. This has encouraged consumers to experiment with new foods that
have been admired and accepted and are an essential part of their diet.
This
picture is less pronounced in rural areas where the household tends to consume
part of its food, as opposed to the main food-dependent cities, either food
production in rural areas or food imported from other countries.
0 Response to "Economic and social factors affecting food consumption The level of education and Geographical characteristics و الصفات الجغرافية العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 6- مستوى التعليم "
Post a Comment