Economic and social factors affecting food consumption Food price العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء سعر الغذاء
Monday, April 6, 2020
Add Comment
العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 2- سعر الغذاء Economic and social factors affecting food consumption Food price
يواجه
القائمون على التخطيط ووضع سياسات الأسعار جملة من الصعوبات. فهم يميلون من ناحية
إلى رفع المحاصيل الزراعية بهدف تشجيع التنمية الريفية وزيادة الإنتاج الزراعي،
ومن ناحية أخرى يتمنون خفض أسعار المنتجات الزراعية لتوفيرها للفئات المنخفضة
الدخل 1.
وغالبا
لا يؤثر ارتفاع سعر الغذاء على المنتج الذي يحتفظ بجزء من إنتاجه لأسرته ولكنه يؤثر
سلبيا على المستهلك الذي يتحمل دائما أية زيادة في أسعار الغذاء أو مستلزمات
إنتاجه. وعلى المدى البعيد فإن زيادة دخل المنتج للمواد الغذائية سوف يكون حافزا
له على التوسع في الإنتاج، مما يخلق مزيدا من فرص العمل ويقلل من معدلات البطالة
في المجتمع.
وقد
تحدث التفاعلات الاقتصادية انخفاضا حادا في أسعار بعض المواد الغذائية، مما يؤدي
إلى إفلاس بعض المنتجين الذين لن يتوفر لهم المقدرة المالية على مواجهة الانخفاض
في أسعار منتجاتهم، وقد يخرج البعض منهم تماما من دائرة الإنتاج ويتوقف عن ممارسة
أنشطته الاقتصادية.
كذلك
يدعو بعض علماء الاقتصاد إلى تحرير أسعار المواد الغذائية التي سوف ترتفع على
المدى القصير، إلا أن التوسع في الإنتاج سوف يؤدي على المدى المتوسط أو الطويل إلى
وفرة الغذاء وبالتالي إلى انخفاض في أسعار المواد الغذائية.
فخلال
عقود طويلة قامت الحكومات المتعاقبة في بعض الدول العربية بفرض أسعار ثابتة على
المواد الغذائية والمحاصيل الزراعية، بل وشاركت الدولة في عملية تسويق المنتجات
الزراعية والغذائية وكانت المحصلة سلبية تماما للمنتج والمستهلك. فالمنتج يرفض هذه
الأسعار التي تتيح له هامشا ضيقا للربح مما يجعله يتجه نحو محاصيل أخرى بعيدة عن
رقابة الدولة. والمستهلك لم يكن راضيا عن انخفاض جودة الأغذية التي تباع له، ولا
عن اختفائها أحيانا من الأسواق، ولا عن إرغامه على دفع مبالغ إضافية تزيد كثيرا عن
الأسعار الرسمية إذا ما أراد الحصول على منتجات غذائية ذات جودة عالية.
وقد
قامت بعض الحكومات بتحرير الاقتصاد واتباع سياسة الانفتاح الاقتصادي وتخلت عن
سياسة تسعير المواد الغذائية والمحاصيل الزراعية، وأعطت الفرصة كاملة للمنتج
لاختيار وتسويق منتجاته. وكانت النتيجة أنه في الوقت الذي ترتفع فيه أسعار المواد
الغذائية دوليا كانت الأسواق المحلية تنعم بوفرة هائلة في العديد من المنتجات
الغذائية والخضراوات والفواكه، مع انخفاض كبير في أسعارها، بل وقام الكثير من
المنتجين بتصدير الأغذية إلى الخارج، مما ساعد على إدخال المزيد من العملات الصعبة
إلى شرايين الاقتصاد المحلي.
يجب أن تهدف سياسة تسعير المواد الغذائية على المدى البعيد والدائم إلى:
أ-
زيادة الإنتاج الزراعي سواء من خلال زيادة الرقعة الزراعية أو زيادة إنتاجية
الغذاء مع العمل على تجنب حدوث ثغرات زمنية في إنتاج بعض المواد الغذائية.
ب-
العمل على تنشيط النمو الاقتصادي للمجتمع من خلال سلسلة متوازنة من الأنشطة
الاقتصادية التي تعمل على رفع مستوى دخل الفرد والأسرة، مع التركيز بصفة خاصة على
إعادة توزيع الدخل ورفع الحد الأدنى لأجور فئات المجتمع الأكثر عرضة لسوء التغذية
نتيجة لانخفاض القدرة الشرائية.
ج-
تحقيق الأمن الغذائي للمجتمع في مواجهة المتغيرات الاقتصادية والسياسية الدولية مع
العمل على تثبيت الأسعار في إطار مصلحة المستهلك والمنتج، حتى لا تنخفض الأسعار
بدرجة تؤثر على إنتاج المواد الغذائية.
د-
العمل على تحقيق الثبات السياسي، ومنع الاضطرابات الاجتماعية والسياسية التي قد
تؤدي إلى مواجهات أو صراعات قبلية أو حروب أهلية تؤدي إلى انخفاض إنتاج الغذاء
بشكل كبير.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Economic and social factors affecting food consumption2. Food price:
Planning
and price policy makers face a range of difficulties. On the one hand, they
tend to raise agricultural crops in order to promote rural development and
increase agricultural production, while on the other hand they wish to reduce
the prices of agricultural products for low-income groups.
The
high price of food often does not affect a product that retains a portion of
its production for its family but negatively affects a consumer who always
bears any increase in food prices or inputs. In the long term, increasing food
product income will be an incentive for expansion of production, creating more
jobs and reducing unemployment rates in society.
Economic
interactions may cause a sharp decline in the prices of some foodstuffs,
leading to the bankruptcy of some producers who will not have the financial
capacity to cope with the decline in the prices of their products, and some of
them may completely exit the production cycle and cease to engage in economic
activities.
Some
economists are also calling for the liberalization of food prices, which will
rise in the short term, but the expansion of production will in the medium or
long term lead to an abundance of food and thus a drop in food prices.
Over
the course of decades, successive governments in some Arab countries have
imposed fixed prices on foodstuffs and agricultural crops. The State has even
participated in the marketing of agricultural and food products, and the result
has been completely negative for the producer and the consumer. The producer
rejects these prices, which allow him a narrow margin of profit, which makes
him move to other crops that are beyond the control of the state. The consumer
was not satisfied with the low quality of the food sold, the occasional
disappearance of the market, or the fact that he was forced to pay more than
official prices if he wanted to obtain high-quality food products.
Some
governments liberalized the economy, followed the policy of economic openness,
abandoned the policy of pricing food and agricultural crops, and gave the
product a full opportunity to select and market its products. The result was
that at a time when international food prices were rising internationally,
local markets were vastly abundant in many food products, vegetables and
fruits, with a significant drop in prices. Many producers exported food abroad,
To the arteries of the local economy.
The
long-term and long-term food pricing policy should aim at:
Increase
agricultural production, whether by increasing the agricultural area or
increasing food productivity while avoiding the occurrence of time gaps in the
production of some foodstuffs.
B)
To stimulate the economic growth of the society through a balanced series of
economic activities that raise the level of income of the individual and the
family, with a particular focus on redistribution of income and raising the
minimum wage for those groups of society most vulnerable to malnutrition due to
low purchasing power.
C.
Achieving food security for the society in the face of international economic
and political changes, while working to stabilize prices in the framework of
consumer and producer interest, so as not to reduce the prices affecting food
production.
(D)
Work to achieve political stability and prevent social and political
disturbances that may lead to confrontations, tribal conflicts or civil wars
that lead to a significant reduction in food production.
0 Response to "Economic and social factors affecting food consumption Food price العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء سعر الغذاء"
Post a Comment