بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Food Ingredients Nutrient and energy Water المكونات الغذائية المغذيات والطاقة الماء

Food Ingredients Nutrient and energy Water  المكونات الغذائية المغذيات والطاقة  الماء

د- الماء water

الماء عنصر غذائي يتكون من الهيدروجين والأكسجين بنسبة 2 إلى 1. وهو ضروري للجسم وله وظائف حيوية متعددة، فالماء مكون أساسي في تركيب الجسم، إذ يعادل من %65-55 من وزن جسم الإنسان البالغ في الوضع الصحي كما بينا من هذا الفصل، وهو ضروري لعمليات الهضم والامتصاص والاستقلاب ونقل العناصر الغذائية ونواتجها الاستقلابية ومخلفاتها السامة لإطراحها خارج الجسم على شكل بول وكذلك يلزم لنقل الحرارة وتسريبها من مكان إنتاجها.

ويحصل الجسم على الماء إما على شكل سوائل ومشروبات أو على شكل ماء الأطعمة أو ماء الاستقلاب metabolic water الناتج عن تأكسد العناصر الغذائية المنتجة للطاقة، وهي الكربوهيدرات والبروتين والدهون. وجميع مصادر الماء هذه تحقق الوظائف المذكورة أعلاه للماء وتدخل في استعمالاته المختلفة في الجسم.

وبديهي أن كمية الماء في الأطعمة تختلف حسب مصدر الغذاء. فالخبز يحتوي على حوالي 35 % من وزنه ماء، بينما يحتوي البيض على 75 %، والحليب حوالي 87 %، والفواكه والخضراوات ما بين 85 , 95 % أما ماء الاستقلاب فهو حوالي 60 غراما لكل 100 غرام من الكربوهيدرات و 106 غرامات لكل 100 غرام دهون و 41 غراما لكل 100 غرام بروتين [9] .
ويتناول الإنسان يوميا من جميع هذه المصادر حوالي 1.5 - 2.5 لتر "1-2 لتر من المشروبات وحوالي نصف لتر ماء الأطعمة وحوالي 1/4 لتر ماء الاستقلاب الحيوي".
يفقد الجسم الماء عن طريق الكليتين "على شكل بول" وبالتبخر الجلدي والعرق وهواء الزفير والبراز. ولكي يبقى ماء الجسم في حالة توازن تكون كمية الماء المفقودة بهذه الطرق مساوية لكمية الماء التي حصل عليها الجسم من المصادر المختلفة. غير أنه لا بد من القول بأن ما يستعمله الجسم من الماء في اليوم أكثر بكثير مما يتناوله، وذلك راجع إلى دوران الماء واستعماله المتكرر، إذ يفرز في العصارات الهاضمة ويعاد امتصاصه. فالماء يفرز في العصارات المعدية والمعوية واللمفية والبنكرياسية والصفراوية بكميات تصل إلى 9-8 لترات يوميا "9".
بشكل عام يمكن القول أن احتياجات الماء اليومية تتناسب مع كمية الطعام والطاقة المتناولة، وتقدر بحوالي 1 غرام ماء لكل كيلو كالوري في حالة الكبار، و 1.5 غرام لكل كيلو كالوري في حالة الأطفال الذين تكون احتياجاتهم النسبية للماء أكثر من الكبار. إلا أن الاحتياجات الدقيقة لكل شخص تعتمد على درجة الحرارة في المحيط ومساحة سطح الجسم وطبيعة الغذاء "الأطعمة المحتوية على أملاح عالية أو بروتينات عالية تتطلب كمية أخر من الماء ليساعد على تصريفها وإطراحها عن طريق البول" كما تعتمد على الحالة الصحية ودرجة النشاط الجسماني "9.8".
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة

The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.


Food Ingredients Nutrient and energy Water
Water is a food component made up of hydrogen and oxygen by 2 to 1. It is essential for the body and has many vital functions. Water is an essential component of body composition. It is 65-55% of the weight of the adult human body as described in this chapter. For digestion, absorption, metabolism, transport of nutrients, metabolic products and toxic waste to extrusion in the form of urine, as well as to transfer heat and leakage from the place of production.
The body gets water either in the form of liquids and drinks or in the form of food water or metabolic water resulting from the oxidation of energy-producing nutrients, namely carbohydrates, protein and fat. All these water sources achieve the above functions of water and interfere with its various uses in the body.
It is obvious that the amount of water in foods varies according to the food source. Bread contains about 35% water weight, while eggs contain 75%, and milk is about
87%, fruits and vegetables between 85 and 95%. The water of metabolism is about 60 grams per 100 grams of carbohydrates, 106 grams per 100 grams of fat and 41 grams per 100 grams of protein [9].
About 1.5-1.5 liters of 1-2 liters of beverages, about half a liter of food water and about 1/4 liter of bioabsorbic water are taken daily from all these sources.
The body loses water through the kidneys "in the form of urine" and with evaporation of skin, sweat, exhalation air and stool. In order to keep the body water in equilibrium, the amount of water lost in these ways is equal to the amount of water obtained by the body from different sources. However, it is necessary to say that the water used by the body in the day much more than it is, due to the circulation of water and repeated use, as it is excreted in digestive juices and re-absorbed. Water is produced in the gastric, gastric, lymphatic, pancreatic and urethral juices in amounts of up to 9-8 liters per day (9).
In general, daily water needs are commensurate with the amount of food and energy consumed, estimated at about 1 g of water per kcal in adults and 1.5 g per kcal in children whose relative water needs are greater than adults. But the exact needs of each person depends on the temperature in the ocean and the surface area of ​​the body and the nature of food, "Foods containing high salts or high proteins require another amount of water to help discharge and discharge through urine," and also depends on the state of health and the degree of physical activity "9.8" .
Book: Food and Nutrition and Number of Parts: 1 Publisher: Academia
Author: Abdurrahman Obaid Awad Musaykir
Source: Comprehensive Library

Related Post:




0 Response to "Food Ingredients Nutrient and energy Water المكونات الغذائية المغذيات والطاقة الماء"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel