Food Ingredients Nutrient and energy Water المكونات الغذائية المغذيات والطاقة الماء
Wednesday, July 3, 2019
Add Comment
Food Ingredients Nutrient and energy Water المكونات الغذائية المغذيات والطاقة الماء
د- الماء water
الماء عنصر غذائي يتكون من الهيدروجين والأكسجين بنسبة 2 إلى 1. وهو ضروري للجسم وله وظائف حيوية متعددة، فالماء مكون أساسي في تركيب الجسم، إذ يعادل من %65-55 من وزن جسم الإنسان البالغ في الوضع الصحي كما بينا من هذا الفصل، وهو ضروري لعمليات الهضم والامتصاص والاستقلاب ونقل العناصر الغذائية ونواتجها الاستقلابية ومخلفاتها السامة لإطراحها خارج الجسم على شكل بول وكذلك يلزم لنقل الحرارة وتسريبها من مكان إنتاجها.
ويحصل
الجسم على الماء إما على شكل سوائل ومشروبات أو على شكل ماء الأطعمة أو ماء
الاستقلاب metabolic water
الناتج عن تأكسد العناصر الغذائية المنتجة للطاقة، وهي الكربوهيدرات والبروتين
والدهون. وجميع مصادر الماء هذه تحقق الوظائف المذكورة أعلاه للماء وتدخل في
استعمالاته المختلفة في الجسم.
وبديهي
أن كمية الماء في الأطعمة تختلف حسب مصدر الغذاء. فالخبز يحتوي على حوالي 35 % من
وزنه ماء، بينما يحتوي البيض على 75 %، والحليب حوالي 87
%، والفواكه والخضراوات ما بين 85 , 95 % أما ماء الاستقلاب فهو حوالي 60 غراما
لكل 100 غرام من الكربوهيدرات و 106 غرامات لكل 100 غرام دهون و 41 غراما لكل 100
غرام بروتين [9] .
ويتناول
الإنسان يوميا من جميع هذه المصادر حوالي 1.5 - 2.5 لتر "1-2 لتر من
المشروبات وحوالي نصف لتر ماء الأطعمة وحوالي 1/4 لتر ماء الاستقلاب الحيوي".
يفقد
الجسم الماء عن طريق الكليتين "على شكل بول" وبالتبخر الجلدي والعرق
وهواء الزفير والبراز. ولكي يبقى ماء الجسم في حالة توازن تكون كمية الماء
المفقودة بهذه الطرق مساوية لكمية الماء التي حصل عليها الجسم من المصادر
المختلفة. غير أنه لا بد من القول بأن ما يستعمله الجسم من الماء في اليوم أكثر
بكثير مما يتناوله، وذلك راجع إلى دوران الماء واستعماله المتكرر، إذ يفرز في
العصارات الهاضمة ويعاد امتصاصه. فالماء يفرز في العصارات المعدية والمعوية
واللمفية والبنكرياسية والصفراوية بكميات تصل إلى 9-8 لترات يوميا "9".
بشكل
عام يمكن القول أن احتياجات الماء اليومية تتناسب مع كمية الطعام والطاقة
المتناولة، وتقدر بحوالي 1 غرام ماء لكل كيلو كالوري في حالة الكبار، و 1.5 غرام
لكل كيلو كالوري في حالة الأطفال الذين تكون احتياجاتهم النسبية للماء أكثر من
الكبار. إلا أن الاحتياجات الدقيقة لكل شخص تعتمد على درجة الحرارة في المحيط
ومساحة سطح الجسم وطبيعة الغذاء "الأطعمة المحتوية على أملاح عالية أو
بروتينات عالية تتطلب كمية أخر من الماء ليساعد على تصريفها وإطراحها عن طريق
البول" كما تعتمد على الحالة الصحية ودرجة النشاط الجسماني "9.8".
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Food
Ingredients Nutrient and energy Water
Water
is a food component made up of hydrogen and oxygen by 2 to 1. It is essential
for the body and has many vital functions. Water is an essential component of
body composition. It is 65-55% of the weight of the adult human body as
described in this chapter. For digestion, absorption, metabolism, transport of
nutrients, metabolic products and toxic waste to extrusion in the form of
urine, as well as to transfer heat and leakage from the place of production.
The
body gets water either in the form of liquids and drinks or in the form of food
water or metabolic water resulting from the oxidation of energy-producing
nutrients, namely carbohydrates, protein and fat. All these water sources
achieve the above functions of water and interfere with its various uses in the
body.
It
is obvious that the amount of water in foods varies according to the food
source. Bread contains about 35% water weight, while eggs contain 75%, and milk
is about
87%,
fruits and vegetables between 85 and 95%. The water of metabolism is about 60
grams per 100 grams of carbohydrates, 106 grams per 100 grams of fat and 41
grams per 100 grams of protein [9].
About
1.5-1.5 liters of 1-2 liters of beverages, about half a liter of food water and
about 1/4 liter of bioabsorbic water are taken daily from all these sources.
The
body loses water through the kidneys "in the form of urine" and with
evaporation of skin, sweat, exhalation air and stool. In order to keep the body
water in equilibrium, the amount of water lost in these ways is equal to the
amount of water obtained by the body from different sources. However, it is
necessary to say that the water used by the body in the day much more than it
is, due to the circulation of water and repeated use, as it is excreted in
digestive juices and re-absorbed. Water is produced in the gastric, gastric,
lymphatic, pancreatic and urethral juices in amounts of up to 9-8 liters per
day (9).
In
general, daily water needs are commensurate with the amount of food and energy
consumed, estimated at about 1 g of water per kcal in adults and 1.5 g per kcal
in children whose relative water needs are greater than adults. But the exact
needs of each person depends on the temperature in the ocean and the surface
area of the body and the nature of food, "Foods containing high salts or
high proteins require another amount of water to help discharge and discharge
through urine," and also depends on the state of health and the degree of
physical activity "9.8" .
Book:
Food and Nutrition and Number of Parts: 1 Publisher: Academia
Author:
Abdurrahman Obaid Awad Musaykir
Source:
Comprehensive Library
0 Response to "Food Ingredients Nutrient and energy Water المكونات الغذائية المغذيات والطاقة الماء"
Post a Comment