المكونات الغذائية المغذيات والطاقة الكربوهيدرات Food Ingredients Nutrient and energy Carbohydrates
Wednesday, July 3, 2019
Add Comment
المكونات الغذائية "المغذيات" والطاقةالكربوهيدرات carbohydrates
...
المكونات الغذائية "المغذيات" والطاقة:
ذكرنا في المقدمة أعلاه أن طعامنا يزودنا بالمكونات الغذائية "المغذيات" nutrients، وأنه اصطلح على تقسيمها إلى ست مجموعات بينها الجدول 6. وفيما يلي نبذة مختصرة عن كل من هذه المجموعات من حيث تركيبها الكيميائي، وهضمها، وامتصاصها، واستقلابها، ووظائفها، وأهميتها للجسم، وأهم الأعراض المرضية الناتجة عن نقصها، كما سنشير إلى الطاقة ومجموعات المكونات الغذائية المنتجة لها.
أ- الكربوهيدرات carbohydraydes:
وهي مركبات عضوية مكونة كيميائيا من الكربون والهيدروجين والأكسجين وتكون النسبة بين العنصرين الأخرين كنسبتهما في الماء "أي 2 إلى 1". وهي تشمل مركبات عديدة تتشابه كلها في هذه الصفة، وفي أنها قابلة للاستقلاب "للأيض" في الجسم إلى سكر العنب "الغلوكوز" glucose.
وتختلف الكربوهيدرات في درجة تعقيدها فمنها "1" أحاديات السكريد كالغلوكوز والغالاكتوز وتحتوي على 3-7 ذرات كربون، "2" الكربوهيدرات قليلات السكريد oligosaccharides وهي مكونة من 2-10 جزيئات من أحاديات السكريد وأهمها ثنائيات السكريد المكونة من جزيئين من أحاديات السكريد، وأشهرها سكر القصب أو السكروز، وسكر الشعير أو المالتوز، وسكر اللبن أو اللاكتوز، "3" عديدات السكريد وهي مكونة من أكثر من 10 جزيئات من أحاديات السكريد وتشمل الأخيرة النشويات، كتلك الموجودة في الحبوب والبقوليات والبطاطس، والتي أهمها الأميلوز والأميلوبكتين والغليكوجين وهو النشاء الحيواني الذى يوجد منه في جسم الإنسان البالغ حوالي 350 غراما، كما تشمل الألياف النباتية التي أهمها السليلوز والهميسليلوز والبكتين والصموغ.
وجميع السكريات والنشويات قابلة للتحول في الجسم إلى السكر الأحادي، الغلوكوز، الذي يدخل في مسارات استقلابية "أيضية" مختلفة أهمها مسار التحلل السكري glycolysis ودورة كربس Kreb's cysle لإنتاج الطاقة، ولهذا السبب تعامل الكربوهيدرات جميعها كعنصر غذائي واحد، وحتى أحاديات السكريد الأخرى كالفركتوز والغالاكتوز قابلة للتحول إلى سكر الغلوكوز.
الجدول 6- المكونات الغذائية الضرورية للإنسان في الغذاء مع تقسيمها إلى ست مجموعات [3]
العناصر الغذائيةالعناصر المعدنية
والدور الأساسي للكربوهيدرات الذوابة soluble، وهي السكريات والنشويات، يتلخص في أنها المركبات ذات الأولوية في إنتاج الطاقة، وهي بذلك توفر البروتين لأغراض البناء، وتمنع تفكك الدهون إلى أجسام كيتونية تضر الجسم، كما أنها تدخل في مركبات عديدة هامة للجسم مثل حمض الغلوكورونيك وحمض الهيالورونيك والهبارين والحموض النووية. أما الألياف الغذائية فلها فوائد صحية وفيزيولوجية متعددة على الرغم من أنها لا تشكل مصدرا للطاقة الغذائية في تغذية الإنسان، إلا أنها تنشط تمعجات peristalsis الأمعاء وتقلل من مدة مكوث الكتلة الغذائية في الأمعاء مما يقي من الإمساك ويقلل من امتصاص الكوليسترول وأملاح الصفراء، وقد اقترن استهلاكيا بانخفاض ضغط الدم ونقص معدل حدوث التهاب الرتوج diverticulitis في الأمعاء. وقد يكون لها دور في الوقاية من السرطان وخاصة سرطان القولون [7، 9] .
يبدأ هضم الكربوهيدرات الذوابة في الفم، حيث تفرز الغدد اللعابية إنزيم التيالين "أميلاز" "amylase" ptyalin، ويكمل في الأمعاء الدقيقة عن طريق الأميلاز البنكرياسي وإنزيمات السكراز sucrase والمالتاز maltase واللاكتاز lactase "راجع الجدول 5". ويمتص الغلوكوز وأحاديات السكر الأخرى عن طريق الانتقال النشط كما مر، وتنقل بواسطة وريد الدم البابي portal blood vein الذي ينتهي بالكبد، حيث يأخذ الكبد منها نسبة غير قليلة للاستقلاب لاستعمالها في عمليات التقويض والابتناء المناسبة. والمسار الاستقلابي الرئيسي للغلوكوز هو مسار التحلل السكري glycolysis الذي ينتهي بتكوين جزيئين من حمض "البيروفات" pyruvate والذي بدوره يتحول إلى حمض الأستيك النشط "أستيل تميم الإنزيم A" acetyi" "coenzyme A الذي يدخل دورة كربس "في متقدرات الخلية" للتأكسد التام إلى ثاني أكسيد الكربون وماء. وينتج عن التأكسد التام للغلوكوز من خلال مسار التحلل السكري ودورة كربس 36-38 جزيئا من الأدينوزين ثلاثي الفوسفات ATP الغنية بالطاقة.
وفي حالة الحاجة السريعة للطاقة، كما هو الحال عند الرياضيين أو عند القيام بنشاط أو عمل شاق، تتحول جزيئات البيروفات إلى حمض اللاكتيك lactic acid، وهذا تأكسد لا هوائي anaerobic بعكس التأكسد الهوائي من خلال دورة كربس في المتقدرات الذي ينتج عنه الاستفادة من 6 جزيئات من ATP تكونت بالتفكك السكري.
وهناك مسار جانبي بديل للتفكك السكري، هو مسار تحويلة البنتوز pentose shunt، ويدعى أيضا مسار تحويلة الهسكوز وحيد الفوسفات hexose "HMS" monophosphate shunt ينتج عنه تكوين جزيئات السكر الخماسي ريبوز ribose الضروري لبناء الحموض النووية، كما ينتج عنه جزيئات تميم الإنزيم المختزل أو فوسفات النيكوتين أميد أدنين ثنائي النوويد NADP nicotinamide adenine dinucleotid phosphate الضروري لعملية تكون الشحم lipogenesis.
وعند وجود طاقة كافية في الخلية يوجه الغلوكوز إلى عمليات استقلاب بنائية كتكوين الغلوكوجين وتكوين الشحوم التي تخزن على شكل النسيج الشحمي adipose tissue. ويزودنا الغرام الواحد من الكربوهيدرات بحوالي 4 كيلو كالوري من الطاقة الاستقلابية. وجدير بالذكر أن الخلايا والأنسجة في الجسم كالدماغ وكريات الدم الحمراء تعتمد في الظروف العادية على الغلوكوز لتأمين احتياجاتها من الطاقة.
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.
Food Ingredients Nutrient and energyCarbohydrates Carbohydrates
...
Nutrient Ingredients and Energy:
In the introduction above, we mentioned that our food provides nutrients, and that it is divided into six groups, including Table 6. Below is a brief description of each of these groups in terms of their chemical composition, digestion, absorption, metabolism, functions, And the most important pathological symptoms resulting from the lack of, as will refer to energy and groups of food ingredients produced.
Carbohydrates Carbohydrates:
They are organic compounds that are chemically composed of carbon, hydrogen and oxygen, and the ratio between the two other components is the same as in water 2 to 1. They include many compounds that are all similar in this capacity, and metabolizable in the body to glucose.
Carbohydrates differ in their complexity, including: (i) monocrystals such as glucose and galactose, containing 3-7 carbon atoms; (ii) carbohydrates, oligosaccharides, consisting of 2-10 molecules of monoclonal polysaccharides, the most important of which are the two-molecule, Sugar, or lactose; and (iii) many screeds, consisting of more than 10 particles of monoclonal aqueous compounds. These include starch, such as those found in cereals, pulses and potatoes, the most important of which are amylose, amylopectin and glycogen, Of which in the adult human body about 350 grams, and also includes plant fibers, most important of cellulose, Hmishelloz, pectin and gums.
All sugars and carbohydrates are metabolizable in the body to monosaccharides, glucose, which enters metabolic pathways, the most important of which are the glycolysis and the Kreb's cysle. This is why all carbohydrates are treated as a single nutrient and even other monocrystals such as fractus and galactose To switch to glucose.
Table 6. Food components necessary for humans in food divided into six groups [3]
Nutrients
Metal elements
The essential role of soluble carbohydrates, sugars and starches, is that they are the priority compounds in energy production. They provide protein for building purposes, prevent the breakdown of fat into body-damaging body parts and enter into several important compounds such as glucuronic acid, hyaluronic acid, And nucleic acids. Dietary fiber has many health and physiological benefits, although it is not a source of dietary energy in human nutrition, but it stimulates peristalsis intestinal intestines and reduces the duration of food intake in the intestines, which prevents constipation and reduces the absorption of cholesterol and salts of the bile. Blood pressure and lack of incidence of diverticulitis in the intestine. And may have a role in the prevention of cancer, especially colon cancer [7, 9].
Salivary glands begin to digest in the mouth. Salivary glands secrete the amylase ptyalin, supplementing the small intestine with pancreatic amylase, sucrase, maltase, and lactase (see Table 5). Glucose and other monosaccharides are absorbed by active movement as they pass through the portal blood vessel, where the liver takes up quite a bit of metabolism for use in appropriate ablation and masturbation. The main metabolic pathway of glucose is the glycolysis pathway, which ends with the formation of two molecules of pyruvate, which in turn turns into active acetic acid A (acetyi) coenzyme A, which enters the carbs cycle in the cell mitochondria for total oxidation to the second Carbon dioxide and water. Full oxidation of glucose through the pathway of glycolysis and the 36-38 cycle results in a molecule of energy-rich adenosine triphosphate (ATP).
In the case of a rapid need for energy, as in the case of athletes or when doing activity or hard work, the pyruvate molecules are converted into lactic acid, an anaerobic oxidation unlike air oxidation through a carbonate cycle in mitochondria that results in the use of 6 molecules ATP formed by diabetes disintegration.
An alternative pathway for diabetic disintegration is the pentose shunt, also known as the hexose "HMS" monophosphate shunt, which results in the formation of the ribose ribbons necessary for the construction of nucleic acids, as well as the molecules of the depleted enzyme taminate or nicotine phosphate NADP nicotinamide adenine dinucleotid phosphate is essential for the process of lipogenesis.
When sufficient energy is present in the cell, glucose is directed to structural metabolism such as glycogen synthesis and the formation of lipids stored in adipose tissue. One gram of carbohydrate provides about 4 kcal of metabolic energy. Cells and tissues in the body, such as the brain and red blood cells, normally rely on glucose to secure their energy needs.
0 Response to "المكونات الغذائية المغذيات والطاقة الكربوهيدرات Food Ingredients Nutrient and energy Carbohydrates"
Post a Comment