Economic and social factors affecting food consumption Availability of social welfare and health services العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 18- توافر الرعاية الاجتماعية والخدمات الصحية
Monday, April 6, 2020
Add Comment
العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 18- توافر الرعاية الاجتماعية والخدمات الصحية Economic and social factors affecting food consumption 18. Availability of social welfare and health services
يمثل
توافر الرعاية الاجتماعية المتكاملة عنصرا هاما في تغذية الإنسان، خاصة في مراحل
العمر المبكرة والمتأخرة. فالطفل الصغير الذي يحظى برعاية والديه يلقى تغذية أفضل
بكثير من الطفل الذي ينمو في رعاية المربيات، بل إن وجود مربية في المنزل يؤثر
سلبا على معدلات الرضاعة الطبيعية ومدتها [46] .
والطفل
الذي يلقى الرعاية الأبوية ويشعر بالحنان المتدفق ينمو بمعدل أفضل ويتطور ذكاؤه
أكثر من نظيره الذي يأخذ نفس التغذية دون رعاية كافية [49] ، ومن خلال الرعاية
الاجتماعية يكتسب الطفل العادات الغذائية الجيدة.
ونظرًا
لعمل الأمهات وغياب شكل العائلة الموسعة التي كانت توفر فيها الجدة الرعاية
المناسبة لحفيدها، لجأت الأمهات إلى وضع أطفالهن في دور الحضانة ومعاهد رعاية
الطفل، حيث يتجمع عدد كبير من الأطفال في غرفة واحدة مما يعرضهم للأمراض المعدية.
وتقدم بعض هذه الدور وجبة غذائية للأطفال تتوقف مكوناتها الغذائية على مستوى
الحضانة والتكلفة المادية لها، وتكون هذه الوجبة غالبا غنية بالمواد النشوية
ويتناولها الأطفال دون إشراف جيد. ويؤدي نقص الرعاية الاجتماعية الجيدة في هذه
السن إلى اكتساب الطفل العادات الغذائية السيئة.
ويزداد
أثر الرعاية الاجتماعية على تغذية الإنسان مع تقدم العمر، حيث يتوقف العمر
الفيزيولوجي للمعمر على مجموعة عوامل أهمها الرعاية الصحية، وتناول المواد
الكحولية، والتغذية الجيدة، وتناول طعام الإفطار، والتحكم في وزن الجسم واتقاء
البدانة، وممارسة النشاط المعتدل والتدخين [50] .
ومع
تقدم العمر يقل نشاط الإنسان وينخفض معدل الاستقلاب "الأيض" الأساسي،
وبالتالي تقل احتياجاته من الكالوري. إلا أنه يواجه صعوبات أخرى تتعلق غالبا بعدم
القدرة على مضع الطعام نتيجة لفقد الأسنان وصعوبة الهضم لانخفاض كفاءة الجهاز
الهضمي [51] .
ويزيد
حجم المشكلة عندما يفقد المعمر شريك حياته ويتزوج الأبناء فيبقى وحيدا دون رعاية
اجتماعية أو تغذوية ويلجأ إلى تناول الأطعمة السريعة، وقد يمتنع عن
تناول بعض الوجبات أو يتناول الأطعمة المعلبة والجاهزة لعدم مقدرته أو رغبته في
تحضير وجبة كاملة [52] .
ويؤدي
انخفاض الدخل بعد بلوغ سن التقاعد إلى عدم مقدرة المعمر على شراء الكميات
والنوعيات المناسبة من المواد الغذائية. وتؤدي هذه الأسباب مجتمعة إلى ارتفاع معدل
الإصابة بأمراض سوء التغذية بين المعمرين، ما لم توضع لهم برامج رعاية اجتماعية
مناسبة.
وترتبط
الحالة الصحية للإنسان ارتباطا وثيقا بحالته التغذوية، ويؤدي توافر الخدمات الصحية
الجيدة بطريقة مباشرة إلى تحسن الحالة التغذوية للفرد والمجتمع، على سبيل المثال
يؤدي التطبيق الجيد لبرامج التطعيم ضد الأمراض المعدية إلى وقاية الأطفال من هذه
الأمراض، والحيلولة دون نشوء الدائرة الخبيثة التي تربط بين الإصابة بالأمراض
المعدية وسوء التغذية.
وقد
شهدت السنوات الأخيرة انخفاضا ملحوظا في معدل الإصابة بالأمراض المعدية في دول
المنطقة العربية نتيجة لتوفر الخدمات الصحية والرعاية الطبية. ومن خلال المؤسسات
الصحية تقوم الدول العربية بتطبيق بعض البرامج التغذوية، مثل برامج تشجيع الرضاعة
الطبيعية، وبرامج التغذية التكميلية، وبرامج توزيع المواد الغذائية.
وتقوم
مراكز رعاية الأمومة والطفولة في كثير من دول الإقليم بتقديم الإرشاد التغذوي
للأمهات من خلال برامج جيدة الإعداد، كما يتم ترصد معدلات نمو الأطفال من أجل
التشخيص المبكر للحالات المصابة بسوء التغذية وتقديم العون لها. ويتم من خلال نفس
الأنشطة دراسة التغيير في معدل انتشار أمراض سوء التغذية في المجتمعات المختلفة.
ويختلف مستوى تطبيق هذه البرامج من بلد لآخر، حيث تتوافر هذه الخدمات بصورة
متكاملة في بعض الدول بينما تكون دون المعدل في دول أخرى، خاصة تلك التي تنقصها
الإمكانات اللازمة للمراقبة التغذوية nutritional
monitoring
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Economic and social factors affecting food consumption 18. Availability of social welfare and health services
The
availability of integrated social care is an important component of human
nutrition, especially in the early and late stages of life. A child who is
cared for by their parents receives far better nutrition than a child who grows
in the care of nannies, and even having a nanny at home has a negative impact
on breastfeeding rates and duration. [46]
A
child who receives parental care and feels the flow of tenderness grows at a
better rate and develops his intelligence more than his counterpart who takes
the same nutrition without adequate care. 49 Through social welfare, the child
acquires good eating habits.
Because
of the work of the mothers and the absence of the extended family in which
Grandma provided appropriate care for her grandson, the mothers placed their
children in nurseries and child care institutions, where a large number of
children gathered in one room, exposing them to infectious diseases. Some of
these roles provide a meal for children whose nutritional components depend on
the level of the nursery and the cost of the material. This meal is often rich
in starchy foods and is handled by children without good supervision. Lack of
good social care at this age leads to bad eating habits.
The
effect of social care on human nutrition increases with age. The physiological
age depends on a combination of factors such as health care, alcoholism, good
nutrition, breakfast, body weight control, obesity prevention, moderate
activity and smoking.
As
the age increases, human activity decreases and the metabolic rate decreases,
thus reducing its caloric requirements. It faces other difficulties, often
related to the inability of the food processor due to tooth loss and difficulty
digestion of low digestive system [51].
The
problem increases when the loner loses his life partner and the children are
married, so they are left alone without social or nutritional care and resort
to eating fast foods.
About
eating some meals or eating canned foods and ready for his inability or
willingness to prepare a full meal [52].
Lower
income after reaching the age of retirement leads to the inability of the aged to
purchase the appropriate quantities and types of food. Together, these causes
lead to an increase in the incidence of malnutrition among the elderly unless
appropriate social welfare programs are developed.
The
health status of the human being is closely linked to its nutritional status,
and the availability of good health services directly improves the nutritional
status of the individual and the community. For example, good application of
vaccination programs against infectious diseases will prevent children from
these diseases and prevent the malignancy between the infection Infectious
diseases and malnutrition.
In
recent years, there has been a marked decline in the incidence of communicable
diseases in the Arab States due to the availability of health services and
medical care. Through Arab health institutions, Arab countries are implementing
some nutrition programs, such as breastfeeding promotion programs,
supplementary feeding programs and food distribution programs.
Maternal
and child care centers in many countries provide nutritional counseling to
mothers through well-developed programs, and child growth rates are monitored
for the early diagnosis and assistance of malnourished cases. The same
activities examine the change in prevalence of malnutrition in different
communities. The level of application of these programs varies from country to
country, where they are integrated in some countries and below average in other
countries, particularly those that lack the necessary nutritional monitoring
capabilities
0 Response to "Economic and social factors affecting food consumption Availability of social welfare and health services العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 18- توافر الرعاية الاجتماعية والخدمات الصحية "
Post a Comment