The concept of food safety and quality مفهوم سلامة الغذاء وجودته
Monday, April 6, 2020
Add Comment
سلامة الغذاء وجودته مفهوم سلامة الغذاء وجودته The concept of food safety and quality
...
سلامة الغذاء وجودته:
الدكتور
حسيب رجب:
مفهوم سلامة الغذاء وجودته:
يقصد
بسلامة الأغذية خلوها من جميع عوامل التلوث الميكروبيولوجي أو البيئي الذي يحولها
إلى أغذية ضارة بصحة المستهلك، ويتضمن ذلك عوامل التلف والانحلال الذاتي. ويقصد
بجودة الأغذية احتفاظها بكل أو معظم صفاتها وخواصها الطبيعية. وحيث أن الأغذية
عامة تكون معرضة للتلوث الميكروبيولجي أو البيئي، وكذلك للتلف والانحلال الذاتي من
بداية إنتاجها حتى وصولها إلى يد المستهلك، وذلك عن طريق عدة مصادر، وبدرجات
مختلفة تبدأ بالتربة والمياه ثم الحيوان والحشرات وتنتهي بالإنسان وطرق تداوله
وتعامله مع الغذاء أثناء الإنتاج أو التصنيع أو التوزيع أو التسويق أو التخزين أو
الإعداد أو التقديم، مما يؤثر على درجة سلامتها وجودتها، فقد وضعت معايير مختلفة
لمعظم الأغذية الطازجة والمصنعة تبين الحدود الدنيا لصفاتها وبنيتها التركيبية
وقيمتها التغذوية، وكذلك الحدود القصوى لما قد تحتويه من ملوثات ميكروبيولجية أو
بيئية لا تضر بصحة المستهلك.
وسلامة
وجودة الغذاء هما صفتان متلازمتان ومرتبطتان ببعضهما البعض وتعبران عن مدى صلاحية
الغذاء للاستهلاك وخلوه من عوامل الضرر لصحة المستهلك، وكذلك عن مدى صفاته
التركيبية وقيمته التغذوية وتقبل المستهلك له. وعادة تعتبر الأغذية غير صالحة
للاستهلاك الآدمي في الأحوال الآتية:
إذا
كانت ضارة بالصحة.
إذا
كانت فاسدة أو تالفة.
إذا
كانت مغشوشة.
إذا
انتهت فترة صلاحيتها للتسويق.
كما
تعتبر الأغذية ضارة بالصحة في الأحوال الآتية.
إذا
كانت ملوثة بميكروبات أو طفيليات من شأنها إحداث مرض للإنسان.
إذا
كانت ملوثة بمواد سامة تلحق ضررا بصحة الإنسان.
إذا
كانت ملوثة إشعاعيا بمستويات تفوق الحدود القصوى المسموح بها.
إذا
احتوت على مواد ملونة أو حافظة أو أية مواد أخرى مضافة محظور استعمالها، أو احتوت
على تلك المواد المضافة المسموح استعمالها ولكن بكميات تفوق الحدود القصوى المسموح
بها.
إذا
مزجت بالأتربة أو الشوائب بنسبة تزيد على النسب المقررة أو بشكل يستحيل تنقيتها
منها.
إذا
كانت ناتجة من حيوان نافق أو من حيوان مريض بأحد الأمراض التي تنتقل إلى الإنسان.
إذا
تداولها شخص مصاب بأحد الأمراض المعدية التي تنتقل عدواها إلى الإنسان عن طريق
الغذاء أو الشراب، أو كان حاملا لميكروباتها وكانت هذه الأغذية عرضة للتلوث.
إذا
كانت عبواتها أو لفائفها تحتوي على مواد ضارة بالصحة.
كما
تعتبر الأغذية فاسدة أو تالفة في الأحوال الآتية.
إذا
تغير تركيبها أو تغيرت خواصها الطبيعية من حيث الطعم أو الرائحة أو المظهر نتيجة
للتحلل الكيميائي أو الميكروبيولجي.
إذا
احتوت على يرقات أو ديدان أو حشرات أو فضلات أو مخلفات حيوانية.
إذا
انتهى تاريخ صلاحيتها للتسويق المدون على بطاقة البيان الملصق على عبواتها.
وتعتبر
الأغذية مغشوشة في الأحوال الآتية:
إذا
كانت غير مطابقة للمواصفات المقررة.
إذا
خلطت أو مزجت بمادة أخرى تغير من طبيعتها أو جودة صنعها.
إذا
استعيض جزئيا أو كليا عن أحد المواد الداخلة في تركيبها بمادة أخرى.
تقل
عنها جودة.
إذا
نزع جزئيا أو كليا أحد عناصرها.
إذا
احتوت على أية مواد ملونة أو حافظة أو إضافات أخرى غير ضارة بالصحة لم ترد في
المواصفات المقررة.
إذا
قصد إخفاء فسادها أو تلفها بأي طريقة كانت.
إذا
احتوت جزئيا أو كليا على عناصر غذائية نباتية أو حيوانية فاسدة، سواء كانت مصنعة
أو خاما، أو إذا كانت ناتجة من حيوان مريض أو نافق.
إذا
كانت البيانات الموجودة على بطاقات عبواتها تخالف حقيقة تركيبها، مما يؤدي إلى
خداع المستهلك أو الإضرار الصحي به.
ويعتبر
الغش ضارا بالصحة إذا كانت المواد المغشوشة أو المواد التي تستعمل في الغش ضارة
بصحة الإنسان.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Food safety and qualityThe concept of food safety and quality...Food safety and quality:Dr. Hassib Rajab:The concept of food safety and quality:
Food
safety is free of all microbiological or environmental pollution factors that
convert it into food that is harmful to consumer health, including damage and
self-decay. The quality of food is meant to retain all or most of its qualities
and natural properties. As food is generally susceptible to microbial or
environmental contamination, as well as to damage and self-decay from the
beginning of production until reaching the consumer's hand, through several
sources, and in varying degrees start with the soil and water and then the
animal and insects and ends with man and methods of circulation and handling
with food during production, Distribution, marketing, storage, preparation or
introduction, which affects the degree of safety and quality, different standards
have been established for most fresh and processed foods that show the minimum
levels of their structure, nutritional structure and nutritional value, as well
as the maximum concentrations of contaminants Or environmental damage that does
not harm consumer health.
The
safety and quality of food are two related and interrelated qualities that
reflect the viability of food for consumption and its lack of harm to consumer
health, as well as its structural qualities, nutritional value and consumer
acceptance. Food is usually considered unfit for human consumption in the
following cases:
If
they are harmful to health.
If
they are corrupt or damaged.
If
they are fake.
If
their period of validity has expired.
Food
is also harmful to health in the following cases.
If
they are contaminated with microbes or parasites that can cause human disease.
If
contaminated with toxic substances that harm human health.
If
they are radioactively contaminated at levels above the maximum permissible
limits.
If
it contains colored materials, preservatives or other additives, it is
prohibited to use them, or contains those additives that are permitted to be
used, but in excess of the maximum permissible limits.
If
mixed with dust or impurities in excess of the prescribed rates or in a manner
that is impossible to purify.
If
it is caused by a dead animal or an animal that is sick with a disease
transmitted to humans.
If
a person is infected with a contagious disease that is transmitted to humans
through food or drink, or has been carrying their microbes and has been
susceptible to contamination.
If
their packagings or coils contain substances harmful to health.
Food
is considered corrupt or damaged in the following cases.
If
their composition changes or their natural properties change in terms of taste,
odor or appearance due to chemical or microbial degradation.
If
it contains larvae, worms, insects, waste or animal residues.
If
the validity date for the marketing is completed on the label card affixed to
its packaging.
Food
is considered adulterated in the following cases:
If
they do not conform to the prescribed specifications.
If
mixed or mixed with other material a change of nature or quality of
manufacture.
If
one or more of the materials in its composition is replaced by another
material.
Less
quality.
If
partially or completely removed one of its elements.
If
it contains any colored materials, preservatives or other additives that are
not harmful to health, they are not included in the prescribed specifications.
If
it is intended to conceal its corruption or damage in any way.
Whether
or not containing wholly or wholly phytosanitary or animal food ingredients,
whether manufactured or raw, or if they result from a sick or dead animal.
If
the data on their packaging cards is contrary to the fact that they are
installed, leading to consumer deception or health damage.
Fraud
is considered to be harmful to health if the fraudulent materials or substances
used in fraud are harmful to human health.
0 Response to "The concept of food safety and quality مفهوم سلامة الغذاء وجودته"
Post a Comment