بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Economic and social factors affecting food consumption Special qualities of food العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء الصفات الخاصة بالطعام

العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 17 الصفات الخاصة بالطعام Economic and social factors affecting food consumption  17 Special qualities of food

يفضل الإنسان تناول أحد الأطعمة دون الأخرى لأسباب كثيرة. فقد يستخدم الطعام كمكافأة أو كدليل على المركز الاجتماعي المرموق، أو لصفات خاصة في الطعام ذاته، كأن يكون جيد المذاق شهيا أو يعطي إحساسا سريعا بالشبع أو لمجرد أنه رخيص الثمن، أو لأنه سهل التحضير أو استجابة للإعلانات التجارية، أو أن يأكل الإنسان الطعام المتوفر بسبب عدم وجود بديل آخر. وبالرغم من تعدد هذه العوامل تبقى الصفات الخاصة بالطعام كأحد الأسباب الرئيسية التي تزيد أو تقلل من استهلاك أحد الأطعمة بدرجة تجعله مرفوضاتماما أو تجعله من أكثر الأطعمة شعبية وقبولا.

أ- الطعم taste: يختلف طعم الغذاء كثيرا عندما يكون الإنسان مصابا بالزكام ويختلف الإحساس بالطعم من إنسان لآخر. فبينما تكفي إضافة ملعقة واحدة من السكر إلى كوب من الشاي لإعطاء مذاق حلو لأحد الأفراد، يحتاج إنسان آخر لإضافة أربع ملاعق من السكر للشعور بنفس الدرجة من الحلاوة. ومن نتائج ذلك أن الفرد الذي يتناول كمية كبيرة من السكر يكون أكثر عرضة لتسوس الأسنان، أما الفرد الذي يجب تناول أطعمة تحتوي على كمية كبيرة من الملح فإنه يكون معرضا للإصابة بارتفاع ضغط الدم. وتؤدي الإصابة بنقص فيتامين A أو عنصر الزنك إلى فقد القدرة على تذوق الغذاء. ويغير الحمل pregnancy من طعم ورائحة بعض المواد الغذائية، وقد يؤدي إلى تفضيل تناول الأطعمة التي تحتوي على كمية عالية من الملح [47] م.

ب- الرائحة smell: تتميز بعض أنواع الأطعمة برائحة يعتبرها البعض منفرة، مثل بعض أنواع الجبن والفسيخ، ومع ذلك يقبل عليها البعض كطعام شهي. وتؤدي إضافة الدهون الحيوانية والزيوت إلى تحسن كبير في رائحة الغذاء، إلا أن ذلك يؤدي إلى رفع محتوى الغذاء من الكالوري، كما أن للدهون الحيوانية آثارًا
سلبية على دهون الدم. وتضاف التوابل بكميات كبيرة لتحسين رائحة الطعام خاصة في دول الخليج العربي، كما تستعمل بعض المواد الكيميائية لإعطاء نكهة خاصة للطعام، وعلى العكس من ذلك قد تستعمل مثل هذه المواد لتغطية الرائحة الناتجة عن فساد الطعام خاصة في مراحله الأولى.
وهناك ارتباط كبير بين الرائحة الصادرة عن الطعام وطريقة إعداده. فالرائحة الناتجة عن طهي اللحوم في الأواني العادية لا تقارن بتلك الصادرة عن شوي اللحوم فوق الفحم والتي تؤدي إلى احتراق الدهون، فتصدر رائحة جذابة تثير الشهية وتزيد من استهلاك الطعام.
ج- منظر الطعام: يتفنن القائمون على تحضير الطعام في استخدام الألوان وطريقة ترتيب مكونات الغذاء لجعله أكثر قبولا للإنسان. وقد اكتسب معدو الإعلانات التجارية للمواد الغذائية مهارة كبيرة في تقديم الطعام بطريقة أكثر جاذبية من منظره الحقيقي. ويجب الحذر تماما عند استعمال الألوان الاصطناعية في إعداد الطعام، ويمكن استخدام الألوان الطبيعية التي توجد في بعض المواد الغذائية مثل البنجر "الشمندر" والكركديه. وقد وهبنا الله ألوانا طبيعية جميلة، فالطماطم حمراء، والموز أصفر، والخيار أخضر اللون. ويمكن تنسيق المكونات عند إعداد الأطباق بطريقة تجعل منظر الطعام جذابا دون استعمال ملونات غير طبيعية.

د- قوام الطعام: لا يوجد تفسير علمي مقبول يوضح تقبل بعض الأفراد لطعام ذي قوام يعتبر منفرا تماما للآخرين، إذ يفضل البعض تناول اللحوم المطهية لدرجة تفتتها، بينما يصر البعض الآخر على تناول اللحوم بعد تعرضها لدرجة محدودة من الطهي، بل ويتناول البعض الآخر بعض أنواع اللحوم بدون طهي بعد تقطيعها وإضافة التوابل والخضراوات لها. ولكن يخضع تقبل الناس لقوام أطعمة معينة إلى العادات والتقاليد منذ الصغر حيث يتعود الشخص على ذلك الطعام وطريقة تحضيره.
هـ- مكان تقديم الطعام: يؤثر مكان تناول الطعام على شهية الإنسان وبالتالي استهلاكه من هذا الطعام، فتناول الطعام في جو عائلي بهيج أو مع مجموعة من الأصدقاء يزيد من شهية الإنسان. بعكس تناول الوجبات في جو متوتر يقلل من شهية الإنسان. وقد دل العديد من الدراسات على أن مكان تناول الطعام والإضاءة ودرجة الغرفة تؤثر على كمية الغذاء التي يتناولها الإنسان. وقد انتشرت في السنوات الأخيرة ما يسمى بمطاعم الوجبات السريعة SNACKS، وهي التي يتناول فيها الفرد الطعام إما واقفا، أو على وجه السرعة. وغالبا ما تحضر هذه الأطعمة باستعمال كميات كبيرة من الدهون مما يجعلها ضارة بصحة الإنسان [48] .
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.


Economic and social factors affecting food consumption  17 Special qualities of food

People prefer to eat one food without the other for many reasons. Food may be used as a reward or as a sign of social status, or special qualities in the food itself, such as good taste, a quick sense of satiety, cheapness, easy preparation or response to commercials, There is no other alternative. Despite these factors, food attributes remain one of the main reasons that increase or decrease the consumption of a food to a degree that makes it unacceptable or makes it one of the most popular and popular foods.
The taste of food varies greatly when a person has a cold and the taste of taste varies from person to person. While adding one teaspoon of sugar to a cup of tea to give someone a sweet taste, another person needs to add four tablespoons of sugar to the same degree of sweetness. The result is that the person who is eating a large amount of sugar is more prone to tooth decay, and the individual who must eat foods containing a large amount of salt, it is vulnerable to high blood pressure. Lack of vitamin A or zinc leads to loss of ability to taste food. Pregnancy changes the taste and smell of some nutrients, and may lead to a preference for eating foods that contain a high amount of salt [47].
Smell: Some types of foods are characterized by a smell that some consider to be repulsive, such as some types of cheese and fennel, yet some are accepted as delicious food. The addition of animal fats and oils significantly improves the smell of food, but this leads to raising the content of food from the calorie, and animal fats have negative effects on blood lipids. The spices are added in large quantities to improve the smell of food, especially in the Gulf States, and some chemicals are used to give special flavor to the food, and on the contrary may be used such materials to cover the smell caused by food corruption, especially in the early stages.
There is a significant correlation between the odor produced by the food and the way it is prepared. The smell of cooked meat in ordinary dishes is not comparable to that of grilling meat over coal, which burns fat, producing an appealing smell that excites appetite and increases food consumption.
C - The view of food: The organizers of the preparation of food in the use of colors and the way to arrange the components of food to make it more acceptable to the human. Food advertisers have gained a great deal of skill in delivering food in a more attractive way than their real look. Care must be taken when artificial colors are used in preparing food, and natural colors can be used in some food such as beets, beets and hibiscus. God has given us beautiful natural colors. The tomatoes are red, the bananas are yellow, and the cucumber is green. The ingredients can be coordinated when the dishes are prepared in such a way as to make the food look attractive without the use of unnatural colors.
There is no accepted scientific explanation that shows that some individuals accept a food that has a substance that is totally disrespectful to others. Some prefer to eat cooked meat to the point of fragmentation, while others insist on eating meat after a limited amount of cooking. Meat without cooking after slicing and adding spices and vegetables. But the acceptance of people to the strength of certain foods is subject to customs and traditions since childhood, where the person gets used to that food and the way it is prepared.
E) Place of food: The place of eating affects the appetite of the human and therefore consumption of this food, eating in a family atmosphere or a group of friends with a pleasing to increase human appetite. Unlike eating meals in a tense atmosphere reduces human appetite. Several studies have shown that eating, lighting and room temperature affect the amount of food eaten by humans. In recent years, so-called fast food restaurants, SNACKS, where the individual eats food either standing, or quickly, have proliferated. These foods are often brought with large amounts of fat, making them harmful to human health. [48]


Related Post:




0 Response to "Economic and social factors affecting food consumption Special qualities of food العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء الصفات الخاصة بالطعام"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel