بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Tips and guidelines for improving school feeding نصائح وإرشادات لتحسين تغذية أطفال المدارس

نصائح وإرشادات لتحسين تغذية أطفال المدارس Tips and guidelines for improving school feeding

إن أطفال المدارس من الفئات الحساسة التي قد تكون أكثر عرضة للإصابة بأمراض سوء التغذية، ولذلك لا بد من الاهتمام بتصحيح العادات والسلوك الغذائية في المنزل والمدرسة، بتغذية الأطفال التغذية السليمة.

ومن أهم التوصيات لتحسين تغذية أطفال المدارس ما يلي:

1- الاهتمام بالتغذية السليمة منذ مرحلة الرضاعة وما قبل المدرسة، وذلك حتى يبدأ الطفل المرحلة الدراسية وهو في صحة جيدة عقليا وجسميا.
2- تعليم الطفل في المدرسة القواعد الأساسية للتغذية السليمة، بطريقة بسيطة ومسلية، مع المواد العلمية الأخرى، وذلك بطريقة مباشرة أو تطبيقية.
3- تصميم لوحات إرشادية في المدارس وداخل الفصول توضح أهمية تناول الإفطار بالمنزل، لضرورة هذه الوجبة في إمداد الجسم باحتياجاته أثناء الدوام المدرسي، وفي المساعدة على رفع مقدرة التلاميذ على الاستيعاب والحضور الذهني أثناء اليوم المدرسين وعلى الاحتفاظ بالنشاط المناسب خلال الفترة الصباحية.
4- بالإضافة إلى توجيه التلاميذ لتناول وجبة الإفطال في المنزل، يتم التوجيه على أهمية بيع الوجبات الخفيفة بمطعم المدرسة، وضرورة احتوائها على لبن وفواكه ومواد منتجة للطاقة، لتعويض النشاط العالي المبذول في هذه المرحلة من العمر، ومن أجل أن يتمكن التلاميذ من تناول وجبة الغذاء الساخنة عند عودتهم إلى المنزل نظرا لأهميتها واكتمالها.
5- التشجيع على جلب مكونات الوجبة الخفيفة إلى المنزل، أفضل من شرائها من مطعم المدرسة، لضمان النظافة الصحية، وبهدف تنفيذ الأسرة للبرنامج الغذائي اليومي للأطفال.
6- تنويع الأطعمة المقدمة في المدارس حتى لا يشعر التلاميذ بالملل من تكرار نفس الطعام، مع مراعاة الظروف المناخية، فالأطعمة الباردة تكون مفضلة في فترة الصيف.... بعكس الأطعمة الساخنة التي تكون مفضلة في الشتاء.
7- مراعاة الشروط الصحية للمطاعم في المدارس، حيث أن المطعم المدرسي جزء من النشاط التعليمي للتلاميذ، وأن وجود مطاعم ذات مستوى صحي سيء قد يعطي انطباعا سيئا للتلاميذ.
8- تصحيح بعض العادات الغذائية الخاطئة ... مثل عدم تناول الخضراوات أو تناول كميات كبيرة من الحلويات أو الدهون، لتجنب الزيادة في الوزن "البدانة" والتي ظهرت كمشكلة بين طلاب المدارس.
9- تقديم وجبات متوازنة في المدرسة للطلاب مجانا أو بقيمة رمزية، وتشمل هذه الوجبات مصادر للبروتينات مع الخبز والفاكهة والخضراوات واللبن. وهذا البرنامج سيمد الطفل بما لا يقل عن نصف احتياجاته الغذائية اليومية، ما يساعد على تعويض النقص في التغذية المنزلية، بالإضافة إلى أنه يعلم الطفل معرفة الأغذية الجيدة بطريقة غير مباشرة.

10- إدخال التثقيف الصحي في المنهاج الدراسي كموضوع مستقل بذاته، مع التركيز على الارتقاء بالعادات الصحية المرتبطة بالأغذية والصحة الشخصية، وعلى أهميل غسل الأيدي قبل الأكل وبعده، وبعد التبرز والتبول، وعلى عدم شراء الأطعمة من الباعة الجوالين، وغسل الخضراوات والفاكهة قبل الأكل، مما يقي من الإصابة بالأمراض الطفيلية والمعوية التي تسبب سوء التغذية.
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.

Feeding school and adolescent childrenTips and guidelines for improving school feeding:

School children are sensitive groups that may be more vulnerable to malnutrition. Therefore, attention must be paid to correcting eating habits and behaviors at home and at school, by feeding children proper nutrition.
The most important recommendations for improving the nutrition of school children include:
1 - attention to healthy nutrition from the stage of breastfeeding and pre-school, so that the child begins school and is in good health mentally and physically.
2. Teach the child in school the basic rules of healthy nutrition, in a simple and entertaining manner, with other scientific materials, in a direct or practical manner.
3 - The design of guidance boards in schools and within the chapters show the importance of eating breakfast at home, the need for this meal to supply the body needs during school hours, and help to raise the ability of students to absorb and mental presence during
Teachers today have to keep up the activity during the morning.
4- In addition to directing the students to eat the meal at home, the importance of selling snacks in the school restaurant, and the need to contain milk, fruits and energy-producing materials, to compensate for high activity at this stage of life, and in order for students to eat the meal Hot when they return home due to their importance and completeness.
5 - Encouraging the introduction of ingredients of snacks to home, better than the purchase of the school restaurant, to ensure hygiene, and the implementation of the family program for children's daily diet.
6 - Diversification of food provided in schools so that students do not feel bored of repeating the same food, taking into account the climatic conditions, cold foods are preferred in the summer ... Unlike hot foods that are preferred in winter.
7 - take into account the health conditions of restaurants in schools, as the school restaurant part of the educational activity of students, and that the presence of restaurants of a poor health level may give a bad impression for students.
8 - correct some of the wrong eating habits ... such as not eating vegetables or eating large amounts of sweets or fat, to avoid the increase in weight, "obesity", which emerged as a problem among school students.
9. Provide balanced meals at school for students free of charge or token value. These meals include sources of proteins with bread, fruit, vegetables and yogurt. This program will provide the child with at least half of his or her daily food needs, which helps to compensate for the lack of household nutrition, and also teaches the child the knowledge of good food indirectly.
10. Introduce health education in the curriculum as a separate topic, with emphasis on improving the health habits associated with food and personal hygiene, washing hands before and after eating, after defecation and urination, not buying foods from vendors and washing vegetables and fruits before eating. Protects against parasitic and intestinal diseases that cause malnutrition.


Related Post:




0 Response to "Tips and guidelines for improving school feeding نصائح وإرشادات لتحسين تغذية أطفال المدارس"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel