بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Food Safety Control and Quality Control objectives and importance الرقابة على سلامة الأغذية وجودتها أهداف الرقابة وأهميتها

الرقابة على سلامة الأغذية وجودتها Food Safety Control and Quality  Control objectives and importance

أهداف الرقابة وأهميتها

تهدف الرقابة على الأغذية في المقام الأول إلى إنتاج وتوفير الغذاء الصالح لتغذية الإنسان وحمايته من التلف الذاتي، ومن التلوث بأنواعه المختلفة مع استبعاد الأغذية غير الصالحة للاستهلاك الآدمي، أو الأغذية الضارة بالصحة، أو الأغذية المغشوشة، أو تلك التي انتهت فترة صلاحيتها للتسويق، حتى لا يكون أمام المستهلك العادي، معروضا في الأسواق أو مقدما له في المطاعم أو الفنادق، إلا الغذاءُ الآمنُ ذو الجودة العالية، وذلك لحماية صحته ولضمان حصوله على المقابل الكامل لما يدفعه ثمنا للغذاء.
كما أن للرقابة النشطة والمتكاملة على الأغذية انعكاسات أخرى اجتماعية واقتصادية، تتمثل في الإقلال من حالات الإصابة بالأمراض، وبالتالي من حالات التغيب عن العمل ومن تكاليف الرعاية الصحية، وتساعد في تحسين التغذية وفي تقليل الهدر من الأغذية. كما تساعد الرقابة في تنشيط التجارة المحلية والدولية للأغذية، وكذلك تنشيط السياحة، وذلك حين تتأكد البلدان المستوردة للغذاء، وكذلك المستهلك العادي أو السائح، أن صناعة وتداول الأغذية ومنتجاتها تتم في ظروف تتفق مع المعايير الدولية أو المحلية المقبولة.

نشأة وتطور سلامة الغذاء:

التاريخ القديم:

ثبت عبر التاريخ أنه عندما يصبح الغذاء شحيحا ويزداد الطلب عليه، تسود الممارسات الخادعة في تصنيعه وتجارته أو الإعلان عنه. ولهذا كان اهتمام الإنسان المتزايد بالرقابة على الأغذية منذ المجتمعات القديمة، حيث كان يسود الكثير من المعتقدات المتعلقة بالغذاء، ثم جاءت بعد ذلك الأديان السماوية بأحكام صريحة في هذا الشأن، تعالج ما كان سائدا وقتذاك، وأبرزها ما جاء في القرآن الكريم عن:
تحريم استهلاك الحيوانات النافقة، والاقتصار على بعض الحيوانات المذبوحة بطريقة سليمة حددتها أحكام الدين.
تحريم استهلاك دم الحيوانات ولحم الخنزير.
تحريم الغش في الموازين والمكاييل أثناء عمليات التجارة أو المقايضة في السلع عامة.
كما أشار القرآن الكريم صراحة إلى القيمة الغذائية للتمر وعسل النحل.
وفي الحديث الشريف يقول صلى الله عليه وسلم: "من غش فليس منا".

العصور الوسطى:

وكانت الرقابة في البداية مقصورة على الوازع النفسي، والرغبة في الالتزام بالمعتقدات القبلية أو الوازع الديني. إلا أن التاريخ أوضح في العصور الوسطى مدى الحاجة إلى تشريعات تحمي المشتريات والتجار الأمناء وتميزهم عن غيرهم من الرافضين الالتزام بالعادات أو الأحكام المقبولة للممارسة السليمة غير الخادعة في شؤون إعداد الغذاء أو الاتجار فيه. وكانت مكافحة الغش والخداع في شؤون الغذاء شغل الإنسان الشاغل في العصور الوسطى. وقد ظهر ذلك بوضوح فيما تضمنته روح الأحكام السائدة في هذه الفترة، حيث بني الإجراء ضد المذنب بموجب هذه التشريعات، وبصورة واضحة، على العمليات التجارية الخادعة. ولم يكن هناك قصد صريح لحماية الصحة العامة، إلا أنه لحسن الحظ توفرت الحماية للصحة العامة بطريقة غير مباشرة في سياق الحماية ضد الخداع.

الثورة الصناعية:

إلا أن الفترة التي بدأت بالثورة الصناعية وحتى النصف الثاني من القرن التاسع
عشر، بريادة إنجلترا وفرنسا، هي الفترة التي تم فيها التوسع الضخم في كثير من الميادين التي تحمل معنى خاصًا لخدمات الرقابة على الأغذية. فقد كان هناك إدراك واضح لأهمية خدمات الرقابة على الأغذية، فروجعت أحكام القوانين تبعا لذلك، وسلم بأخطار الغش من الناحية الصحية، وأصبحت هذه القوانين أساسا للقوانين اللاحقة. وأكبر عائد لهذه الفترة هو الاعتراف بضرورة تحليل الأغذية، وبالجمع بين قانون الأغذية والتحليل في أي جهاز للرقابة على الأغذية. أما الضرورة الثالثة في محيط الجهاز المتكامل للرقابة على الأغذية فكانت في ذلك الحين مفقودة وهي التفتيش غير المتحيز وخطوات أخذ العينات.

القرن العشرون:

وقد شهد القرن العشرون تقدما رائعا في كل مجالات العلوم، أسفر عن تطوير أكبر في خدمات الرقابة على الأغذية، يمكن معها حماية المستهلك حماية كافية ضد الأخطار الجديدة المنبثقة، والمساعدة في نمو وتطور تجارة الأغذية المحلية والعالمية.
 الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة

The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.

Food Safety Control and QualityControl objectives and importance

Food control is primarily aimed at producing and providing food for human nutrition and protecting it from self-destruction, pollution of all kinds, excluding food unsuitable for human consumption, food that is harmful to health, adulterated foods, or those that have expired for marketing, In front of the average consumer, on the market or in front of him in restaurants or hotels, only high-quality, safe food is available to protect his health and to ensure that he receives full pay for his food.
Active and integrated control of food also has other social and economic implications: reducing disease incidence, and thus absenteeism and health care costs, and helping to improve nutrition and reduce waste of food. It also helps to stimulate domestic and international food trade, as well as to stimulate tourism, when food-importing countries, as well as the average consumer or tourist, ensure that the manufacture and circulation of food and products are conducted in accordance with accepted international or domestic standards.

Food Safety:Ancient History:

It has been proven throughout history that when food becomes scarce and increasingly demanded, deceptive practices prevail in its manufacture, trade or advertising. Hence, the growing interest of humans in the control of food since ancient societies, where there was a lot of beliefs about food, and then came the divine religions explicit provisions in this regard, dealing with what was prevalent at the time, most notably in the Koran:
Prohibition of the consumption of dead animals, and the restriction on some animals slaughtered properly defined by the provisions of religion.
Prohibition on the consumption of animal and pork blood.
The prohibition of cheating in the scales and taxes during the trade or barter operations in general goods.
The Holy Qur'an also explicitly refers to the nutritional value of dates and honey.
In the Hadith, the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: "Whoever cheats is not one of us."
middle Ages:
Initially, censorship was limited to psychological reasoning and a desire to adhere to tribal beliefs or religious beliefs. In medieval times, however, history showed the need for legislation to protect trustworthy buyers and traders from other non-refuseniks to abide by accepted customs or provisions of good non-deceptive practices in food preparation or trafficking. The fight against fraud and deception in food affairs was a human preoccupation in the Middle Ages. This was clearly demonstrated by the prevailing spirit of judgment in this period, where the action against the culprit under this legislation was clearly built on deceptive business processes. There was no explicit intent to protect public health, but fortunately protection of public health was indirectly provided in the context of protection against deception.
The Industrial Revolution:
But the period that began with the industrial revolution until the second half of the ninth century
Ten, led by England and France, is the period in which the vast expansion of many fields that have special meaning for food control services. There was a clear recognition of the importance of food control services, the provisions of the laws were followed accordingly, and the risks of fraud were recognized in terms of health, and these laws became the basis for subsequent laws. The greatest return for this period is the recognition of the need for food analysis, and the combination of food law and analysis in any food control system. The third necessity in the area of ​​the integrated food control system was then lost - impartial inspection and sampling steps.
20th century:
The twentieth century has witnessed remarkable progress in all fields of science, resulting in greater development in food control services, in which consumers can be adequately protected against new emerging threats and assist in the growth and development of local and global food trade.


Related Post:




0 Response to "Food Safety Control and Quality Control objectives and importance الرقابة على سلامة الأغذية وجودتها أهداف الرقابة وأهميتها"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel