Nutritional surveys and food and nutrition surveillance التقصيات "المسوحات" التغذوية والترصد الغذائي والتغذوي
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
التقصيات
"المسوحات" التغذوية والترصد الغذائي والتغذوي Nutritional surveys and food and nutrition surveillance
أولا: التقصيات التغذوية في المجتمع
...
التقصيات "المسوحات" التغذوية والترصد الغذائي والتغذوي:
إن
قياس الحالة التغذوية في المجتمع يتطلب الحصول على أنواع مختلفة من المعلومات
السابق ذكرها. وهذه المعلومات يمكن جمعها في إطار التقصيات التغذوية، التي تجري
مرة واحدة أو مرات متكررة في فترات محددة، أو في إطار نظام الترصد الغذائي
والتغذوي الذي يعني الحصول على المعلومات بصفة مستمرة.
أولا: التقصيات التغذوية في المجتمع
تكون
التقصيات "المسوحات" التغذوية تقصيات عرضية لاستنباط معدلات انتشار
أمراض سوء التغذية ومسبباتها cross
sectional prevalence surveys
تقصيات طولية longitudinal surveys
لتتبع الحالة بصفة مستمرة. وكلها تهدف إلى:
-
التعرف على أنواع أمراض سوء التغذية المنتشرة في المجتمع سواء بسبب النقص أو
الزيادة، وما هي الفئات المصابة وأماكن تجمعهان ثم أسباب انتشار هذه الأمراض.
-
التعرف على الإمكانات المتاحة في المجتمع "قوى بشرية، غذاء، موارد مالية،
مستويات التعليم، البنية الأساسية" وذلك لتخطيط الحلول الممكنة. لحل المشكلة
أو المشكلات.
-
تحديد المعطيات الأساسية للحالة التغذوية base- line nutriton and health data
التي يمكن على أساسها تقييم الحالة التغذوية بصفة دورية لاكتشاف نجاح أو فشل برامج
التدخل أو الإصلاح التغذوي nutriton
intervention programmes
قبل
البدء في إجراء التقصي التغذوي لا بد من إجراء التقييم الأولى initial assessment
للحالة التغذوية. وأهم مصادر المعلومات للتقييم الأولى.
-
الإحصاءات البيولوجية المتعلقة بالصحة والغذء والحالة الاقتصادية، على المستوى
القومي أو للمنطقة التي سيجري بها التقصي، عن طريق النشر أو الاتصال الشخصي.
-
نتائج التقصيات التغذوية السابقة على المستوى القومي أو في منطقة التقصي سواء
بالنشر أو الاتصال الشخصي.
- بيانات الميزان الغذائي للدولة التي تبين مدى توفر الأطعمة المختلفة المكونة للغذاء ومحتواه من الطاقة والمغذيات المختلفة على مستوى الفرد. إن بيانات الميزان الغذائي لسنوات متتباعة تبين الاتجاه ومدى تطور وفرة الغذاء سواء بالنقص أو بالزيادة.
1- التخطيط للتقصيات "المسوحات" التغذوية:
إن
الوقت والجهد اللذين يبذلان للتخطيط السليم للتقصيات التغذوية [1، 3] يوفران كثيرا
من الوقت والجهد أثناء التنفي ويساعدان على إنجاح التقصي وتجنب المشكلات، وبناء على
أهداف التقصي على الإمكانات المتاحة من القوى البشرية والمالية والوقت يمكن تحديد
النقاط التالية:
-
نوع التقصي، عرضي لمرة واحدة أو مرات متكررة أو طولي لفترة محددة.
-
نوع الطرق المستخدمة لجمع المعلومات، هل يكتفى بالمقاييس الجسمية أو الفحوص
السريرية أو المخبرية أو كلها مجتمعة. وهل ستصحبها قياسات الاستهلاك الغذائي.
-
المجموعات التي ستفحص هي جميع فئات سكان المنطقة أو أعمار معينة.
-
المكان الجغرافي لإجراء التقصي.
في
هذه المرحلة تعد الخطة المبدئية للتقصي وتحدد فيها النقاط السابقة، كذلك يحدد فيها
إن كان التقصي سيجري لمرة واحدة أو عدة مرات على فترات محددة أو سيكون أساسا لقيام
نظام التوحيد التغذوي.
2- التدابير السابقة لإجراء التقصي التغذوي:
يفترض
القيام بتدابير سابقة لإجراء التقصي التغذوي pre-survey arrangements
حتى يأتي هذا التقصي مكتملا. ومن هذه التدابير التعرف على ميدان التقصي والتخطيط
الفني والتقصي الاسترشادي.
أ- التعرف على ميدان التقصي:
-
الاتصال بالمجتمع المحلي الذي سيجري به التقصي approach to local people
-
عادة تستغرق عملية الاتصالات عدة شهور حتى يتم التفاهم مع المسؤولين الرسميين
والمعنيين بأهداف التقصي، وكذلك مع المسؤولين المحليين سواء شعبيين أو سياسيين أو
دينيين أو كل هؤلاء.
-
في وقت محدد لا بد أن يقوم أحد المسؤوليين عن تنظيم التقصي بزيارة ميدانية للتعرف
على المسؤولين في المجتمع المحلي ولجمع المعلومات الأولية عن أنماط سوء التغذية
والعادات الغذائية ونمط الحياة في المجتمع بصفة مبدئية. كذلك توفير أماكن إقامة
الباحثين وسبل المواصلات.
-
بلغة مبسطة مفهومة يجب أن يشرح أحد المسؤولية عن التقصي التغذوي أهداف التقصي
وأهميته لرفع المستوى الصحي والتغذوي للمجتمع المعني ومن الأهمية بمكان أن تكتسب
ثقة القادة المحلليين ويتم إقناعهم الكامل بأهداف التقصي ليقنعوا باقي أفراد
المجتمع بالتعاون مع المسؤولين عن التقصي.
-
للوصول إلى التعاون الكامل مع أفراد عينة التقصي، وخاصة في التقصيات التي تتطلب
الحصول على عينات من الدم أو التقصيات الطولية أو المتكررة بصفة دورية، يجب تقديم
نوع من الحوافز لا تتعارض مع أهداف التقصي مثل علاج المرضى بلا مقابل أو إهداء
الأطفال هدايا بسيطة نافعة.
-
يجب التعرف على أوقات تواجد أفراد عينة التقصي في منازلهم أو الأماكن المناسبة
لتجمعهم حتى يمكن إعداد برنامج زمني واقعي لإجراء الأنشطة المختلفة للتقصي.
ويمكن
القول إنه بدون مشكلة المجتمع community
participation من الصعب أن
يتم إنجاز التقصي بنجاح.
-
مشاركة الباحثين المحليين من العاملين في الحقل الصحي أو الزراعي. يجب أن يشارك
الباحثون المحليون في جمع مراحل التقصي التغذوي بدءا من التخطيط ثم التنفيذ ثم
المشاركة فيما يترتب على نتائج التقصي من برامج لرفع المستوى التغذوي في المجتمع.
-
دراسة جدوى feasibiltiy
تنفيذ التقصي. إن المعلومات التي تجمع أثناء التعرف
على
ميدان التقصي field reconnaissance
سوف تساعد في التعرف على مدى ملاءمة الخطة المبدئية للتقصي التغذوي مع الواقع ومدى
إمكانية تنفيذها بصورتها الحالية أو بعد تعديلها.
ب-
التخطيط الفني technical planning:
بناء
على أهداف التقصي وعلى المعلومات التي تم جمعها أثناء التعرف على ميدان التقصي
يمكن البدء في التخطيط الفني ويشمل التخطيط الفني إختيار طر التقصي selection of methods،
والاسترشاد الإحصائي statistical
guidance واختيار
الأجهزة والمعدات selection of equipments وتكوين فرق المسح التقصي" وتنسيقها organization of survery teems ثم تدريب أعضاء فرق التقصي والتأكد من تقييس
المفاهمي والطرق الفنية للتقصي training
and standardization
ويجب أن يكون للتقصي قائد أو مشرف team
leader or survey director
ينسق بين الطرق المختلفة التي يشملها التقصي، كذلك يساعد على توحيد القياسات integration of varios methods emplyed and
standardization
ج-
التقصي الارتيادي pilot survey:
لا
بد من إجراء تقص ارتيادي في إطار التخطيط الفني حتى يمكن التأكد من ملاءمة الخطة
المبدئية للمسح والتأكد من كفاءة المشاركين في التقصي، كذلك التحقق من كفاءة تصميم
استمارات التقصي. وبناء على نتائج التقصي الارتيادي يمكن أن تعدل الخطة أو
الاستمارات أو يعاد تدريب الباحثين.
ويوضح
الشكل 2 تتباع الخطوات الهامة في تخطيط التقصيات التغذوية
الشكل2-
تتابع الخطوات الهامة لتنفيذ التقصيات "المسوحات" التغذوية"*
*
المصدر: Jelliffe et al.1989
مرجع رقم "3".
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Measuring
the nutritional status of the community
Nutritional
surveys and food and nutrition surveillance
First:
nutritional inquiries in the community
...
Nutritional
surveys and food and nutrition surveillance:
Measuring
the nutritional status of the community requires access to different types of
information. This information can be collected in the context of nutritional
surveys, which are conducted once or repeatedly at specific intervals or within
the food and nutrition surveillance system, which means continuous access to
information.
First:
nutritional inquiries in the community
"Nutritional
surveys" are cross-sectional surveys of the prevalence and causes of malnutrition
and cross-sectional prevalence of longitudinal surveys to track the condition
on an ongoing basis. All aimed at:
-
To identify the types of diseases of malnutrition prevalent in society, whether
due to lack or increase, and what are the infected groups and places of
gathering and then the causes of the spread of these diseases.
-
Identify the available resources in the community "human resources, food,
financial resources, levels of education, infrastructure" to plan possible
solutions. To resolve the problem or problems.
-
Determination of basic baseline nutritional and dietary data on which the
nutritional status can be periodically assessed to detect the success or
failure of intervention programs or nutritional rehabilitation (nutriton
intervention programs)
Prior
to initiation of nutritional screening, the initial assessment of the
nutritional status should be conducted. The main sources of information for the
first evaluation.
-
Biological statistics related to health, food and the economic situation, at
the national level or for the area to be investigated, through publication or
personal contact.
-
The results of previous nutritional surveys at the national level or in the
investigation area, whether by publication or personal contact.
-
State food balance data showing the availability of various food constituents
and their content of energy and nutrients at the individual level. The data of
the food balance for the following years shows the trend and the extent of the
development of food availability, both in short and in excess.
1.
Planning for nutritional "surveys"
The
time and effort for proper planning of nutritional surveys [1, 3] provide a lot
of time and effort during implementation and help to ensure success of
investigation and avoid problems. Based on the objectives of investigating the
potential of manpower, financial and time, the following points can be
identified:
-
Type of inquiry, one-time, repeated, or long-term.
-
The type of methods used to gather information, whether physical or clinical,
laboratory or all combined. Will it be accompanied by measurements of food
consumption.
-
The groups to be examined are all population groups of the region or certain
ages.
-
The geographical location of the investigation.
At
this stage, the initial plan of the investigation is prepared and the previous
points are determined. It also specifies whether the investigation will be
conducted once or several times at specific intervals or will be the basis for
the establishment of a nutrition consolidation system.
2.
Previous measures for nutritional screening:
Pre-survey
arrangements are supposed to be implemented before this investigation is
complete. These include identification of the field of inquiry, technical
planning and pilot investigation.
A
- Identify the field of investigation:
-
Contact the local community where the inquiry will be conducted to local people
-
It usually takes several months for the communication process to reach an
understanding with the officials responsible for the investigation, as well as
with local officials, whether public, political, religious or all of them.
-
At a specific time, one of the officials responsible for organizing the
investigation must visit the field to identify community officials and gather
initial information on patterns of malnutrition, eating habits and lifestyle in
the community initially. As well as providing accommodation for researchers and
transportation.
-
In a simplified and understandable language, one should explain the
responsibility of the nutritional investigation to the objectives of the
investigation and its importance to raise the health and nutrition level of the
community concerned. It is important that the confidence of the local leaders
be gained and they are fully convinced of the investigation objectives to
convince the rest of the community in cooperation with those responsible for
the investigation.
-
In order to reach full cooperation with the members of the investigation
sample, especially in investigations that require periodic or periodic blood
samples or surveys, a type of incentive should be provided that does not
conflict with the objectives of the investigation, such as treating patients
without charge or giving children simple gifts.
-
The time of the presence of the members of the investigation sample should be
identified in their homes or appropriate places to gather so that a realistic
time schedule can be prepared for conducting the various investigative
activities.
It
can be said that without the community participation it is difficult to
complete the investigation successfully.
-
Participation of local researchers working in the field of health or
agriculture. Local researchers should be involved in the collection of
nutritional screening stages from planning, implementation, and participation
to the results of the investigation of programs to raise the nutritional level
in the community.
Feasibility
study feasibiltiy implementation of the investigation. The information
collected during recognition
Field
reconnaissance will help to determine the appropriateness of the initial
nutritional screening plan and the extent to which it can be implemented in its
current form or after modification.
Technical
planning:
Based
on the objectives of the investigation and the information collected during the
identification of the field of inquiry, technical planning can be initiated.
Technical planning includes the choice of methods, statistical guidance,
selection of equipments, and the formation of survery teems. T
0 Response to "Nutritional surveys and food and nutrition surveillance التقصيات "المسوحات" التغذوية والترصد الغذائي والتغذوي"
Post a Comment