Measuring the nutritional status of the community قياس الحالة التغذوية في المجتمع
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
قياس الحالة التغذوية في المجتمع Measuring the nutritional status of the community
مقدمة
...
قياس الحالة التغذوية في المجتمع
الدكتورة وفاء موسى
مقدمة:
إن
قياس الحالة التغذوية في المجتمع يهدف إلى الحصول على معلومات كافية تساعد في
التعرف على المشكلات التغذوية التي تؤثر على الصحة العامة، وكذلك التعرف على أسباب
هذه المشكلات وذلك للمساعدة في اتخاذ التدابير الوقائية والسيطرة على هذه
المشكلات.
ولكي
نتعرف على المعلومات المطلوب الحصول عليها لقياس الحالة التغذوية والغذائية لا بد
أن نتفهم العوامل التي تؤثر على الحالة التغذوية للفرد في المجتمع
"الشكل1". ويبين نموذج العوامل السببية للحالة الغذائية ما يلي:
1- تتوقف الحالة التغذوية، بصرف النظر عن
المرض، على ما يتناوله الفرد من غذاء.
2- يتوقف استهلاك الغذاء للفرد داخل الأسرة
على الغذاء المتاح للأسرة وعلى الوعي الغذائي لاختيار الطعام.
3
يتوقف الغذاء المتاح للأسرة على وفرة الغذاء في المجتمع والعلاقة بين أسعار الغذاء
وبين الدخل وعلى إنتاج المحاصيل الغذائية.
4
تتأثر العلاقة بين أسعار الغذاء وبين الدخل بالتوازن بين إنتاج الغذاء وبين كل من
مخزون الغذاء والواردات الغذائية، وفي بعض الحالات المساعدات الغذائية.
5- يتأثر الإنتاج المحلي للغذاء بالطقس
بالإضافة إلى عدد كبير من العوامل المرتبطة بعضها ببعض في داخل البلد أو خارجه.
الشكل1-
نموذج العوامل السببية للحالة التغذوية*
"*"
المصدر: WHO Techn. Rep. Ser. No. 593 "1976".
6- يتوقف الانتفاع بالغذاء على الحالة
الفيزيولجية والمرضية لجسم الإنسان الذي يتأثر بدوره بصحة البيئة وسهولة الحصول
على ماء مأمون، وعلى مدى تعرض الفرد للإصابة بالأمراض المعدية والطفيليات في
المجتمع.
مما
سبق يمكن تلخيص المعلومات المطلوبة لقياس الحالة التغذوية في المجتمع كما يلي:
أولا:
قياس الحالة التغذوية والصحية للفرد والمجتمع
ويتم
ذلك بعدة طرق أهمها ما يأتي:
1- القياسات الجسمية "الطول، الوزن، محيط
الذراع، ثخن الجلد".
2- الكشف السريري clinical
وملاحظة علامات سوء التغذية malnutrition "" "العين، الجلد.... الخ"
3- الفحوص المخبرية ومقارنتها بالمعدلات
الطبيعية.
4- الفحوص البيوفيزيائية biophysical
مثل تشخيص الرخد rickets
بالأشعة أو اختبار التلاؤم للظلام dark
adaptation test
أو ما يسمى بالعشى night blindness في حالات نقص فيتامين A
الخ.
ثانيا:
قياس العوامل المؤثرة والمحددة للحالة التغذوية والصحية للفرد والمجتمع وأهم هذه
العوامل ما يلي
1- توفر الطعام المتاح للفرد في المجتمع ويقاس
بالميزان الغذائي للدولة food
balance sheet
2- قياس الاستهلاك الغذائي للفرد أو الأسرة.
ويقاس بعدة طرق تتراوح بين الوزن الدقيق لاستهلاك الغذاء في اليوم "قياس
كمي" أو تذكر الغذاء للمستهلك خلال 24 ساعة بالمعايير والمكاييل المنزلية
"شبه كمي" أو قياس تكرار استهلاك الغذاء خلال فترات محددة بالتاريخ
الغذائي diet history & foof frequency "قياس نوعي".
3- العوامل البيولوجية الديموغرافية biodemographic
كالسن والجنس وعدد الأطفال وحجم الأسرة ونوعها والفترة بين حمل وآخر والحالة
الفيزيولوجية مثل الحمل والرضاعة.
4- الأمراض المعدية والطفيلية مثل الإسهال
والحصبة ودودة الصفر Ascaris والبهارسيا schistosoma.
5- العوامل الاجتماعية والاقتصادية والثقافية
كالدخل والمهنة والتعليم والعادات والتقاليد والمعتقدات.
6- توفر الخدمات الصحية في المجتمع.....الخ
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Measuring
the nutritional status of the community
an
introduction
...
Measuring
the nutritional status of the community:
Dr.
Wafa Mousa
an
introduction:
The
measurement of nutritional status in the community aims to obtain sufficient
information to help identify nutritional problems affecting public health, as
well as identify the causes of these problems to help take preventive measures
and control these problems.
In
order to identify the information needed to measure the nutritional and
nutritional status, we must understand the factors that affect the nutritional
status of the individual in society (Figure 1). The causal factors model of the
nutritional status shows:
1.
The nutritional status, irrespective of illness, depends on the individual's
intake of food.
2.
Consumption of per capita food in the household depends on food available to
the household and food awareness of food selection.
3.
Food available to the family depends on the abundance of food in society, the
relationship between food prices and income, and on the production of food
crops.
4
The relationship between food prices and income is affected by the balance
between food production and food stocks, food imports and, in some cases, food
aid.
5.
Domestic food production is affected by weather as well as a large number of
interrelated factors both within and outside the country.
Figure
1. Model of causal factors for nutritional status *
"*"
Source: WHO Techn. Rep. Ser. No. 593 "1976".
6.
The use of food depends on the physiological and pathological condition of the
human body, which in turn is affected by the health of the environment, access
to safe water, and the extent to which the individual is exposed to infectious
diseases and parasites in society.
From
the above, the information required to measure the nutritional status of the
community can be summarized as follows:
First:
Measuring the nutritional and health status of the individual and society
This
is done in several ways, the most important of which are the following:
1.
Body measurements "Height, weight, arm circumference, thickening of the
skin".
2
- clinical and observation of signs of malnutrition "" "eye,
skin .... etc"
3.
Laboratory tests and comparison with normal rates.
4.
Biophysical tests such as rickets, dark adaptation test, or so-called blindness
in cases of vitamin A deficiency, etc.
Second:
Measuring the factors affecting the nutritional and health status of the
individual and society. The most important of these factors are the following:
1
- Availability of food available to the individual in the community and
measured by the state food balance food balance sheet
2.
Measuring food consumption per capita or household. It is measured in a number
of ways, ranging from the precise weight of food intake per day to
"quantitative measurement" or recalling food to consumers within 24
hours by "quasi-quantitative" measures or measuring the frequency of
food consumption during specific periods of food history and foof frequency.
3.
Biodemographic factors such as age, sex, number of children, size and type of
family, period between pregnancy and another, physiological condition such as
pregnancy and lactation.
4-
Infectious and parasitic diseases such as diarrhea, measles, Ascaris and
schistosoma.
5.
Social, economic and cultural factors such as income, occupation, education,
customs, traditions and beliefs.
6-
Availability of health services in the community ..... etc
0 Response to "Measuring the nutritional status of the community قياس الحالة التغذوية في المجتمع"
Post a Comment