بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Methods of measuring the determinants and determinants of the nutritional status of the individual and society طرق قياس العوامل المؤثرة والمحددة للحالة التغذوية للفرد والمجتمع

طرق قياس العوامل المؤثرة والمحددة للحالة التغذوية للفرد والمجتمع Methods of measuring the determinants and determinants of the nutritional status of the individual and society

مدخل
...

طرق قياس العوامل المؤثرة والمحددة للحالة التغذوية للفرد والمجتمع:

كما أوضحنا في مقدمة هذا الفصل فإن أهم هذه العوالم هي:
1- توافر الغذاء في الدولة، ويقاس بالميزان الغذائي للبلد food balance sheet "FBS"
2- توافر الغذاء داخل الأسرة أو الأمن الغذائي داخل الأسرة household food security، ويقاس بالطرق المختلفة للاستهلاك الغذائي للأسرة، كذلك استبيان مدى إنتاج الأسرة لغذائها.
3- استهلاك الغذاء على مستوى الفرد، ويقاس بطرق تقييم الاستهلاك الغذائي للفرد.
4- العوامل البيولوجية الديمرغرافية biodemographic factors داخل الأسرة، كالسن، والجنس وعدد الأطفال داخل الأسرة، وحجم الأسرة، والفترة بين حمل وآخر، والسن عند الإنجاب، وكذلك الحالة الفيزيولوجية مثل الحمل والإرضاع. وتقاس هذه العوامل باستبيان مفصل يكشف عن هذه الجوانب داخل العينة المختارة للتقصيات التغذوية.
5- العوامل الاجتماعية والاقتصادية والثقافية كالدخل، والمهنة، ودرجة التعليم لرب وربة الأسرة، ونوع المسكن وممتلكات الأسرة، كذلك العادات والتقاليد والمعتقدات وخاصة ما يتعلق بالغذاء وأسلوب الحياة. وتقاس هذه العوالم باستبيان مفصل بجانب طرق الترصد لفترات طويلة anthropological studis rapid assessment procedures "RAP"
6- مدى الرعاية المتوفرة caring capacity للفرد داخل الأسرة والمجتمع، وتقاس هذه العوامل باستبيان مفصل بجانب طرق الترصد observation methods لمدد طويلة. كذلك دراسة تفاصيل نوعية الحياة، ومنها قياس توزيع وقت الأم "time allocation studies "دراسة أتنية وصفية ethnographic" أو ربة الأسرة بين الأنشطة المختلفة ومدى عنايتها بنظافة المنزل أو نظافة الطفل أو تغذية الطفل ... إلخ وقد أجريت مثل هذه الدراسات حديثا في القرية المصرية [31، 32، 43، 44] .
7- توفر الخدمات الصحية في المجتمع، مثل توافر وحدات الرعاية الصحية الأولية، وكذلك وفرة المياه النقية والصرف الصحي على مستوى المجتمع والأسرة، وقياس استفادة أفراد عينة المسح التغذوي من هذه الخدمات مثل اللقيح، وتنظيك الأسرة، والتوعية الصحية والغذائية، وتوفر سبل الوقاية والعلاج بالاستبيان المفصل والمقابلة الشخصية وطرق الترصد "RAP".

8- معدل الإصابة بالأمراض المعدية لما لها من علاقة وثيقة بالحالة التغذوية مثل الإسهال، وأمراض الجهاز التنفسي الحادة، والإصابة بالطفليليات. وتقاس هذه الأمراض إما بالكشف الطبي أو التاريخ الطبي أو تحليل البول والبراز كما في حالة الطفيليات.
ومن الثابت علميا أن كل هذه العوامل تتداخل مع بعضها وتؤثر على الحالة التغذوية للفرد والمجتمع كما هو مبين في الشكل 7.
الشكل 7- أسباب سوء التغذية
المصدر: Who/ Fao/ Unicef. مرجع رقم "45"

أولا: الميزان الغذائي للدولة

في كثير من الدول، تجمع معلومات سنويا عن مدى توفر الغذاء على مستوى الدولة وهذا ما يسمى بالميزان الغذائي food balance. ومنذ عام 1961 أنشأت منظمة الأغذية والزراعة التابعة للأمم المتحدة نظاما مبنيا على الحاسوب لجمع المعلومات عن الزراعة والغذاء من 162 دولة [46] .
ويقصد بالميزان الغذائي تقديرات تبين جميع كميات الأصناف المختلفة من الأطعمة أو مجاميع الأطعمة التي تنتج محليا في بلد من البلدان خلال فترة معينة، عادة سنة. وتضاف إلى هذه الكميات المحلية الأطعمة المستورة، ثم تحسب أي تعديلات في تقدير المخرون من الطعام خلال نفس المدة "سنة". ويطرح من هذه الكميات ما صدر من أطعمة، كذلك ما استخدم نفس المدة "سنة". ويطرح من هذه الكميات ما صدر من أطعمة، كذلك ما استخدم في الزراعة أو إطعام الحيوانات أو استعمل في الصناعة أو أي استخدامات أخرى غير الطعام، مع اعتبار الفاقد، من الأطعمة أثناء النقل والتخزين. إن الأرقام التي تنتج من هذه الموازنة تعبر عن كمية الأطعمة المتاحة للاستهلاك الآدمي، وتحسب من المعلومات المتاحة عن التعداد في الدولة والأرقام الكلية للأطعمة المختلفة الكمية المتاحة النظرية لكل فرد في الدولة من الأطعمة المختلفة. وهذه الأرقام افتراضية نظرية لأنها لا تعبر عن الاستهلاك الفعلي للأفراد ولكن تعبر عن الأطعمة المتوفرة.

ومن جدول تحليل الأطعمة المحلية "قطرية أو إقليمية" يمكن تحويل هذه الكميات من الأطعمة المختلفة إلى طاقة وعناصر غذائية مختلفة. وبذلك يمكن حساب نصيب الفرد المتاح من كل من الطاقة والعناصر المختلفة، ووفقا للتركيبة السكانية في الدولة، كما يمكن حساب متوسط احتياجات الفرد من الطاقة والعناصر المختلفة RDA" recommended dietary allowances، ثم تحسب النسبة المئوية للكمية المتاحة بالنسبة للاحتياجات الغذائية "RDA%". وهذه الأرقام تعبر عن مدى الإكتفاء الذاتي للدولة وأوجه النقص أو الزيادة في الاحتياجات.

1- فوائد الميزان الغذائي:

- يبين الاتجاهات في الدولة هل هي إلى الأحسن أم إلى الأسوأ على مدار السنين.
- يمثل تقييما للإنتاج الزراعي والغذائي في الدولة ويبين أوجه النقص في الأطعمة المختلفة.
- يمكن الدولة من تقييم مدى اعتمادها على إنتاجها المحلي أو اعتمادها على الاستيراد وتأثير ذلك على ميزان المدفوعات والديون.
- يساعد في وضع السياسة الغذائية والزراعية والاقتصادية لفترات قادمة.

2- محدودية الميزان الغذائي:

- تكون الأرقام المستنبطة تقريبية، كما أنها تعبر عن الوضع في الدولة بأكملها بغض النظر عن الاختلافات في توزيع الطعام بين المناطق المختلفة وفي الفصول المختلفة وبين الفئات المختلفة.
- إن الأطعمة المنتجة في المنزل نادرا ما يمكن الوصول إليها.
- إن المنتج من لبن الأم والمتاح لتغذية الأطفال لا يمكن تقديره [47] .
وبالرغم من هذه المحدودية، فإن للميزان الغذائي قيمة كبيرة في إلقاء الضوء على وضع الأم الغذائي في الدولة. وهو يساعد، بجانب الطرق الأخرى المستخدمة لقياس الحالة التغذوية، على إلقاء مزيد من المعلومات عن الوضع الغذائي في بلد ما.
وتستخدم بعض الدول الميزان الغذائي كبديل عن المسوح القومية للاستهلاك الغذائي national food consumption surveys في قياس الاستهلاك الغذائي للفرد. وهذا الاتجاه يجب أن لا يستمر حيث أن كلا من الميزان الغذائي ومسوحات الاستهلاك الغذائي له أهدافه ومجاله المختلف [48] .
وفي مصر قورنت أرقام الميزان الغذائي مع نتائج المسح القومي للاستهلاك الغذائي من حيث متوسط نصيب الفرد من الكالوري والبروتين الكلي والحيواني. وقد أوضحت هذه المقارنة تقاربا في أرقام الكالوري والبروتين الكي واختلافا كبيرا في ارقام البروتين الحيواني. وقد أرجع ذلك إلى الأطعمة الحيوانية المنتجة في المنزل كالدواجن والحيوانات والبيض والجبن واللبن، فكان نصيب الفرد من البروتين الحيواني من المسح القومي أكثر من ضعفي الرقم المستنبط من الميزان الغذائي "49] .
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.

Measuring the nutritional status of the community
Methods of measuring the determinants and determinants of the nutritional status of the individual and society
entrance
...
Methods of measuring the determinants and determinants of the nutritional status of the individual and society:
As we explained in the introduction to this chapter, the most important of these worlds are:
1. Food availability in the country, measured by the country's food balance sheet "FBS"
2. Availability of food in the household or household food security, measured in different ways for household food consumption, as well as a questionnaire on the extent of the family's production of food.
3. Consumption of food at the individual level, measured by ways of assessing food consumption per capita.
4. Biodemographic factors within the family, such as age, sex, number of children within the family, family size, period between pregnancy and last, age at childbearing, as well as physiological condition such as pregnancy and breastfeeding. These factors are measured by a detailed questionnaire that reveals these aspects within the sample selected for nutritional surveys.
5. Social, economic and cultural factors such as income, occupation, education of the head and head of the household, type of housing and family property, as well as customs, traditions and beliefs, especially regarding food and lifestyle. These worlds are measured
In a detailed questionnaire along with the long-term anthropological survey rapid assessment procedures (RAP)
6. The extent of care available to the individual within the family and community, measured by a detailed questionnaire along with long-term observation methods. As well as study the details of the quality of life, including the measurement of the distribution of time of the mother "time allocation studies" ethnographic study "or the housewife between the various activities and the extent of care for the cleanliness of the house or the cleanliness of the child or child nutrition, etc. Such studies have been conducted recently in the Egyptian village [31, 32, 43, 44].
7. The availability of health services in the community, such as the availability of primary health care units, as well as the availability of clean water and sanitation at the community and family level, and the measurement of the utilization of nutrition survey sample members such as vaccinations, family planning, health and nutrition education, Joint, Personal Interview and Surveillance Methods "RAP".
8. The rate of infectious diseases because of their close relationship with the nutritional status such as diarrhea, acute respiratory diseases, and infection of parasites. These diseases are measured either by medical examination, medical history, urinary and fecal analysis, as in the case of parasites.
It is scientifically proven that all these factors overlap and affect the nutritional status of the individual and society as shown in Figure 7.
Figure 7. Causes of malnutrition
Source: Who / Fao / Unicef. Reference No. 45
First: the food balance of the state
In many countries, information is collected annually on the availability of food at the state level, this is called the food balance. Since 1961, the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) has established a computer-based system to gather information on agriculture and food from 162 countries.
The food balance is an estimate showing all quantities of different foods or groups of foods produced locally in a country during a given period, usually one year. In addition, local quantities are added to the imported foods, and any changes in the estimate of the food intake are calculated during the same period. These quantities are subtracted from the foods produced, and the same period was used for "one year". These quantities are subtracted from foods, as well as those used in agriculture, animal feeding, industrial use or other non-food uses, with waste being considered as food during transport and storage. The figures produced from this budget reflect the amount of food available for human consumption. It is calculated from the available information on the census in the country and the total number of foods available to each individual in the state of different foods. These figures are hypothetical because they do not reflect the actual consumption of individuals but reflect the foods available.
From the local or regional food analysis table, these quantities of different foods can be converted to energy and various nutrients. Thus, it is possible to calculate the per capita available for both energy and various components, according to the population composition of the country, and the average RDA "recommended dietary allowances" can be calculated and the percentage of the available amount for the RDA is calculated. The figures reflect the extent of self-sufficiency of the State and deficiencies or increased requirements.
1. Benefits of food balance:
- Shows trends in the state whether it is the best or the worst over the years.
- represents an assessment of agricultural and food production in the country and shows deficiencies in different foods.
- The state can assess the extent to which it depends on its domestic production or dependence on imports and its impact on the balance of payments and debt.
- Helps in developing food, agricultural and economic policy for future periods.
2- Limited food balance:
- The numbers are approximate, and they reflect the situation in the whole country, regardless of differences in the distribution of food between the different regions and in different seasons and between different groups.
- Foods produced at home are rarely accessible.
- The product of mother's milk and available for child nutrition can not be estimated [47].
Despite this limitation, the food balance has great value in shedding light on the mother's nutritional status in the country. Along with other methods used to measure nutritional status, it helps to shed more information on the nutritional status of a country.
Some countries use the food balance as an alternative to national food consumption surveys


Related Post:




0 Response to "Methods of measuring the determinants and determinants of the nutritional status of the individual and society طرق قياس العوامل المؤثرة والمحددة للحالة التغذوية للفرد والمجتمع"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel