Measuring the food consumption of the family and the individual قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة والفرد
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
ثانيا:
قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة والفرد Measuring the food consumption of the family and the individual
مدخل
...
ثانيا: قياس الاستهلالك الغذائي للاسرة والفرد
يقصد
بالاستهلاك الغذائي الاقتصادي economic
consumption، وهو قيمة
ما يدخل المنزل من طعام لاستهلاك الأسرة، والاستهلاك الغذائي الفيزيولوجي physiological cosumption or food intake وهو ما يدخل جسم الإنسان من طعام.
1- أهداف القياس وأهميته:
إن
إجراء الدراسات الميدانية يهدف إلى جمع المعلومات الصحيحة ليس بهدف جمع المعلومات
لذاتهان بل لأن تكون الخطوة الأولى في سبيل التخطيط لسياسة غذائية متكاملة تهدف
إلى إصلاح وتحسين الحالة التغذوية في المجتمع بتنفيذ البرامج التدخلية المناسبة.
وتبرز
أهمية دراسات قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة والفرد في تجميع المعلومات التالية
[50] :
أ-
استهلاك الأطعمة المختلفة للفرد والأسرة ومدى كفاية الغذاء لتغطية الاحتياجات
الغذائية من الطاقة والعناصر الغذائية المختلفة، والاكتشاف المبكر للفئات المعرضة
لخطر الإصابة بالأمراض الغذائية، وبذلك يتم التدخل قبل الإصابة بالأمراض فعلا.
ب-
توزيع الأطعمة بين فئات السن والجنس والجهد والدخل المختلفة، على مدار السنة، أي
في الفصول المختلفة والمواسم والأعياد والصيام. كذلك توزيع الأطعمة المختلفة بين
أفراد الأسرة، ومدى تأثير العوامل البيئية المختلفة، كارتفاع الأسعار على
الاستهلاك الغذائي، ومدى تأثير العادات الغذائية على الإصابة بسوء التغذية.
إن
هذه المعلومات تساعد في التوصل إلى أسباب حدوث سوء التغذية، سواء بالنقص أو
الزيادة وبذلك تساعد في إيجاد الحلول العملية للوقاية والعلاج.
ج-
التعرف على الاحتياجات الغذائية لفئات السن والجنس والجهد المختلفة، تحت الظروف
المختلفة، وذلك بدراسة غذاء المجموعات التي تتمتع بصحة جيدة.
د-
التعرف على تطور الغذاء على مدار السنين وتأثير ذلك على الإصابة بالأمراض. ومثال
ذلك ما حدث في بعض دول المنطقة من تطور نمط الغذاء إلى نمط الدول الغنية، وما صاحب
ذلك من ازدياد معدل الإصابة بالأمراض غير السارية المتعلقة بالإفراط وعدم توازن
القوت diet- related chronic noncommunicable
diseases، مثل السمنة
والسكري وتصلب الشرايين، وما يتبعها من مضاعفات.
هـ-
الاستهلاك الغذائي للفئات المستهدفة قبل وبعد تنفيذ البرامج التدخلية intervention programmes، مثل برامج التثقيف الغذائي، وبذلك يمكن
تقييم أثر هذه البرامج وهل حققت أهدافها كاملة أو جزئيا أو لم تحقق الفائدة
المرجوة منها.
و
إن دراسة الاستهلاك الغذائي للأسر والأفراد هي الطريقة الوحيدة التي يمكن بها
الحصول على معلومات عن الإنتاج الغذائي على مستوى الأسرة، مثل الدواجن، والألبان،
والبيض، أو من الحقل أو الحديقة. كذلك التعرف على المصادر المختلفة لغذاء الأسرة والطرق
المتعددة للتصرف في الفائض وحجم الفضلات. وعلى سبيل المثال فمن خلال دراستين
أجريتا في مصر إحدهما قومية والأخرى دراسة طولية على القرية المصرية [49 و51] تبين
أن الأسر في القرية المصرية تحولت إلى أسر مستهلكة للطعام عن طريق الشراء أكثر
منها منتجة له.
2- صعوبات القياس:
هناك
صعوبات عديدة تحد من قيمة تقصيات الاستهلاك الغذائي منها:
أ- صعوبات تتعلق بأفراد أو أسر العينة
-
في معظم الدول النامية يعتبر ما يتناوله الفرد أو الأسرة من غذاء من أدق الخصوصيات
غير المستحب التحدث فيها مع الغرباء. لذلك فإن أخصائية التغذية التي تقوم بإجراء
الدراسة والمقابلة مع ربة الأسرة لا بد أن تنشأ بينهما علاقة ودية ونوع من الألفة
حتى يمكنها الحصول على المعلومات الصحيحة.
وقد
ثبت ذلك من إحدى الدراسات الطولية التي كانت تجرى في إحدى قرى مصر [50] وكانت
تستلزم تغيير الباحثات كل ثلاثة أشهر لضمان عدم تحيز المعلومات. ولكن هذا الإجراء
لم يتم لأن 25% من الأسر رفضت هذا التغيير، كما ثبت أن الأسر التي قبلت التغيير لم
تعط المعلومات الصحيحة للباحثة التي استجدت عليها.
-
كذلك هناك صعوبة للتأكد من أن نمط الاستهلاك الغذائي للأسرة أو الفرد لن يتغير
طوال مدة البحث سواء للأحسن للتظاهر أو إلى الأسوأ لطلب المعونة.
ب- صعوبات فنية
-
تقدير الفائض والفاقد من الغذاء المستهلك.
-
تغير وزن الأطعمة وقيمتها الغذائية بعد الطهي.
-
تحويل المكاييل والمعايير المنزلية التي قيس بها استهلاك الطعام إلى الوحدات
القياسية للوزن مثل الغرام أو الكيلو غرام.
-
تقدير الغذاء المستهلك خارج المنزل.
-
تكرار الاستهلاك الغذائي أو تناول الطعام بين الوجبات بطريقة غير منتظمة
-
تكرار الاستهلاك الغذائي أو تناول الطعام بين الوجبات بطريقة غير منتظمة في كثير
من أسر الدول النامية. وقد ثبت هذا في إحدى الدراسات الدقيقة التي أجريت على عينة
من الأطفال في سن ما قبل المدرسة وبعد الفطام مباشرة في إحدى القرى المصرية. وكانت
الطريقة المستخدمة لقياس الاستهلاك الغذائي للأطفال هي طريقة الملاحظة المستمرة مع
الوزن الدقيق [52] . وقد تبين أن هؤلاء الأطفال لا يتناولون وجبات منتظمة بل
تقريبا كل ساعة أو ساعتين يتناولون شيئا من الطعام، وفي معظم الأحيان تشارك الأم
أيضا طفلها.
ج- صعوبات إحصائية
-
مثل وجوب إجراء تعداد أو مسح شامل للمجتمع قبل اختيار العينة.
-
كذلك عدم استجابة بعض الأسر للبحث ورفضهم الاستمرار في الدراسة، مما يؤدي إلى تناقض
العينة وخاصة في الأبحاث الطولية طويلة الأمد.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Measuring the nutritional status of the community
Second:
Measuring the food consumption of the family and the individual
entrance
...
Second:
Measurement of food intake for the family and the individual
Economic
consumption is the value of household food, physiological cosumption or food
intake, which enters the human body from food.
1.
Measurement objectives and importance:
Field
studies aim at collecting the right information not only for the purpose of
collecting information but also for the first step in planning an integrated food
policy aimed at reforming and improving the nutritional status of society by
implementing appropriate intervention programs.
The
importance of household and individual food consumption measurement studies is
highlighted in the compilation of the following information [50]:
A
- consumption of different foods for the individual and the family and the
adequacy of food to cover food needs of energy and various nutrients, and early
detection of groups at risk of food diseases, and thus intervene before the disease
actually.
B)
Distribution of food between different age groups, sex, effort and income,
throughout the year, ie in different seasons, seasons, holidays and fasting. As
well as the distribution of different foods among family members, and the
extent of the impact of various environmental factors, such as high prices on
food consumption, and the impact of dietary habits on the incidence of
malnutrition.
This
information helps to identify the causes of malnutrition, whether it is
decreasing or increasing and thus helps in finding practical solutions for
prevention and treatment.
C
- To identify the nutritional needs of different age groups, sex and effort,
under different circumstances, by studying the diet of groups that enjoy good
health.
(D)
Identification of the development of food over the years and the impact on
disease. For example, in some countries of the region, the development of the
pattern of food to the pattern of rich countries, coupled with the increase in
the incidence of non-communicable diseases related to obesity-related chronic
noncommunicable diseases, such as obesity, diabetes and atherosclerosis, and
subsequent complications.
E)
Food consumption of the target groups before and after the implementation of
intervention programs, such as nutrition education programs, so that the impact
of these programs can be assessed and whether they have achieved their
objectives in whole or in part or have not benefited them.
The
study of household and individual food consumption is the only way to obtain
information on food production at the household level, such as poultry, dairy,
eggs, field or garden. As well as to identify the different sources of family
food and multiple ways to manage the surplus and the volume of waste. For
example, through two studies conducted in Egypt, one national and the other a
longitudinal study on the Egyptian village [49 and 51], it was found that
families in the Egyptian village turned into food consuming households by
buying more than producing them.
2.
Measuring difficulties:
There
are many difficulties that limit the value of food consumption surveys,
including:
Difficulties
related to individuals or families of the sample
-
In most developing countries, eating one or more of the food is one of the most
undesirable characteristics to talk to strangers. Therefore, the nutritionist
who conducts the study and interview with the housewife must have a friendly
relationship and a kind of familiarity so that they can get the right
information.
This
was proved by a longitudinal study conducted in a village in Egypt [50] which
required changing the researchers every three months to ensure that information
was not biased. However, this procedure was not implemented because 25% of the
families rejected this change. It was also proved that the families who
accepted the change did not give the correct information to the researcher.
-
There is also a difficulty in ensuring that the pattern of food consumption of
the family or individual will not change throughout the research period,
whether for better demonstration or worse for aid.
Technical
difficulties
-
Estimate surplus and loss of food consumed.
-
Change the weight of food and food value after cooking.
-
Conversion of household and household standards to measure food consumption to
weight units such as grams or kilograms.
-
Determination of food consumed outside the home.
-
Frequent consumption of food or eating between meals in an irregular manner
-
Frequent consumption of food or eating between meals in an irregular way in
many families of developing countries. This was demonstrated in one of the
careful studies conducted on a sample of pre-school children and after weaning
directly in an Egyptian village. The method used to measure food consumption
for children was the method of continuous observation with precise weight [52].
These children were found to be eating not only regular meals but almost every
hour or two they ate, and most often the mother also shared her baby.
Statistical
difficulties
-
such as a census or a comprehensive survey of the community prior to sample
selection.
-
The lack of response of some families to research and their refusal to continue
the study, leading to a contradiction of the sample, especially in longitudinal
long-term research.
0 Response to "Measuring the food consumption of the family and the individual قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة والفرد"
Post a Comment