بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Methods of measuring household food consumption طرق قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة

3- طرق قياس الاستهلاك الغذائي:

تختلف طرق قياس الاستهلاك الغذائي تبعا للهدف من إجراء الدراسة، وهي تختلف في أنواعها ودقتها ومدتها. وهناك اعتبارات أخرى تحدد اختيار الطريقة المناسبة للدراسة مثل:

- عدد الأفراد الذين ستجري عليهم الدراسة أو حجم العينة، ودرجة فهمهم وتعاونهم ووقتهم المتاح.
- الطرق المتاحة لجمع وتحليل البيانات اللازمة لتحقيق الأهداف التي سبق تحديدها.
- التدريب ومدى توافر الأفراد اللازمين لإجراء الدارسة ومستوى خبرتهم ومؤهلاتهم.
- كيفية ربط المعطيات الغذائية مع النتائج الطبية والمخبرية، كذلك مع نتائج البحث الاجتماعي والاقتصادي. فمثلا قياس الحالة التغذوية للفرد في المجتمع يستلزم قياس الاستهلاك الغذائي للفرد لبيان الطاقة والعناصر الغذائية المختلفة التي تناولها الفرد وعلاقتها بالحالة التغذوية. ولكن بينت الدراسات في معظم الدول النامية، أن دراسة غذاء الفرد تستلزم أيضا دراسة غذاء الأسرة وذلك للأسباب التالية [50] .
- يتناول أفراد الأسرة جميعهم أو معظمهم الطعام من طبق واحد.
- أصناف الأطعمة المركبة مثل المحشي أو الخضار المطبوحة ... إلخ تختلف مكوناتها وطريقة إعدادها من أسرة إلى أسرة، ولذلك يلزم أثناء الدراسة التعرف على مكونات الأصناف المركبة من ربة الأسرة، وهذا يستلزم دراسة غذاء الأسرة.
- عدم توفر جداول تحليل الأطعمة للوجبات المطهية أو المركبة في معظم دول المنطقة التي توفي بجميع الأصناف المستهلكة.

لذلك في الحالات التي تستلزم قياس غذاء الفرد، يفضل أن يكون هذا القياس مصحوبا بقياس استهلاك الأسرة بالنسبة للوجبات المشتركة حتى يمكن الحصول على معلومات دقيقة.



أ- طرق قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة Methods of measuring household food consumption
إن الطرق المستخدمة في الدول المتقدمة، حيث ترتفع نسبة التعليم، لا تناسب الدول النامية حيث تتفشى الأمية بين ربات البيوت في الطبقات محدودة الدخل. وبصفة عامة فإن طرق قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة يمكن تصنيفها إلى أربع طرق رئيسية [8، 53، 54] .
طريقة وزن الوجبات. يسجل الباحث ما كل ما يدخل الأسرة من طعام للاستهلاك في اليوم بالميزان أو بالمعايير المنزلية. وهذا يستلزم تواجد الباحث في أول اليوم وقبل الوجبات ليسجل وزن جميع الأطعمة. أما الطعام الفائض الذي لم يستهلك، فيجب وزنه في حالة قياس الاستهلاك الفيزيولوجي للطعام food intake. أما إذا كان الهدف من الدارسة الاستهلاك الاقتصادي economic consumption فلا يوزن الفائض، وعادة تستمر الدراسة لمدة أسبوع. ومن عيوب هذه الطريقة أنها تمثل عبئا كبيرا على الأسرة لتواجد الباحث مع كل وجبة.
طريقة سجلات الطعام. وتتلخص هذه الطريقة في وزن جميع الأطعمة المختزنة بالمنزل عند بدء الدراسة وعند انتهائها، ثم تسجل جميع الأطعمة التي تدخل المنزل أثناء مدة الحصر، سواء عن طريق الشراء أو من الحديقة أو الحقل أو هدية أو أي مصدر آخر. وتحذف كميات الأطعمة التي يتناولها الزوار أو تخرج من المنزل أو تطعم للحيوانات أو الفضلات. ويعتبر الناتج هو ما تناولته الأسرة أثناء الحصر الذي يستمر عادة لمدة أسبوع. وتعتبر هذه الطريقة دقيقة في الحصول على تقدير كمي لغذاء الأسرة، ولكنها لا تلائم الدول النامية حيث الأسر محدودة الدخل والثقافة، إذ تتطلب هذه الطريقة التعاون التام من ربة الأسرة. ومن عيوب هذه الطريقة أيضا أن الأسرة يمكن أن تغير من غذائها لتسهيل عملية التسجيل أو للتفاخر أو طلب المعونة.
طريقة القائمة. وفي هذه الطريقة تستخدم الباحثة قائمة تحوي جميع مجموعات الأطعمة والأطعمة الرئيسية داخل كل مجموعة في استبيان معد مسبقا، ثم تسأل ربة الأسرة عن الكميات سواء بالوزن أو بالأسعار التي استهلكتها الأسرة في مدة محدودة "غالبا أسبوع". ومن مزايا هذه الطريقة مفيدة لأنها مبنية على استرجاع الغذاء السابق فهي لا تغير من العادات الغذائية والنمط المعتاد. ولكن من عيوب هذه الطريقة أنها غير دقيقة لصعوبة تذكر الطعام المستهلك لمدة أسبوع.
طريقة المفكرة. يطلب من ربة الأسرة تسجيل جميع الأطعمة التي تشترى يوما بيوم أو تدخل المنزل للاستهلاك من أي مصدر لمدة أسبوع. وهي تناسب الأسرة المحدودة الدخل التي لا يوجد عندها مخزون من الأطعمة، ولكن من عيوبها أنها تتطلب ربة أسرة متعلمة، وتتطلب مجهودا كبيرا من جانب ربة الأسرة، وهي غير ملائمة للدول النامية.
الطرق المولفة من عدة طرق. إن مراكز البحوث في أي بلد من البلدان يمكنها أن تطور هذه الطرق المذكورة بما يلائم طبيعة المجتمع المحلي. فمثلا أوضحت الدراسات المختلفة التي قام بها معهد التغذية في مصر في العقدين الماضيين أن طريقة وزن الوجبات، كما وصفت في المراجع، أي حضور الباحثة بنفسها وزن الوجبات أولا بأول، غير ملائمة للبيئة المصرية بتقاليدها، ومثلها كثير من دول المنطقة. وقد أمكن تحوير طريقة سجلات الطعام inventory method بحيث يستغنى عن وزن المخزون في أول وآخر مدة البحث، ويكتفى بالحصول على الغذاء المستهلك في اليوم السابق ومصادر وكيفية التصرف في المتبقي، ثم وزن عينات من الطعام لمعرفة أوزان المكاييل والمعايير المنزلية أو كميات الطعام تبعا للكالوري. وقد أجريت تجرية دقيقة في القرية المصرية وثبت منها أن الطريقة المحورة وهي "دراسة غذاء اليوم السابق مع استخدام طريقة الوزن" مقبولة من المجتمع وأدت إلى الحصول على نفس النتائج التي تحصل عليها بطريقة "سجلات الطعام" المرفوضة من المجتمع [51] .
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.

Measuring the nutritional status of the community
Second: Measuring the food consumption of the family and the individual
3 - Methods of measuring food consumption:
The methods of measuring food consumption vary according to the purpose of the study and differ in their types, accuracy and duration. Other considerations include the choice of the appropriate method of study such as:
- Number of individuals to be studied or sample size, degree of understanding, cooperation and time available.
- Methods available to collect and analyze data needed to achieve previously defined objectives.
- Training and the availability of individuals required to conduct the study and their level of expertise and qualifications.
- How to link nutritional data with medical and laboratory results, as well as with social and economic research results. For example, measuring the nutritional status of the individual in society requires measuring the food consumption of the individual to show the energy and different nutrients
Which are addressed by the individual and their relation to the nutritional status. However, studies in most developing countries have shown that the study of individual food also requires study of family food for the following reasons [50].
- All or most family members eat food from one dish.
- Varieties of foods such as stuffed vegetables or cooked vegetables, etc. The composition and composition of their products vary from family to family. Therefore, it is necessary to study the components of the composite items of the housewife.
- Lack of food analysis tables for meals cooked or compounded in most countries of the region that died of all consumables.
Therefore, in cases where a person's food is required to be measured, it is recommended that this measurement be accompanied by a measurement of household consumption for shared meals so that accurate information can be obtained.


Methods of measuring household food consumption:
The methods used in developed countries, where the rate of education is high, are not suitable for developing countries where illiteracy is widespread among housewives in low income classes. In general, methods of measuring household food consumption can be classified into four main ways [8, 53, 54].
Method of weighing meals. The researcher records what each family enters for food consumption per day by balance or by household standards. This requires the researcher to be present at the beginning of the day and before meals to record the weight of all foods. The excess food that is not consumed should be weighed if the food intake is measured. If the objective of the study is economic consumption, the surplus is not weighted, and usually lasts for one week. A disadvantage of this method is that it represents a great burden on the family to the presence of the researcher with each meal.
Method of food records. This method summarizes the weight of all foods stored in the house at the beginning and end of the study, and then record all the foods that enter the house during the inventory period, whether by buying from the garden or field or gift or any other source. And deleted
The quantities of food that visitors eat, go out of the house, or feed animals or waste. The result is what the family took during the inventory, which usually lasts for a week. This method is accurate in obtaining a quantitative estimate of household food, but it is not appropriate for developing countries where families have limited income and culture. This method requires the full cooperation of the housewife. The disadvantage of this method is also that the family can change its diet to facilitate the registration process or to boast or request aid.
Menu method. In this method, the researcher uses a list of all the food groups and main foods within each group in a pre-prepared questionnaire, and asks the housewife about the quantities, either by weight or by the prices consumed by the family in a limited period of "often a week". The advantages of this method are useful because they are based on the retrieval of the former food they do not change the habits of food and the usual pattern. But the disadvantages of this method are that it is inaccurate for the difficulty of remembering the food consumed for a week.
Notepad method. The housewife is required to record all foods purchased daily or to enter the house for consumption from any source for a week. It is suitable for a low-income family that does not have a stock of food, but it is a disadvantage that it requires an educated housewife, which requires considerable effort from the housewife and is not appropriate for developing countries.
Roads are paved of several roads. Research centers in any country can develop these methods to suit the nature of the community. For example, the various studies carried out by the Institute of Nutrition in Egypt in the past two decades have shown that the method of weighting of meals, as described in the references, ie, the presence of the researcher herself, the weight of meals in the first place, is not suitable for the Egyptian environment by its traditions. It is possible to change the method of food inventory inventory method to eliminate the weight of stock in the first and last period of research, and only to get food consumed the day before and sources and how to dispose of the remaining, and then weighing samples of food to know weights and household standards or quantities of food depending on the calorie. A thorough experimentation was conducted in the Egyptian village, where it was proved that the modified method of "studying the diet of the previous day with the use of the weight method" was accepted by society and led to the same results obtained by the "food records" rejected by the community.



Related Post:




0 Response to "Methods of measuring household food consumption طرق قياس الاستهلاك الغذائي للأسرة"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel