Economic and social factors affecting food consumption Labor Migration in the Arab World العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء الهجرة العمالية في الوطن العربي
Monday, April 6, 2020
Add Comment
العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء 15- الهجرة العمالية في الوطن العربي Economic and social factors affecting food consumption Labor Migration in the Arab World
أدى
اكتشاف البترول بكميات كبيرة في دول الخليج العربي ثم الارتفاع المفاجئ والكبير في
ثمن النفط، والذي حدث في منتصف السبعينات، إلى جعل دول الخليج العربي من أكثر
مناطق العالم جاذبية للعمالة الوافدة [42] . وساعد على ذلك عدد من العوامل أهمها:
أ-
مشروعات التنمية الضخمة التي تم تنفيذها في معظم الدول الخليجية.
ب-
النقص الشديد في الأيدي العاملة الوطنية المدربة.
ج-
عزوف المواطنين عن العمل في بعض المهن [32] .
د-
انخفاض متوسط العمر بين المواطنين وانشغال نسبة كبيرة منهم في استكمال تعليمهم
وسفرهم للخارج للحصول على دراسات متخصصة.
وكانت
النتيجة الحتمية لتدفق العمالة الوافدة إلى مختلف دول الخليج انخفاض نسبة
"المواطنين" إلى "المقيمين" بدرجة كبيرة.
ويمكن
تقسيم العمالة الوافدة وفقا لجنسياتهم الأصلية إلى ثلاث مجموعات:
الأولى:
وهي العمالة العربية الوافدة من مصر والأردن وفلسطين وسورية واليمن ولبنان.
الثانية:
وهي العمالة الآسيوية الوافدة من الهند وباكستان وبنغلاديش والفلبين وسيريلانكا.
الثالثة:
وهي العمالة الوافدة من الدول الأوروبية والولايات المتحدة الأميركية.
وقد
عمل التجار بصورة سريعة على توفير الأغذية المناسبة لكل نوع من العمالة، خاصة تلك
السائدة في بلادهم الأصلية، وأصبحت أسواق الخليج مرتعًا خصبًا لكل أنواع المواد
الغذائية من مختلف بلاد العالم، مما شجع المواطنين على تجربة هذه الأطعمة الجديدة
والإقبال عليها. وقد أدى إدخال العمالة الأجنبية بهذه الدرجة من الكثافة إلى دول
دول الخليج العربي إلى اكتساب العديد من أنماط التغذية التي ترتبط ببلد المنشأ
للعمالة الوافدة.
فالعمالة
العربية أدخلت معها الحلوى الشامية مثل البقلاوة والكنافة والشاورمة.
الشائعة
في سورية ولبنان، والفول والفلافل والكشري السائدة في مصر. والعمالة الأوروبية
والأميركية أدخلت معها الأغذية السريعة مثل الهامبرغر والدجاج المقلي، والعمالة
الآسيوية نجحت في إدخال أنماط التغذية الآسيوية التي تتميز بالإفراط في استعمال
التوابل في الطهي إلى جانب إدخال بعض المأكولات الآسيوية التي تستمد قواعدها من
أصول آسيوية.
ويتضح
أثر العمالة الوافدة على مكونات الوجبات من نتائج الدراسة التي أعدها مصيقر عام 1985
[44] ، والتي تشير بجلاء إلى تنوع مكونات الوجبات الخليجية ومدى تأثرها بالعمالة
الوافدة في هذه الدول. وفي دراسة أخرى أكثر تحديدا أوضح أمين والعوضي [45] دور
جنسية المربيات والطاهيات العاملات في المنازل الخليجية في تحديد نوعية المواد
الغذائية التي تتناولها الأسرة. وأوضحت الدراسة أن طعام الغداء ما زال يعتمد على
الوجبات الخليجية التقليدية، أما وجبات الإفطار والعشاء فقد تنوعت بدرجة كبيرة
وأصبحت أكثر ارتباطا بالأنماط الغذائية الوافدة.
ويقبل
الشباب بصفة خاصة على تناول الأغذية السريعة مثل الهامبرغر والشاورمة، بالرغم من
ارتفاع نسبة الدهون بها إلى درجة كبيرة. كما أدى انتشار المطاعم بمعدل سريع إلى
بداية ظاهرة جديدة، وهي تناول الأسر الخليجية في بعض الدول لبعض الوجبات في هذه
المطاعم، كما يقوم البعض الآخر بشراء الأطعمة الجاهزة وتناولها في المنزل.
ويجب
النظر في نفس الوقت إلى الأثر الذي تحدثه العمالة العربية المغتربة في دول الخليج
عند عودتها إلى بلادها الأصلية، إذ تكتسب هذه العمالة بعض العادات الغذائية
السائدة في دول الخليج إلى جانب تلك المكتسبة من العمالة الوافدة من الدول الأخرى.
وليس من الغريب أن نشاهد إقبال هذه الأسر عند عودتها إلى موطنها الأصلي على تفضيل
لحم الضأن على لحوم الأبقار، وتناول اللحوم المشوية في البراري والمنتزهات، بل
وإعداد الأطباق الخليجية المشهورة في الدول العربية الأخرى.
وتشير
نتائج دراسة قامت بها شبابيك [46] عام 1986 على هجرة رب الأسرة للعمل بالخارج وما
يرتبط بذلك من ارتفاع في الدخل وأثره على تغذية أفراد العائلة، إلى أن عودة رب
الأسرة بعد فترة تغرب طويلة ينعش الحالة الاقتصادية للأسرة ويرفع من مستوى تغذيتها
بدرجة قد تصل إلى حد الإفراط في تناول بعض أنواع الأغذية المرتفعة الثمن، مثل
اللحوم والأسماك والروبيان، ثم تعود الأسرة إلى تغذيتها المحدودة بعد سفر رب
الأسرة إلى موقع عمله مرة أخرى.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Economic and social factors affecting food consumption 15. Labor Migration in the Arab World
The
discovery of large quantities of oil in the Gulf states and the sudden rise in
the price of oil, which occurred in the mid-seventies, made the Gulf countries
one of the most attractive areas for expatriate workers. This was assisted by a
number of factors, including:
Large
development projects implemented in most Gulf countries.
(B)
The severe shortage of trained national manpower.
C
- the reluctance of citizens to work in some professions [32].
D
- the decline in the average age among citizens and the preoccupation of a
large proportion of them in completing their education and travel abroad to
obtain specialized studies.
The
inevitable result of the influx of expatriate workers into the various Gulf
states was a significant reduction in the proportion of "citizens" to
"residents".
Expatriates
can be divided according to their native nationality into three groups:
The
first is Arab labor coming from Egypt, Jordan, Palestine, Syria, Yemen and
Lebanon.
Second:
Asian workers coming from India, Pakistan, Bangladesh, Philippines and Sri
Lanka.
Third:
Expatriates from European countries and the United States.
Traders
have rapidly provided the right food for every type of employment, especially
in their home countries. Gulf markets have become a fertile ground for all
kinds of food from around the world, encouraging people to experiment with
these new foods. The introduction of foreign labor of this degree of intensity
to the countries of the Arabian Gulf countries to acquire many types of
nutrition that are linked to the country of origin for expatriate labor.
Arab
labor brought with it shami sweets such as baklava, kanafah and shawarma.
Which
are common in Syria and Lebanon, and beans, falafel and crustaceans prevalent
in Egypt. European and American labor have introduced fast foods such as
hamburgers and fried chicken, and Asian workers have succeeded in introducing
Asian food patterns that are characterized by over-spicy cooking, as well as
some Asian-derived Asian food.
The
impact of expatriate labor on meal components is evident from the results of
the study prepared by Misiqar in 1985 [44], which clearly indicates the
diversity of the components of Gulf meals and their impact on expatriate labor
in these countries. In a more specific study, Amin and Al-Awadhi [45] explained
the role of female nannies and female cooks in Gulf households in determining
the quality of food consumed by the family. The study pointed out that lunch
still depends on traditional Gulf meals, and breakfast and dinner have varied
greatly and become more linked to the patterns of food arrivals.
Young
people are especially receptive to fast foods such as hamburgers and shawarma,
although their fat content is high. The rapid spread of restaurants has led to
the beginning of a new phenomenon. In some countries Gulf families eat some
meals in these restaurants, while others buy and eat ready-made foods at home.
At
the same time, the impact of Arab expatriate labor in the Gulf countries should
be considered when they return to their countries of origin, as they acquire
some of the prevailing dietary habits in the Gulf countries, as well as those
acquired from expatriate workers. It is not surprising that the return of these
families on their return to their country of origin preferred sheep meat to
beef, grilled meat in the prairies and parks, and the preparation of famous
Gulf dishes in other Arab countries.
The
results of a study carried out by windows [46] in 1986 on the migration of the
head of household to work abroad and the associated increase in income and its
impact on the nutrition of family members indicate that the return of the head
of household after a long period of time revives the economic situation of the
family and raises the level of To the point of over-eating some high-priced
foods, such as meat, fish and shrimp, and then returning to their limited
feeding after the head of the family went back to work.
0 Response to "Economic and social factors affecting food consumption Labor Migration in the Arab World العوامل الاقتصادية والاجتماعية المؤثرة في استهلاك الغذاء الهجرة العمالية في الوطن العربي"
Post a Comment