Chronic diseases associated with nutrition Liver Cirrhosis تشمع الكبد
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
تشمع الكبد Chronic diseases associated with nutrition Liver Cirrhosis
1- تعريف المرض:
إن حالة "تشمع "تليف" الكبد liver cirrhosis هي الحالة التي يتكون فيها نسيج ليفي في الكبد تاركا فيه ندبا وفشلا failure في القيام بوظائفه الحيوية المتعددة [38] ، وهو مرض شائع في المناطق الحارة والمعتدلة على السواء. إن حدوث تشمع الكبد ومدته ليست ثابتة وإنما متغيرة، وقد يحدث التشمع بصورة تدريجية، ومن النادر أن يحدث بصورة حادة، ومن عوارضه الحبن ascitis وفقدان الشهية وفقدان شديد في الوزن وتورم في الساقين وقيء الدم hematemesis، وإذا لم يعالج المريض فقد تقود هذه الأعراض إلى انسداد الدورة الدموية الوريدية، خاصة في المريء والمعدة، وقد يحدث نتيجة ذلك نزف شديد قد يؤدي إلى الموت [38، 39] .
2- أسباب المرض:
أ-
الالتهابات الفيروسية: إن الفيروسات قد تسبب تشمعا "تليفا" مزمنا للكبد،
وأهم أنواع الفيروسات هي الفيروسات المسببة لالتهاب الكبد الوبائي وخاصة من نوع B
و C.
ب-
داء البلهارسيا: تسبب البلهارسيا المعوية 75% intestinal schistosomiasis
من حالات تليف الكبد البلهارسي و 25% تسببه البهارسيا البولية urinary،
وعند وصول بويضة البلهارسيا إلى الكبد فإنها تسكن في أوعية الكبد الدموية ثم تسبب
التهابا حولها ينتهي بحدوث التليف.
ج-
تعاطي المشروبات الكحولية: أثبتت الدراسات أن نسبة الإصابة بتليف "تشمع"
الكبد تزيد باطراد مع تناول المشروبات الكحولية. فزيادة تعاطي الكحول
"إيثانول ethanol""
يزيد من تراكم الدهون في الكبد وتبدأ الخلايا بالتفكك بسبب السمية المباشرة للكحول
على خلايا الكبد. ويعتقد أن تناول 60 غراما من الكحول يوميا عند الرجال وحوالي 20
غرام عند النساء ولفترة طويلة كاف لإحداث تليف الكبد.
د-
سوء التغذية: عندما تكون تغذية الفرد سيئة فإن احتمال إصابة الكبد بالتليف يزيد،
ويعتقد أن نقص التغذية خاصة في البروتينات يعلب دورها ههـ- وجود ذيفانات في
الطعام. تبين أن وجود بعض الذيفانات toxins في الطعام يساهم في حدوث تليف الكبد، وأهم
هذه الذيفانات الأفلاتوكسين aflatoxin والذي سبق الإشارة إليه كسبب للإصابة بسرطان
الكبد كذلك.
و
أسباب أخرى: هناك عدة أسباب أخرى قد تساعد في الإصابة بتليف الكبد مثل التليف
المراري وانسداد أوردة الكبد نتيجة أمراض القلب واختلال الجهاز المناعي والإصابة
بمرض الزهري.
3- الأسس الأولية للوقاية من المرض والسيطرة
عليه:
-
الامتناع عن تناول المشروبات الكحولية
-
تناول أغذية عالية الكالوري قد تصل إلى أكثر من 2000 كالوري في اليوم وذلك بزيادة
تناول المواد النشوية.
-
في حالة حالة عدم حدوث السبات الكبدي فإنه ينصح بتناول غذاء غني بالبروتين وبمعدل
1.2 غرام لكل كيلو غرام من وزن الجسم.
-
تناول غذاء معتدل في الدهون.
-
وجوب احتواء الغذاء اليومي على كميات كافية من فيتامينات B
وفيتامين A.
-
محاولة تجنب تناول الأغذية المخللة.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Chronic
diseases associated with nutrition
Liver
Cirrhosis:
1.
Definition of the disease:
The
condition of liver cirrhosis is the condition in which fibrous tissue is formed
in the liver leaving scarring and failure to carry out its multiple biological
functions [38], a disease common in both temperate and temperate areas. But it
is variable. Cirrhosis can occur gradually, rarely occurs sharply, and symptoms
of ascites, loss of appetite, loss of weight, swelling of the legs and vomiting
blood hematemesis, and if not treated the patient may lead to these symptoms to
block the venous circulation, especially in the esophagus Stomach, and may
result as a result of severe bleeding may lead to death [38 , 39].
2.
Causes of the disease:
Viral
infections: Viruses may cause chronic liver "fibrosis". The most
important viruses are viruses that cause hepatitis, especially B and C.
B
- schistosomiasis: intestinal schistosomiasis 75% intestinal schistosomiasis of
cases of cirrhosis of the bilharsei and 25% caused by urinary urinary urinary,
and when the arrival of ovarian bilharzia to the liver, they live in the
vessels of the liver and then cause bloody inflammation ends up with the
occurrence of fibrosis.
C
- Alcoholic abuse: Studies have shown that the rate of cirrhosis of the liver
is increasing steadily with the consumption of alcoholic beverages. Increased
alcohol consumption, "ethanol", "increases the accumulation of
fat in the liver and cells begin to disintegrate because of the direct toxicity
of alcohol on liver cells.It is believed that eating 60 grams of alcohol a day
in men and about 20 grams in women and long enough to cause cirrhosis of the
liver.
D-
Malnutrition: When the nutrition of the individual is poor, the risk of liver
infection by cirrhosis increases, and it is believed that the lack of
nutrition, especially in proteins, plays its role - E. The presence of toxins
in food. It has been shown that the presence of some toxins in food contributes
to the occurrence of cirrhosis of the liver, and the most important of these
aflatoxin aflatoxin, which has been referred to as a cause of liver cancer as
well.
Other
causes: There are several other reasons that may help in cirrhosis of the liver
such as cystic fibrosis and obstruction of liver veins due to heart disease,
dysfunction of the immune system and syphilis.
3.
Primary principles for disease prevention and control:
-
Refrain from drinking alcohol
-
Eat high calorie foods that may reach more than 2000 calories per day by
increasing the intake of starchy substances.
-
In the case of the absence of hepatotoxicity, it is recommended to eat a diet
rich in protein and the rate of 1.2 grams per kilogram of body weight.
-
Eat moderate fat food.
-
The daily diet should contain sufficient amounts of vitamins B and vitamin A.
-
Try to avoid eating pickled foods.
Book:
Food and Nutrition and Number of Parts: 1 Publisher: Academia
Author:
Abdurrahman Obaid Awad Musaykir
Source:
Comprehensive Library
0 Response to "Chronic diseases associated with nutrition Liver Cirrhosis تشمع الكبد"
Post a Comment