Chronic diseases associated with nutrition Osteoporosis
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
تخلخل العظام Chronic diseases associated with nutrition Osteoporosis
1- تعريف المرض:
إن
تخلخل العظام osteoporosis
هي حالة مرضية سببها نقص في كتلة العظم دون أي تغيير في تركيبه أو شكله، أي أنها
حالة من ضمور العظم تصيب الهيكل العظمي المحوري axis skeleton
كالفقرات والأطراف بشكل أشد من سائر الهيكل، مما يجعلها عرضة للتكسر. ويصيب هذا
المرض المسنين، وخاصة الإناث منهم [36، 38] وهو يعتبر المسؤول الأول عن انكسارعنق
الفخذ hip fracture
عند المسنين في الدول المتقدمة، حيث يلعب دورا في هشاشة العظام وبالتالي سهولة
تكسرها [24] .
إن
كثافة العظام تزداد في جميع أجزاء الهيكل العظمى خلال الطفولة والمراهقة حتى تصل
إلى ذروتها في سن العشرين، وبعد ذلك تنقص بعد انقطاع الطمث عند المرأة وبعد عمر 55
سنة عند الرجل. وتفقد المرأة في الدول المتقدمة حوالي 15% من كتلة عظامها خلال
العشر سنوات الأولى بعد انقطاع الطمث، وبمعدل سنوي يتراوح بين 0.5 و 2% وتختلف
كثافة العظام من شخص إلى آخرن ولكن عندما تكون نسبة الكثافة أثل من الحد الأدنى
لسن الشباب يعرف الشخص بأنه مصاب بتخلخل العظام. لذا فإن الأشخاص الذين يبلغون
متوسط العمر وكثافة عظامهم عند نهاية الحد الأدنى، يكونون أكثر عرضة للإصابة
بتخلخل العظام مع تقدم عمرهم مقارنة بالأشخاص الذين كانت نسبة كثافة عظامهم عالية
[24] .
وقد
لا تكون هناك أعرضا أو علامات، وقد يشكو المريض من ألم في الظهر والتحدب بدرجات
متباينة، مع حدوث تغيرات مميزة في العظام والفقرات، كما يمكن مشاهدة هذه التغيرات
في الفحوص الشعاعية للمريض [38] .
2- أسباب المرض:
أ-
قلة تناول الكالسيوم. يلعب الكالسيوم دورا مهما في تكوين العظام ويعتبر نقص
الكالسيوم من الأسباب الرئيسية المؤثرة على كثافة العظام وبخاصة أثناء فترة النمو
الحرجة كسن المراهقة.
ب-
نقص إفراز هرمون الاستروجين. يقل إفراز هرمون الأستروجين عند المرأة بعد انقطاع
الطمث، ولقد وجد أن قلة إفراز هذا الهرمون له علاقة بتخلخل العظام.
ج-
قلة الحركة. يعتقد أن النشاط البدني يعلب دورا في تقوية العظام وتقليل فرصة تعرضها
للتخلخل. والملاحظة أنه كلما كبر الشخص قلت حركته وأداؤه للتمارين الرياضية، وهذا
عامل مساعد لحدوث تخلخل العظام.
د-
عوامل غذائية أخرى. وجد أن الأغذية الغنية بالبروتين والملح تساعد على زيادة فقد
كثافة العظام لأنها تجبر الجسم على فقد الكالسيوم.
هـ-
الجنس. تبين أن المرأة أكثر عرضة للإصابة بتخلخل العظام من الرجل، وذلك راجع إلى
أن ذروة تكوين كثافة العظام تكون أقل، ولأنها تتعرض لفقدان سريع في كثافة العظام
بعد الطمث، ولأنها تعيش أطول من الرجل.
و
التدخين. تبين أن التدخين يساعد على فقدان الكالسيوم الموجود في العظام.
ز-
تعاطي المشروبات الكحولية. تكون كثافة العظام أقل عند الأشخاص الذين يتعاطون
المشروبات الكحولية بكميات كبيرة، كما أن معدل فقدان كثافة العظام يكون أسرع، وذلك
قد يكون عائدا إلى تأثير الكحول على استقلاب metabolism
الهرمونات.
3- الأسس الأولية للوقاية من المرض والسيطرة
عليه:
-
الامتناع عن تناول المشروبات الكحولية.
-
التوقف عن التدخين وعدم مخالطة المدخنين قدر الإمكان.
-
تناول أغذية غنية بالكالسيوم وفيتامين D، وفيتامين C.
ويوجد الكالسيوم بكثرة في منتجات الألبان والأجبان وبعض الخضراوات، أما فيتامين D
فيوجد بكثرة في زيت السمت واللبن المدعوم بفيتامين D،
أما فيتامين C
وهو مهم لامتصاص الكالسيوم، فيوجد في الجوافة والفواكه الحمضية وبعض المشروبات
المدعومة به.
-
تحديد كمية الأغذية الغنية قدر الإمكان بمادة الفوسفور، حتى لا يؤثر ذلك على
امتصاص الكالسيوم. ومن الأغذية الغنية بالفوسفور اللوز والمشمش المجفف والمخ
"النخاع" والحبوب الكاملة والسمك والكلى والكبد والمكسرات.
-
عدم الإفراط في تناول الأغذية الغنية بالبروتين، فزيادة تناول البروتين عن حاجة
الجسم يزيد من إفراز الكالسيوم في البول.
-
الإقلال من تناول الملح والأغذية المملحة، فهذه تجبر الكلية على زيادة إفرازها
وبالتالي زيادة إفراز الكالسيوم.
-
مزاولة التمارين الرياضية الخفيفة كالمشي والهرولة والسباحة قدر الإمكان.
-
الإقلال من تناول المنبهات خاصة القهوة والشاي.
-
تناول غذاء متوازن وعدم زيادة مقدار الكالوري المقرر في اليوم.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Chronic
diseases associated with nutrition
Osteoporosis
1.
Definition of the disease:
Osteoporosis
is a condition caused by a lack of bone mass without any change in its structure
or form, that is, osteoporosis of the axial skeleton, such as vertebrae and
extremities, is more severe than the rest of the structure, making it
vulnerable to breakage. The disease affects elderly people, especially females,
[36,38] and is considered to be primarily responsible for hip fracture in older
people in developed countries, where it plays a role in osteoporosis and thus
can be easily broken. [24]
Bone
density increases in all parts of the skeleton during childhood and adolescence
until it reaches its peak at the age of 20, and then decreases after menopause
in women and after the age of 55 years in men. In developed countries, women
lose about 15% of their bone mass during the first ten years after menopause,
at an annual rate of 0.5 to 2%. Bone density varies from person to person, but
when the density is more than the minimum age of youth, the person is known to
be dyslexic Bones. People with an average age and bone density at the end of
the threshold are more likely to develop osteoporosis as they age than people
whose bone density is high [24].
There
may be no signs or symptoms, and the patient may complain of back pain and
hemorrhage in varying degrees, with distinct changes in the bones and
vertebrae, and these changes can be seen in the patient's radiological
examinations [38].
2.
Causes of the disease:
Lack
of calcium intake. Calcium plays an important role in bone formation. Calcium
deficiency is a major cause of bone density, especially during a critical
growth period such as adolescence.
B
- lack of secretion of estrogen. Estrogen is less secreted in women after
menopause, and has been found that the lack of secretion of this hormone is
related to osteoporosis.
Lack
of mobility. Physical activity is believed to play a role in strengthening the
bones and reducing the risk of osteoporosis. The observation that the older the
person has decreased movement and performance of exercise, and this is a factor
for the occurrence of osteoporosis.
Other
dietary factors. Protein-rich foods and salt have been found to help increase
bone loss because they force the body to lose calcium.
E-sex.
Women are more likely to develop osteoporosis than men. This is because the
peak bone density is lower, because they experience rapid loss of bone density
after menopause, and because they live longer than men.
And
smoking. Smoking has been shown to help lose calcium in the bones.
G)
Alcohol consumption. Bone density is lower in people who drink alcohol in large
quantities, and the rate of loss of bone density is faster, which may be due to
the effect of alcohol on the metabolism of metabolism hormones.
3.
Primary principles for disease prevention and control:
-
Refrain from drinking alcohol.
-
Stop smoking and not to contact smokers as much as possible.
Vitamin
C is found in dairy products, cheese and some vegetables. Vitamin D is found in
azimuth oil and vitamin D-fortified milk. Vitamin C, which is important for
calcium absorption, is found in guava, acidic fruits and some subsidized
beverages with it.
-
Determine the amount of food as rich as possible with phosphorus, so as not to
affect the absorption of calcium. Foods rich in phosphorus include almonds,
dried apricots, cerebrospinal fluid, whole grains, fish, kidneys, liver and
nuts.
-
Do not over-eat protein-rich foods, increasing the intake of protein from the
need of the body increases the secretion of calcium in the urine.
-
Reduce the intake of salt and salty food, this forces the kidney to increase
secretion and thus increase the secretion of calcium.
-
Exercise as light as walking, jogging and swimming as much as possible.
-
Reduce the intake of stimulants, especially coffee and tea.
-
Eat a balanced diet and not increase the amount of calorie prescribed in the
day.
Book:
Food and Nutrition and Number of Parts: 1 Publisher: Academia
Author:
Abdurrahman Obaid Awad Musaykir
Source:
Comprehensive Library
0 Response to "Chronic diseases associated with nutrition Osteoporosis"
Post a Comment