Chronic diseases associated with nutrition Gout النقرس
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
النقرس Chronic diseases associated with nutrition Gout
1- تعريف المرض:
داء
النقرس gout
عبارة عن مرض ينتج من اختلال استقلاب مركبات البورين purine
في الجسم، مما يؤدي إلى ارتفاع نسبة حمض اليوريك uric acid
في الدم وترسب ملحه الصوديومي في المفاصل والغضاريف وأطراف العضلات، ويسبب حدوث
التهابات في المفاصل. وتظهر أول الأعراض على شكل آلام شديدة في الإصبع الكبيرة في
القدم. وتظهر نوبات المرض في البداية في مفصل واحد، ولكن قد يمتد الألم بعد ذلك
إلى مفاصل أخرى. وقد تستمر نوبة الألم في البداية إلى بضعة أيام، ولكن المدة تزداد
بعد ذلك لتستمر عدة أسابيع عند المرضى الذين لا يسعون للعلاج. وبدون أخذ التدابير
الواقية فإن نوبات الألم تتكرر لعدة مرات في السنة [35] .
وتكون
المفاصل المصابة بالنقرس مبعثا لألم أكثر من تلك المتورمة والمصابة بالتهاب
المفاصل أو التهاب عظام المفاصلن ومرد ذلك إلى شدة الالتهاب وحدته، وهذا في حد
ذاته مؤلم جدا. ويرافق الالتهاب الحاد ضغط جسدي وتهيج كيميائي لأطراف الأعصاب
الحساسة الموجودة عند المفاصل المصابة، وتصبح الأوعية الدموية في المنطقة المصابة
أكثر نزا، مما يؤدي إلى ازدياد درجة سيل الدم فيها، فكريات الدم تحاول إصلاح الضرر
ولكنها في الوقت نفسه تسبب ورما أكبر يزيد من الألم [36] .
ويكون
مصدر حمض اليوريك إما خارجيا exogenous عن طريق الغذاء الغني بمادة البورين، أو
داخليا endogenous
عن طريق تحلل البورين الموجود في الخلايا [37] . وللجسم عدة طرق يتخلص بواسطتها من
هذا الحمض، إذ قد يتم ذلك عن طريق التبول أو التغوط أو عن طريق التعرق. ويعتقد
الكثير من الباحثين أن ضررا يلحق بكليتي المصاب بالنقرس، مما يعطل قدرتهما على
التخلص من الحمض ويؤدي بالتالي إلى تراكم كميات كبيرة منه في الجسم [36] .
وعادة
تظهر الأعراض بعد سنوات طويلة من ارتفاع مستوى حمض اليوريك في الدم، وإذا زاد معدل
الحمض عن 6 مليغرامات في كل 100 مليلتر دم في الرجال وعن 5 مليغرامات في كل 100
مليلتر دم عند النساء يعتبر الشخص مصابا بداء النقرس.
ومن
الممكن أن تقود الإصابة بالنقرس إلى مشكلات في عمل الكلى، ذلك لأن الكلى هي المكان
الأول لتجمع جزيئات حمض اليوريك مما يؤدي إلى تعطيل عملها وتشويه أنسجتها، كما قد
يؤدي إلى ترسيب حصى في الكلى مشابهة تقريبا لأية حصوات أخرى [36] .
2- أسباب المرض:
أ-
الوراثة: إن هذا المرض وراثي بالدرجة الأولى، فلقد أوضحت الدراسات أن الأفراد
المصابين بداء النقرس عادة ما يكون أفراد عائلتهم إما مصابين بهذا الداء أو يوجد
عندهم ارتفاع في نسبة حمض اليوريك في الدم، كما يكون لديهم استعداد لتخليق حمض
اليوريك بدرجة أكبر من الأشخاص الآخرين. وهناك نوعان من داء النقرس، النقرس الأولى
primary
وهو يوجد عن الأشخاص الذين لديهم استعداد وراثي لزيادة نسبة حمض اليوريك في الدم،
والنقرس الثانوي secondary
وهو يوجد عند الأشخاص المصابين بأمراض في الدم تساعد على زيادة إفراز حمض اليوريك
في دمهم.
ب-
الجنس: يعتقد أن حوالي 90% من المصابين بداء النقرس هم من الرجال بخاصة بعد سن
الأربعين، وعادة تصاب المرأة بالنقرس بعد انقطاع الطمثن ولكن تبقى الغالبية العظمى
من المرضى من الرجال.
ج-
السمنة: وجد أن الأشخاص السمان يكونون أكثر عرضة للإصابة بداء النقرس مقارنة
بالأشخاص الأسوياء.
د-
الإصابة بأمراض أخرى: تبين أن الأشخاص المصابين بارتفاع ضغط الدم والسكري ومرض
القلب الوعائي واضطرابات الغدة الدرقية يكون عندهم استعداد في زيادة إفراز حمض
اليوريك أو تعطيل عمل الكلية لإفراز هذا الحمض في البول [35] .
هـ-
تناول المشروبات الكحولية: تساعد المشروبات الكحولية على ارتفاع مستوى حمض اليوريك
في الدم.
و
تناول بعض الأدوية: تساعد بعض الأدوية على زيادة إفراز حمض اليوريك.
ز-
كثرة تناول الأغذية الغنية بمركبات البورين: يتفق العديد من الباحثين على أن دور
الغذاء أصبح أقل أهمية مقارنة بالعوامل الأخرى خاصة الوراثية، ولكن
ينصح
بتقليل الأغذية الغنية جدًّا بمركبات البورين، لتقليل نسبة حمض اليوريك في الجسم.
3- الأسس الأولية للوقاية من المرض والسيطرة
عليه:
تتضمن
الأسس الأولية للوقاية من المرض والسيطرة عليه الأمور التالية:
-
الامتناع عن تناول المشروبات الكحولية.
-
التخلص من الوزن الزائد باتباع حمية غذائية تحت إشراف اختصاصي تغذية.
-
الإقلال من تناول الأغذية الغنية بالبورين مثل المخ والكبد والكلى وسمك السردين
المعلب وخلاصات اللحم meat extracts والعدس والفول الجاف.
-
تناول كميات كافية من الخضراوات والفواكه لأنها تساعد على تخفيض حموضة البول
وبالتالي تقليل إمكانية تكوين حمض اليوريك.
-
الحرص على تناول مقاديركبيرة نسبيا من السوائل والماء التي تساعد على تخفيف البول
ومنع تكوين حصارة الكلى المترسبة من حمض اليوريك.
-
وجوب احتواء الغذاء على كميات كافية من المواد النشوية وكميات منخفضة من الدهون
قدر الإمكان.
-
تجنب الإجهاد والضغوطات النفسية قدر الإمكان فهي تساهم في حدوث نوبات الألم.
-
التأكدمن نوعية الأدوية المتناولة واستشارة وإبلاغه عن الإصابة بداء النقرس
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Chronic
diseases associated with nutrition
Gout:
1.
Definition of the disease:
Gout
is a disease caused by an imbalance in the metabolism of purine compounds in
the body, leading to high uric acid in the blood and the deposition of the
salicylic acid in the joints and cartilage and muscle limbs, and causes
inflammation in the joints. The first symptoms appear as severe pain in the
large finger in the foot. The episodes of the disease initially appear in one
joint, but pain may then extend to other joints. The pain may last for a few
days, but the duration will then increase for several weeks in patients who do
not seek treatment. Without protective measures, episodes of pain are repeated
several times a year [35].
Joints
with gout are more painful than those swollen with arthritis or osteoarthritis,
due to the severity and severity of inflammation, which in itself is very
painful. Acute inflammation is accompanied by physical pressure and chemical irritation
of the sensitive nerve endings in the affected joints. The blood vessels in the
affected area become more hawkish, leading to increased blood flow. Blood
vesicles attempt to repair the damage but at the same time cause greater
swelling that increases pain. [36] ].
The
source of uric acid is either exogenous externally by food rich in porin, or
internally endogenous by the degradation of porein found in cells [37]. The
body has several ways to get rid of this acid, as this may be done by urination
or defecation or by sweating. Many researchers believe that damage to the
kidneys affected by gout, which inhibits their ability to get rid of acid and
lead to the accumulation of large amounts of it in the body [36].
Symptoms
usually appear years after the level of uric acid increases in the blood, and
if the acid rate increases from 6 milligrams per 100 milliliters of blood in
men and from 5 milligrams per 100 milliliters of blood in women, the person is
diagnosed with gout.
Gout
can lead to kidney problems, because the kidneys are the first place to collect
uric acid molecules, disrupting their function and distorting their tissues,
and may lead to kidney stone deposition almost similar to other stones. [36]
2.
Causes of the disease:
A
- Genetics: This disease is genetic in the first place, studies have shown that
individuals with gout usually have members of their family either infected with
this disease or have a rise in the proportion of uric acid in the blood, and
are willing to synthesize uric acid more than people Others. There are two
types of gout, primary gout is found for people who have a genetic
predisposition to increase the proportion of uric acid in the blood, secondary
gout is found in people with diseases in the blood helps to increase the secretion
of uric acid in their blood.
B-
Sex: It is believed that about 90% of people with gout are men especially after
the age of forty, and usually women get gout after menopause, but the vast
majority of patients remain men.
C
- Obesity: It was found that quail people are more likely to develop gout than
normal people.
D.
Other diseases: People with high blood pressure, diabetes, cardiovascular
disease, and thyroid disorders have been shown to be willing to increase uric
acid secretion or to disrupt kidney function to release this acid in the urine
[35].
E)
Alcoholic beverages Alcoholic beverages help to increase the level of uric acid
in the blood.
Some
medications may help increase uric acid secretion.
G
- frequent intake of foods rich in porin compounds: Many researchers agree that
the role of food is less important compared to other factors, especially
genetic, but
It
is recommended to reduce the foods very rich in purine compounds, to reduce the
proportion of uric acid in the body.
3.
Primary principles for disease prevention and control:
The
primary grounds for disease prevention and control include the following:
-
Refrain from drinking alcohol.
-
Eliminating excess weight by following a diet under the supervision of a
dietitian.
-
Reduce the intake of foods rich in porin, such as brain, liver, kidneys, canned
sardines, meat extracts, lentils and dry beans.
-
Eat sufficient amounts of vegetables and fruits because it helps to reduce the
acidity of urine and thus reduce the possibility of the formation of uric acid.
-
Taking care of relatively large amounts of fluids and water that help to reduce
the urine and prevent the formation of kidney stone deposition of uric acid.
-
Food should contain adequate amounts of starchy substances and low amounts of fat
as much as possible.
-
Avoid stress and stress as much as possible, it contributes to the occurrence
of pain attacks.
-
To increase the quality of the drugs being treated and to advise him about the
incidence of gout
0 Response to "Chronic diseases associated with nutrition Gout النقرس"
Post a Comment