Assessment of the nutritional needs of the patients and the factors affecting them تقدير الاحتياجات الغذائية للمرضى والعوامل المؤثرة عليها
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
تقدير الاحتياجات الغذائية للمرضى والعوامل المؤثرة عليها Assessment of the nutritional needs of the patients and the factors affecting them
لا
تختلف طريقة الاحتياجات الغذائية للمرضى عنها للأصحاء، مع الأخذ بالحسبان الحالة
المرضية وما تسببه من تقويض catabolism وضغط نفسي stress.
تقدير احتياجات الطاقة:
يتم
تقدير احتياجات الطاقة assessment the
needs of caloriesبإحدى طريقتين:
1- حساب الكالوري وفقا للوزن الحالي أو للوزن
المثالي ideal weight.
2
حساب طاقة الاستقلاب الأساسيي basic
metabolism، وإضافة
الطاقة اللازمة للنشاط اليومي وحالة الكرب الذي يعانيه المريض، والذي يمكن تقسيمه
إلى ثلاث درجات:
أ-
كرب خفيف mild stress،
كما في العمليات الجراحية الصغرى minor
surgery، والأمراض
المترافقة بدرجة خفيفة من التقويض حيث تقدر الطاقة اللازمة بـ 30 كالوري لكل كيلو
غرام من وزن الجسم أو بإضافة 20% إلى الحاجة اللازمة للاستقلاب الأساسي.
ب-
كرب متوسط moderate stress،
كما في الإصابة بالكسور المركبة compound
fractures والعمليات
الجراحية surgical operations،
وتقدر حاجة الجسم بمقدار 37-30 كالوري لكل كيلو غرام، أو بإضافة 20-50% من حاجة
الاستقلاب الأساسي.
ج-
كرب شديد severe stress،
كما في الإصابة بالأمراض الحموية febrile والالتهابية الشديدة والحروق. وتقدر حاجة
الجسم بمقدار 50-37 كالوري لكل كيلو غرام أو بإضافة 50-100% من الحاجة للاستقلاب
الأساسي.
تقدير
الحاجة للبروتين:
إن
إشباع الحاجة للبروتين assessment the
needs of protein
عند المريض أمر ضروري لاتقاء تعرض أنسجته للاحتراق مما يؤدي لتأخر الالتئام healing
وتطاول فترة النقاهة convalscenceويضعف المقاومة resistance
ويعرض للإصابة بالعدوى الثانوية. ويتم عادة حساب البروتين بمقدار 0.8 غرام لكل
كيلو غرام من الوزن المثالي، وتزاد هذه الكمية من 1 إلى 2 غرام لكل كيلو غرام في
الحالات المضيعة للبروتين protein-
loosing cases، مثل سوء
الامتصاص malabsorption
والحروق burns
والوذمات edema،
وفي الحروق الشديدة قد يحتاج المريض إلى 3-4 غرامات لكل كيلو غرام من وزن الجسم.
تقدير الحاجة للدهون والكربوهيدرات:
بعد
تقدير الحاجة للبروتين، يقسم ما تبقى من الطاقة اللازمة بين الدهون والكربوهيدرات
بحيث يعطى للكربوهيدرات 50-60 % وللدهون 30-35%. وبذلك
يكون
متوسط الاستهلاك الغذائي من العناصر المختلفة لشخص لا تتطلب إصابته المرضية تعديلا
في النظام الغذائي:
بروتين
50-90 غراما/ يوم
دهون
90- 120 غراما/ يوم
كربوهيدرات
150-300 غرام/ يوم
تقدير
الحاجة للمعادن والفيتامينات والسوائل:
يجب
إيلاء اهتمام خاص لكل من الصوديوم والبوتاسيوم والكلور والمغنيزيوم في الحالات
التي يحدث فيها خلل توازن السوائل والشوارد، كما أن للزنك أهمية في التئام الجروح،
وللحديد دورا أساسيا في الأمراض المزمنة وسوء الامتصاص.
تزداد
حاجة الجسم للفيتامينات vitaminsأثناء المرض بمقدار عشرة أضعاف حاجته في
الأحوال العادية. أما عن احتياجات السوائل فتختلف حسب طبيعة المرض ودرجة الحرارة
ورطوبة المكان.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Therapeutic feeding
Assessment of the nutritional needs of the
patients and the factors affecting them:
The nutritional needs of patients are not
different from that of the healthy, taking into account the condition and the
cause of undermining catabolism and stress.
Energy Needs Assessment:
Energy needs are estimated in one of two ways:
Calculation of calorie according to current
weight or ideal weight.
2 Calculate the basic metabolic energy, add the
energy needed for the daily activity and the state of distress experienced by
the patient, which can be divided into three degrees:
A mild stress, as in minor surgery, and diseases
associated with a slight degree of degradation, where the energy needed is 30
kcal / kg body weight or 20% added to the need for basic metabolism.
B. Moderate stress, in the form of fractures and
surgical operations. The body needs 37-30 kcal per kilogram, or 20-50% of the
basic metabolic requirement.
C - severe severe, as in the incidence of febrile
diseases and severe inflammatory and burns. The body's need is estimated at
50-37 kcal / kg or 50-100% of the need for basic metabolism.
Determination of the need for protein:
Satisfying the need for protein to assess the
needs of protein in the patient is necessary to prevent the exposure of the
tissue to the combustion, which leads to the delay of healing healing and
prolonging the convalescence and weaken resistance and presents the infection
of secondary infection. Protein is typically calculated at 0.8 grams per
kilogram of ideal weight. This amount is increased from 1 to 2 grams per
kilogram in protein-loosing cases, such as malabsorption, burns, edema, and
severe burns. 3-4 grams per kilogram of body weight.
Determination of the need for fats and
carbohydrates:
After estimating the need for protein, divide the
remaining energy between fats and carbohydrates so that carbohydrates are given
50-60% and 30-35% fats. And so on
The average food consumption of the different
elements of a person does not require satisfactory disease modification in the
diet:
Protein is 50-90 grams / day
Fat 90-120 grams / day
Carbohydrate 150-300 g / day
Estimate the need for minerals, vitamins and
fluids:
Special attention should be given to sodium,
potassium, chlorine and magnesium in cases where fluid and electrolyte
imbalances occur. Zinc has an important role in wound healing. Iron has an
essential role in chronic disease and malabsorption.
The body's need for vitamins increases 10 times
as often as it needs. The fluid needs vary according to the nature of the
disease, temperature and humidity of the place.
0 Response to "Assessment of the nutritional needs of the patients and the factors affecting them تقدير الاحتياجات الغذائية للمرضى والعوامل المؤثرة عليها"
Post a Comment