بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Assessment of the nutritional needs of the patients and the factors affecting them تقدير الاحتياجات الغذائية للمرضى والعوامل المؤثرة عليها

تقدير الاحتياجات الغذائية للمرضى والعوامل المؤثرة عليها Assessment of the nutritional needs of the patients and the factors affecting them

لا تختلف طريقة الاحتياجات الغذائية للمرضى عنها للأصحاء، مع الأخذ بالحسبان الحالة المرضية وما تسببه من تقويض catabolism وضغط نفسي stress.

تقدير احتياجات الطاقة:

يتم تقدير احتياجات الطاقة assessment the needs of caloriesبإحدى طريقتين:
1- حساب الكالوري وفقا للوزن الحالي أو للوزن المثالي ideal weight.
2 حساب طاقة الاستقلاب الأساسيي basic metabolism، وإضافة الطاقة اللازمة للنشاط اليومي وحالة الكرب الذي يعانيه المريض، والذي يمكن تقسيمه إلى ثلاث درجات:
أ- كرب خفيف mild stress، كما في العمليات الجراحية الصغرى minor surgery، والأمراض المترافقة بدرجة خفيفة من التقويض حيث تقدر الطاقة اللازمة بـ 30 كالوري لكل كيلو غرام من وزن الجسم أو بإضافة 20% إلى الحاجة اللازمة للاستقلاب الأساسي.
ب- كرب متوسط moderate stress، كما في الإصابة بالكسور المركبة compound fractures والعمليات الجراحية surgical operations، وتقدر حاجة الجسم بمقدار 37-30 كالوري لكل كيلو غرام، أو بإضافة 20-50% من حاجة الاستقلاب الأساسي.
ج- كرب شديد severe stress، كما في الإصابة بالأمراض الحموية febrile والالتهابية الشديدة والحروق. وتقدر حاجة الجسم بمقدار 50-37 كالوري لكل كيلو غرام أو بإضافة 50-100% من الحاجة للاستقلاب الأساسي.
تقدير الحاجة للبروتين:

إن إشباع الحاجة للبروتين assessment the needs of protein عند المريض أمر ضروري لاتقاء تعرض أنسجته للاحتراق مما يؤدي لتأخر الالتئام healing وتطاول فترة النقاهة convalscenceويضعف المقاومة resistance ويعرض للإصابة بالعدوى الثانوية. ويتم عادة حساب البروتين بمقدار 0.8 غرام لكل كيلو غرام من الوزن المثالي، وتزاد هذه الكمية من 1 إلى 2 غرام لكل كيلو غرام في الحالات المضيعة للبروتين protein- loosing cases، مثل سوء الامتصاص malabsorption والحروق burns والوذمات edema، وفي الحروق الشديدة قد يحتاج المريض إلى 3-4 غرامات لكل كيلو غرام من وزن الجسم.

تقدير الحاجة للدهون والكربوهيدرات:

بعد تقدير الحاجة للبروتين، يقسم ما تبقى من الطاقة اللازمة بين الدهون والكربوهيدرات بحيث يعطى للكربوهيدرات 50-60 % وللدهون 30-35%. وبذلك
يكون متوسط الاستهلاك الغذائي من العناصر المختلفة لشخص لا تتطلب إصابته المرضية تعديلا في النظام الغذائي:
بروتين 50-90 غراما/ يوم
دهون 90- 120 غراما/ يوم
كربوهيدرات 150-300 غرام/ يوم
تقدير الحاجة للمعادن والفيتامينات والسوائل:
يجب إيلاء اهتمام خاص لكل من الصوديوم والبوتاسيوم والكلور والمغنيزيوم في الحالات التي يحدث فيها خلل توازن السوائل والشوارد، كما أن للزنك أهمية في التئام الجروح، وللحديد دورا أساسيا في الأمراض المزمنة وسوء الامتصاص.
تزداد حاجة الجسم للفيتامينات vitaminsأثناء المرض بمقدار عشرة أضعاف حاجته في الأحوال العادية. أما عن احتياجات السوائل فتختلف حسب طبيعة المرض ودرجة الحرارة ورطوبة المكان.
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.

Therapeutic feeding
Assessment of the nutritional needs of the patients and the factors affecting them:
The nutritional needs of patients are not different from that of the healthy, taking into account the condition and the cause of undermining catabolism and stress.
Energy Needs Assessment:
Energy needs are estimated in one of two ways:
Calculation of calorie according to current weight or ideal weight.
2 Calculate the basic metabolic energy, add the energy needed for the daily activity and the state of distress experienced by the patient, which can be divided into three degrees:
A mild stress, as in minor surgery, and diseases associated with a slight degree of degradation, where the energy needed is 30 kcal / kg body weight or 20% added to the need for basic metabolism.
B. Moderate stress, in the form of fractures and surgical operations. The body needs 37-30 kcal per kilogram, or 20-50% of the basic metabolic requirement.
C - severe severe, as in the incidence of febrile diseases and severe inflammatory and burns. The body's need is estimated at 50-37 kcal / kg or 50-100% of the need for basic metabolism.
Determination of the need for protein:
Satisfying the need for protein to assess the needs of protein in the patient is necessary to prevent the exposure of the tissue to the combustion, which leads to the delay of healing healing and prolonging the convalescence and weaken resistance and presents the infection of secondary infection. Protein is typically calculated at 0.8 grams per kilogram of ideal weight. This amount is increased from 1 to 2 grams per kilogram in protein-loosing cases, such as malabsorption, burns, edema, and severe burns. 3-4 grams per kilogram of body weight.
Determination of the need for fats and carbohydrates:
After estimating the need for protein, divide the remaining energy between fats and carbohydrates so that carbohydrates are given 50-60% and 30-35% fats. And so on
The average food consumption of the different elements of a person does not require satisfactory disease modification in the diet:
Protein is 50-90 grams / day
Fat 90-120 grams / day
Carbohydrate 150-300 g / day
Estimate the need for minerals, vitamins and fluids:
Special attention should be given to sodium, potassium, chlorine and magnesium in cases where fluid and electrolyte imbalances occur. Zinc has an important role in wound healing. Iron has an essential role in chronic disease and malabsorption.
The body's need for vitamins increases 10 times as often as it needs. The fluid needs vary according to the nature of the disease, temperature and humidity of the place.



Related Post:




0 Response to "Assessment of the nutritional needs of the patients and the factors affecting them تقدير الاحتياجات الغذائية للمرضى والعوامل المؤثرة عليها"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel