Therapeutic feeding التغذية العلاجية
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
التغذية العلاجية Therapeutic feeding
مقدمة
...
التغذية العلاجية:
الدكتورة
نوال عبد الرحيم السيد
مقدمة:
يقصد
بالتغذية العلاجية th erapeutic
nutuition استعمال
الغذاء وسيلة علاجية وهو أمر أساسي في التدبير العلاجي management
لكثير من الأمراض، بل إنه الوسيلة الوحيدة في بعضها. وتهدف التغذية إلى المساعدة
في:
-
تخفيف amedioration
الأعراض symptoms
المرضية التي تزعج المريض.
-
الوقاية prevention
من حدوث المضاعفات complications أو الإقلال منها.
-
تعزيز support
الحالة الصحية للمريض ووقايته من سوء التغذية msdnutrition.
وتتمثل
رعاية تغذية nutritional
المرضى بـ:
-
توصيف نظم تغذية diets
تناسبهم.
-
توفير المواد الغذائية الداعمة لهم.
-
تقييم assessment
أوضاعهم من حيث التغذية والتعرف على مشكلاتهم.
-
رفع مستوى الثقافة education لديهم ولدى أسرهم فيما يخص التغذية.
وللوصول
إلى ذلك ينبغي تعاون فريق متكامل يضم الممرضات nurses
والأطباء physicians
والصيادلة pharmacists
والمشرفين المتخصصين بالتغذية nutritionists.
أسس التغذية العلاجية:
1- احتواء النظام الغذائي على جميع العناصر
الغذائية الأساسية essential
nutritionad edements
"باستثناء ما هو ممنوع أو ما يطلب إنقاض مقداره"ز
2- أن يكون أقرب إلى الغذاء الشائع common
قدر الإمكان، وأن يحاط المريض وأسرته علما بأسباب وضع هذا النظام الغذائي وإقناعهم
بضرورة اتباعه.
3
أن يساعد النظام الغذائي على الحد من تدهور الحالة الصحية للمريض وأن يقلل من خطر
تعرضه exposure
للنكس recurrence
أو الإصابة بالمضاعفات وعل ذلك يتحقق بإنقاص أو استبعاد المواد المجهدة للعضو
المريض.
4- أن يساعد المريض على التغلب على شكواه complaint،
فيزيد من شهيته appetite
أو يقلل نفوره من الطعام.
5- أن يساهم في تعديل سوء التغذية malnurrition
الناتج عن المرض، وفي تعويض compensation عجز أجهزة المريض عن الاستفادة المثلى optimal
من الغذاء.
6- أن يعمل على تصحيح اضطرابات مكونات components
البدن من البروتينات proteins والكربوهيدات carbohydrate
والدهون fats
والكهارل electrolytes
والماء وذلك بالتعويض عما ينقص منها والحد عما يتراكم.
7- المواءمة adapation
بين النظام الغذائي للمريض وبين ما يتعاطها من أدوية drugs
ومستحضرات صيدلانية.
8- العودة بالمريض إلى الغذاء المعتاد بأسرع
وقت ممكن.
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Therapeutic feeding
an introduction
...
Therapeutic Nutrition:
Dr. Nawal Abdel Rahim El Sayed
an introduction:
Therapeutic nutrition means the use of food as a
therapeutic method, which is essential in the management of many diseases, and
is the only means in some of them. Nutrition aims to help:
- Amidioration symptoms.
Prevention of the occurrence of complications or
reduce them.
- Enhance the patient's health status and prevent
him from malnutrition msdnutrition.
Nutritional care of patients is:
- Characterization of feeding systems.
- Provision of food supporting them.
Evaluate their nutritional status and identify
their problems.
- Raising the level of education for them and
their families in terms of nutrition.
In order to reach that, an integrated team of
nurses, nurses, doctors, pharmacists, pharmacists and nutritionists should be
involved.
Foundations of therapeutic feeding:
1. The diet contains all essential nutrients
"except for what is prohibited or what is required for the destruction
of"
2 - be as close to common food as possible, and
that the patient and his family be informed of the reasons for the development
of this diet and convince them to follow.
3 that the diet helps to reduce the deterioration
of the patient's health status and reduce the risk of exposure to recurrence or
complications, and this is achieved by reducing or excluding the stressful
substances of the patient.
4 - to help the patient to overcome his complaint
complain, increase his appetite appetite or reduce his aversion to food.
5. Contribute to the adjustment of malnutrition
resulting from disease, and in compensating the inability of the patient's
devices to optimize the optimum utilization of food.
6 - to work to correct the components of the
components of the body of proteins and carbohydrates, carbohydrates and
carbohydrates and electrolytes and water and water by compensating for what is
lacking and limit what accumulates.
7 - Adapation between the diet of the patient and
the use of drugs and pharmaceutical preparations.
8. Return the patient to the usual food as soon
as possible.
0 Response to "Therapeutic feeding التغذية العلاجية"
Post a Comment