بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد ، لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Therapeutic feeding Hypertension فرط ضغط الدم

فرط ضغط الدم Therapeutic feeding Hypertension

يشيع فرط ضغط الدم بين سكان المدن من متوسطي العمر middli age والمسنين ilderly، وغالبية المصابين به لا يكون السبب لديهم واضحا فيقال عنه فرط ضغط الدم الأساسي essential أو غامض المنشأ idiopathic أو الأولي Primary. وقد يكون ثانويا secondary لأمراض الغدد الصم endocrine، مثل أمراض قشر الكظر adrenal cortex والدرقية thyroid والدريقات parathyroids وهناك بعض عوامل الخطر التي تؤهب predispose الفرد للإصابة بفرط ضغط الدم مثل الوراثة، والسمنة، والكرب العاطفي والتغذية.

التغذية العلاجية:

1- الحد من الصوديوم

بينت العديد من الدراسات فائدة الحد من الصوديوم sodium restricion في خفض ضغط الدم، وأن تناول الصوديوم يفقد الأدوية الخافضة للضغط الكثير من تأثيرها. ولكي تصبح للحد من الصوديوم فائدة ملحوظة لا بد أن يقل الوارد اليومي منه عن 90 ملي مولا باليوم، والأفضل أن يتراوح بين 10-70 ملي مولا. وهذا يعادل 1400-1700 مليغرام، وذلك فقط لدى المرضى المتحسسين للصوديوم sodium sinsitive.

2- تخفيض الوزن

إن الوصول إلى الوزن المثالي ideal weight يعد أمرا مساعدا في خفض الضغط المرتفع، وقد يكفي لوحده في الحالات الخفيفة.

3- الكالسيوم

قد يكون لإضافة الكالسيوم للغذاء دور خافض للضغط عند بعض المرضى.

4- البوتاسيوم

قد يشارك نقص بوتاسيوم الدم hypokalemia في حدوث فرط ضغط الدم، وقد يكون للنسبة بينه وبين صوديوم الدور دور في ذلك. وبشكل عام يوصى بإعطاء جرعات إضافية من البوتاسيوم لمرضى فرط ضغط الدم، كما يوصى بزيادة الأطعمة الغنية بالبوتاسيوم مثل الخضراوات والبقول والحبوب الكاملة والفواكه، بحيث يصل الوارد اليومي إلى 100 ملي مول في اليوم. ويصبح تعويض البوتاسيوم أمرا ضروريا عند المعالجة بالمدرات diuretics.

5 الدهون

أشارت معظم الدراسات الوبائية epidemiologicl studie إلى وجود علاقة وثيقة بين النظام الغذائي العالي الدهن high fat diet وبين السمنة وفرط ضغط الدم، كما أشارت إلى دور الحموض الدهنية اللامشبعة unsaturated fatty acids في تنظيم ضغط الدم، سيما وأنها تدخل في تصنيع بعض المركبات الهامة مثل البروستاغلاندينات prostaglandins والترومبوكسانات thromboxans والتي تقوم بالعديد من الوظائف البيولوجية الهامة، مثل تنظيم ضغط الدم blood pressure regulation. ويعكف الباحثون اليوم على دراسة تأثير الحموض الدهنية اللامشبعة N3 - unsaturated fatty acids" N3 على خفض ضغط الدم، والتي تكثر في لحوم الأسمال البحرية.

ويمكن تلخيص التوصيات الخاصة بالنظام الغذائي لمرضى فرط ضغط الدم بما يلي:

وصايا أكيدة الفائدة:
- تخفيض الوزن حتى الوزن المثالي والمحافظة عليه.
- الامتناع عن الكحول.
- تحديد الوارد اليومي من الصوديوم لأقل من 2 غرام.
وصايا قد تكون ذات فائدة:
- زيادة محتوى الطعام من البوتاسيوم والكالسيوم والحموض الدهنية اللامشبعة N3.
نموذج لنظام غذائي لمريض بفرط ضغط الدم
الكتاب: الغذاء والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف: عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر : المكتبة الشاملة
The text below is a translation from google translate where it is possible to have many errors, please do not use this translation as a reference, and take a reference from the Arabic text above. thanks.

Therapeutic feeding
Hypertension:
Hypertension is common among urban populations of middle age and elderly people. The majority of people with ADHD do not have a clear cause. Essential hypertension or idiopathic or primary primary is reported. It may be secondary to endocrine diseases, such as adrenal cortex, thyroid, thyroid, parathyroids. There are certain risk factors that predispose an individual to develop hypertension such as heredity, obesity, emotional stress and nutrition.
Therapeutic Nutrition:
Reduce sodium
Several studies have shown the benefit of reducing sodium sodium restriction in lowering blood pressure, and that sodium intake has lost many of the antihypertensive drugs. In order to reduce the sodium useful benefit must be less than the daily intake of 90 mM per day, preferably between 10-70 mM. This is equivalent to 1400-1700 milligrams, only in patients who are allergic to sodium sodium.
2. Weight reduction
Achieving ideal weight is helpful in reducing high pressure and may be sufficient in light cases alone.
3. Calcium
Calcium may be added to food as an antihypertensive agent in some patients.
Potassium
Hypokalemia may be associated with hypotension, and the ratio between sodium and sodium may play a role. In general, it is recommended to give additional doses of potassium to patients with hypertension, and it is recommended to increase foods rich in potassium, such as vegetables, legumes, whole grains and fruits, so that the daily intake to 100 million m. Potassium replacement is necessary when diuretics are treated.
5 fat
Most studies of epidemiologic studie have indicated a relationship
A link between high fat diet and high fat diet, and noted the role of unsaturated fatty acids in the regulation of blood pressure, especially as it enters into the manufacture of some important compounds such as prostaglandins and thromboxans and thromboxans, which perform many important biological functions , Such as blood pressure regulation. The researchers are now studying the effect of N3-unsaturated fatty acids (N3) on lowering blood pressure, which is abundant in seabirds.
Diet recommendations for hypertensive patients can be summarized as follows:
The sureties of interest:
- Reduce weight until ideal weight and maintain it.
- Refrain from alcohol.
- Determine the daily intake of sodium for less than 2 grams.
The commandments may be useful:
- Increase the food content of potassium, calcium and unsaturated fatty acids N3.
A model for a diet for a patient with hypertension



Related Post:




0 Response to "Therapeutic feeding Hypertension فرط ضغط الدم"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel