Therapeutic feeding Wasting الهزال
Tuesday, March 31, 2020
Add Comment
الهزال Therapeutic feeding Wasting
الهزال
emaciation
أو نقص الوزن حالة يقل فيها وزن الجسم عن الوزن المثالي بأكثر من 15-20% ويحدث
عادة بسبب عدم أخذ القدر الكافي من الطعام اللازم لسد احتياجات الجسم، أو بسبب
كثرة النشاط والمجهود الجسماني، وفي بعض الأحيان يكون السبب هو خللا في هضم أو
امتصاص الطعام أو في ام أو امتصاص الطعام أو في استقلابه. وقد يحدث الهزال كنتيجة
لبعض الأمراض التي تسبب ضعفا في الجسم مثل التدرن الرئوي أو زيادة نشاط الغدة
الدرقية التي تزيد من معدل التقويض في الجسم، وفي الالتهابات المزمنة والأمراض
الخبيثة، أو قد يكون وراثيا. وقد يكون الهزال نتيجة لمسببات عصبية ونفسية وضغوط
عاطفية، وفي بعض الحالات يرفض الفرد تناول الطعام حتى يصل إلى حالة الهزال الشديد.
وتسمى هذه الحالة بالقهم العصابي anorexia
nervosa الذي يمكن
أن يؤدي إلى حدوث خلل في وظائف الغدد الصماء في الجسم، مثل انقطاع الحيض عند
الإناث.
التغذية العلاجية:
يجب
أن يتم أولا معرفة سبب الحالة وعلاجه، وكذلك تقدير درجة الهزال قبل بدء البرنامج
الغذائي ومعرفة العادات الغذائية، ويعطى الفرد نظاما غذائيا مرتفع الطاقة لإكساب
وزن للجسم على الوجه التالي:
الطاقة.
يتم حساب الطاقة على أساس إضافة 500-1000 كالوري على احتياجات الفرد الحالية.
فمثلا لو يحتاج الشخص إلى 2800 كالوري، يضاف إليها من 500 إلى 1000، فتصبح
احتايجاته من 3300 إلى 3800 كالوري يوميا.
ويجب
أن تتم هذه الزيادة بالتدريج لتجنب أي إرهاق للجهاز الهضمي. ولقد وجد أن إضافة رطل
pound
واحد إلى وزن جسم الفرد الهزيل أمر أكثر صعوبة من إنقاص البدين رطل من وزن جسمه.
البروتين.
تزاد كمية البروتين لتعويض الفاقد في الأنسجة وتحسب على أساس 1- 1.5 غرام لكل كيلو
غرام من وزن الجسم. وفي بعض الأحيان يكون الجهاز الهضمي غير قادر على هضم تلك
الكميات الكبيرة من الأطعمة البروتينية، وفي هذه الحالة يفضل إعطاء البروتين على
هيئة حموض أمينية.
الكربوهيدرات
والدهون. تزاد كمية المواد المولدة للطاقة في الغذاء وتعطى الأطعمة المركزة في
محتواها الطاقي مثل الزبدة والقشدة والحبوب والخبز والبطاطا والحلويات والفطائر
والكعك والبسكوت والعسل والسكر والمكسرات والفول السوداني والطحينة والحلاوة
الطحينية.
الفيتامينات
والأملاح المعدنية. تعطى في حدود احتياجات الجسم، ولكن يفضل إعطاء جرعات إضافية من
فيتامين B
المركب ليحث على فتح الشهية وليقابل الزيادة في كمية الكربوهيدرات المعطاة حتى
يتسنى استقلابها على الوجه الأكمل. ويفضل أن يصمم النظام الغذائي لكل فرد على حدة،
وأن يكون فاتحا للشهية وأن يتم
الأكل في مواعيد منتظمة، ويفضل تناول 3 وجبات رئيسية بينها وجبات خفيفة وأن يكون
ذلك في جو نفسي هادئ.
بعض النصائح لزيادة المحتوى الطاقي للطعام
-
إضافة القشدة الخفيفة للمشروبات التي تحتوي على اللبن "الحليب".
-
إضافة اللبن المجفف للحليب أو المشروبات التي تحوي الحليب وللشربة والبودنج
والكسترد.
-
إضافة المثلجات "آيس كريم" أو القشدة المخفوقة للحلويات والمشروبات.
-
استعمال المايونيز والطحينة ومضافات السلطة بقدر المستطاع في الشطائر وفي السلطات
وفي الخضراوات.
-
وضع الزبدة على شرائح خبز الإفطار وكذلك المربى أو العسل.
-
إضافة مركز الطماطم وفاتحات الشهية إلى اللحوم والطيور والأسماك.
-
تناول الفواكه المجففة والمكسرات والفول السوداني بين الوجبات.
-
تناول البطاطس والرز والمعكرونة مرتين يوميا على الأقل.
ويوضح
الجدول الآتي زيادة المحتوى الطاقي للطعام على مراحل 500 كالوري في كل مرحلة
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Therapeutic feeding
Wasting
Emaciation or underweight If the weight of the
body is less than the ideal weight by more than 15-20% and usually occurs
because of not taking enough food to meet the needs of the body, or because of
the abundance of activity and physical effort, and sometimes the cause is a
defect in digestion or Absorption of food, or absorption of food or metabolism.
It may occur as a result of some diseases that cause weakness in the body such
as tuberculosis or increase the activity of the thyroid gland, which increases
the rate of degradation in the body, and in chronic inflammation and malignant
diseases, or may be genetically. The wasting may be a result of nervous,
psychological and emotional pressure, and in some cases the individual refuses
to eat until it reaches the state of extreme wasting. This condition is called
anorexia nervosa, which can lead to dysfunction in the endocrine functions of
the body, such as female menopause.
Therapeutic Nutrition:
You should first know the cause of the condition
and treatment, as well as estimate the degree of wasting before the start of
the food program and knowledge of dietary habits, and gives the individual high
energy diet to give weight to the body as follows:
energy. Energy is calculated based on the
addition of 500-1000 kcal to the current individual needs. For example, if a
person needs 2800 kcal, plus 500 to 1000, his diets will be from 3,300 to 3,800
kcal daily.
This increase must be done gradually to avoid any
exhaustion of the digestive system. It has been found that adding a pound pound
to the body weight of a lean individual is more difficult than losing a pound
of body weight.
Protein. The amount of protein is increased to
compensate for tissue losses and is calculated on the basis of 1.5 grams per
kilogram of body weight. Sometimes the digestive system is unable to digest
these large amounts of protein foods, in which case it is preferable to give
the protein in the form of amino acids.
Carbohydrates and fats. The amount of
energy-generating materials is increased in food and concentrated foods are
given in their energy content such as butter, cream, grains, bread, potatoes,
desserts, pancakes, cakes, biscuits, honey, sugar, nuts, peanuts, tahini and
halva.
Vitamins and mineral salts. Are given within the
limits of the needs of the body, but it is preferable to give additional doses
of vitamin B complex to urge the opening of appetite and to meet the increase
in the amount of carbohydrates given to be fully metabolized. It is best to
design a diet for each individual and be appetizing
Eating on regular dates, preferably 3 main meals,
including snacks and in a quiet atmosphere.
Some tips to increase the energy content of the
food
- Add light cream to beverages containing milk
milk.
- Add powdered milk to milk or drinks containing
milk and drink, pudding and custard.
- Ice cream or cream for sweets and beverages.
- Use mayonnaise, tahini and salad additives as
much as possible in sandwiches, salads and vegetables.
- Put the butter on slices of bread breakfast as
well as jam or honey.
- Add tomato center and appetizers to meat, birds
and fish.
- Eat dried fruits, nuts and peanuts between
meals.
- Eat potatoes, rice and pasta at least twice a
day.
The table below shows an increase in the energy
content of the food at 500 kcal stages at each stage
0 Response to "Therapeutic feeding Wasting الهزال"
Post a Comment