Feeding infants and young children Breastfeedin
Sunday, April 5, 2020
Add Comment
الرضاعة الطبيعية الإرضاع من الثدي Feeding infants and young children Breastfeedin
الرضاعة
الطبيعية هي الطريقة التقليدية والمثالية لتغذية الطفل الرضيع. وهذه الطريقة تكفي
لسد جميع احتياجات الرضيع الغذائية خلال الأشهر الأربعة أو الستة الاولى من عمره.
فالسكريات الموجودة به هي اللاكتوز lactose "سكر ثنائي"، والدهن وهو عبارة عن
خليط لكميات كبيرة من الحموض الدهنية الأساسية، والبروتين ومعظمه من
اللاكتوالبومين lactalbumin
وهو بروتين يستطيع الطفل الوليد أن يهضمه بسهولة، وتبلغ نسبة الاستفادة منه 100%
بينما لا تزيد هذه النسبة عن 72% في الألبان الحيوانية كما أن محتويات لبن الأم من
الفيتامينات والأملاح المعدنية كافية ووفيرة ومن السهل امتصاصها، فمثلا تبلغ نسبة
امتصاص الحديد من الأم 75% بينما لا تزيد هذه النسبة عن 20 % في أي غذاء آخر. حتى
أن فيتامين c
والذي لا يعتبر حليب البقر مصدرا غنيا به، موجود بكميات أكثر في لبن الأم.
يمكن
تلخيص فوائد الرضاعة الطبيعية للطفل والأم في النقاط التالية:
الرضاعة
الطبيعية لا تجعل الطفل بدينا، أما التغذية بالزجاجة فقد تزيد من وزنه.
الراحة
والسهولة، فليس هناك من حاجة لإعداد الوجبات وتعقيم الزجاجات وتجهيزها بالحليب
المغلي أو المعقم.
الرضاعة
الطبيعية تساعد الأم على استرجاع الحجم الطبيعي للرحم، وكذلك العودة إلى وزنها
الطبيعي مثلما كان قبل الولادة.
الرضاعة
الطبيعية تعمل أو تساعد على تكوين أسنان سليمة، وكذلك تكوين فك سليم دون اعوجاج.
تعمل
الرضاعة الطبيعية على الحماية من الحساسية من الأطعمة، والتي تحدث خلال الأسابيع
الأولى والمهمة في حياة الطفل.
تعمل
الرضاعة الطبيعية على تكوين رابطة حنان ومحبة بين الأم وطفلها.
تعمل
الرضاعة الطبيعية كوسيلة طبيعية لمنع الحمل، لكن يشترط هنا أن يعتمد الرضيع في
تغذيته على إرضاعه من الثدي بشكل كامل، وأن يكون لديه قدرة مص قوية، وأن يرضع
بصورة متكررة، مما يعطي الأم الوقت الكافي لاستعادة ما فقدته أثناء الحمل، وكذلك
حتى تعود الأعضاء إلى حالتها الطبيعية، ثم يبدأ.
الجسم في الاستعداد للحمل الذي يليه.
8- وجد أن نسبة الإصابة بسرطان الثدي بين
النساء المرضعات أقل من النساء غير المرضعات بالإضافة
إلى تلك الاعتبارات الغذائية والنفسية للرضعة الطبيعية، فإنها تزود الرضيع
بالمناعة ضد الأمراض الخاصة بالإنسان في وقت يكون فيه أشد احتياجا للوقاية من
الأمراض، وذلك عند خروج المولود من الوسط المعقم "الرحم" إلى الجو
الخارجي غير المعقم، بالإضافة إلى عدم نضج أعضاء جسم المولود وعدم اكتمال نمو جهاز
المناعة.
فعناصر الوقاية أو المناعة المتوفرة في لبن الأم تشمل:
1- الأضداد "الأجسام المضادة" antibodies
2- جملة المتممة complement system
3- البروتين المحلل للجدار الخلوي للجراثيم
4- اللاكتوفرين والترانسفرين.
5- الأنترفرون interferon
6- خلايا الدم البيضاء. "وتشمل البلاعم macrophages
وخلايا المقاومة المكتسبة".
7- العامل المنشط للبكتيريا المفيدة.
ولذلك
فإن لبن "حليب" الأم هو الأفضل من ناحية المناحة والوقاية من الأمراض،
وذلك لأنه يتناسب مع تركيبه ومحتوياته مع احتياجات وطبيعة بني البشر، وكذلك فهو
الأفضل لوقايتهم وحمايتهم من الأمراض المختلفة.
هذا
بالإضافة لتعرض اللبن الحيواني المصدر للفساد أثناء التخزين، أو للتلوث في مرحلة
من مراحل تحضيره، وذلك في الدول النامية. أما في الدول المتقدمة، ومع مراعاة
النظافة الكاملة، ووفرة الأجهزة الحديثة، فإن نسبة تعرض الطفل للحساسية من الطعام
تكون أكثر في الأطفال الذين يعتمدون في غذائهم على اللبن الحيواني المصدر.
وعليه
فإنه لا بد من تشجيع الرضاعة الطبيعية في الدول النامية وغير النامية للاعتبارات
الغذائية والنفسية والفيزيولوجية والاقتصادية وكذلك للفوائد الوقائية والمناعية.
موازنة
لبن الأم مع لبن البقر من حيث العناصر الغذائية:
إن
العناصر الغذائية في كل من لبن الأم ولبن البقر ليست متشابهة دائمان فيلاحظ أن لبن
البقر يحتوي على نسبة عالية من البروتين أكثر مما في لبن الأم، ويحتوي على نسبة
أقل بكثير من الكربوهيدرات، ونسبة من الدهن أقل مما في حليب الأم، ويحتوي لبن
البقر على نسبة أعلى من الكالوري عما في لبن الأم. ويوضح الجدول 2 الفروق في
العناصر الغذائية بين لبن الأم ولبن البقر.
لكل
100 مليلتر من اللبن "المصدر وزارة الزراعة الأميركية 1982".
الكتاب: الغذاء
والتغذية و عدد الأجزاء: 1 و الناشر: أكاديميا
المؤلف:
عبد الرحمن عبيد عوض مصيقر
المصدر :
المكتبة الشاملة
The
text below is a translation from google translate where it is possible to have
many errors, please do not use this translation as a reference, and take a
reference from the Arabic text above. thanks.
Feeding
infants and young children
Breastfeeding
Breastfeeding
Breastfeeding
is the traditional and ideal way to feed an infant. This method is sufficient
to meet all the needs of the baby food during the first four or six months of
age. Lactose is a mixture of large amounts of essential fatty acids, protein,
mostly lactalbumin, a protein that the newborn baby can easily digest, with a
100% utilization rate, while this is only 72% The milk content of the mother's
milk, vitamins and mineral salts is sufficient and abundant and easy to absorb.
For example, the absorption rate of iron from the mother 75%, while not more
than 20% in any other food. Even vitamin C, for which cow's milk is not a rich
source, is more abundant in breast milk.
Benefits
of breastfeeding for baby and mother:
The
benefits of breastfeeding can be summarized in the following points:
Breastfeeding
does not make your child fat, and bottle feeding may increase your weight.
Convenience
and convenience, there is no need to prepare meals, sterilize bottles and equip
them with boiled or sterilized milk.
Breastfeeding
helps the mother recover the normal size of the uterus, as well as return to
normal weight just as it was before birth.
Breastfeeding
works or helps to make healthy teeth, as well as to make a healthy jaw without
warping.
Breastfeeding
protects against food allergies, which occur during the first few weeks of the
child's life.
Breastfeeding
works to form a bond of tenderness and affection between the mother and her
child.
Breastfeeding
is a natural means of contraception, but it is required here that the infant
should be fully breastfed, have a strong sucking capacity, and breastfeed
repeatedly, giving the mother time to recover what she lost during pregnancy,
To normal, then begins.
The
body is ready for the next pregnancy.
8.
The incidence of breast cancer among nursing women was found to be lower than
that of non-nursing women
In
addition to these nutritional and psychological considerations of
breastfeeding, the infant is immunized against human diseases at a time when he
is most in need of disease prevention when the baby is discharged from the
sterile uterus to the non-sterile outer environment, And incomplete immune
system development.
The
elements of prevention or immunity available in breast milk include:
1
- Antibodies "antibodies" antibodies
2
- complement system
3-
Analytic protein for bacterial cell walls
4-
Lactoferrin and Transferrin.
5.
Interferon
6
- white blood cells. "Macrophages include macrophages and acquired
resistance cells."
7-
Activating agent of beneficial bacteria.
Therefore,
breast milk is the best in terms of prevention and prevention of diseases,
because it is compatible with its composition and its contents with the needs
and nature of human beings, as well as it is best to protect them and protect
them from various diseases.
This
is in addition to exposure to animal milk source of corruption during storage,
or to contamination at a stage of preparation, in developing countries. In
developed countries, with full hygiene and the abundance of modern equipment,
the child's vulnerability to food allergies is higher in children who rely on
animal milk for their food.
Therefore,
breastfeeding in developing and non-developing countries should be encouraged
for nutritional, psychological, physiological and economic considerations, as
well as for preventive and immunological benefits.
Balancing
breast milk with cow's milk in terms of nutrients:
The
nutrients in both breast milk and cow's milk are not the same. It is noticed
that cow's milk contains a higher protein content than in the mother's milk. It
contains a much lower proportion of carbohydrates and less fat than in breast
milk. Higher than the caloric content of breast milk. Table 2 shows differences
in nutrients between breast milk and cow's milk.
Per
100 ml of milk "Source US Department of Agriculture 1982".
0 Response to "Feeding infants and young children Breastfeedin"
Post a Comment